Modder gooien?

Je kan het zo gek niet bedenken, of het heeft wel een eigen dag. Vandaag, 29 juni is Modderdag. Op Modderdag, niet te verwarren met Moederdag, staat het spelen met modder centraal. Hoewel ik enerzijds van mening ben dat men zo onderhand aan het doorslaan is qua speciale dagen denk ik anderzijds, niets mis met het idee om kinderen en modder wat meer met elkaar in aanraking te laten komen. Die laatste gedachten wordt gevolgd door want de kinderen van tegenwoordig…

Er flitst een herinnering voorbij. 1981 of zo. Vanuit de bibliotheekacademie, vak Jeugdliteratuur, worden alle eerstejaars uit voorlezen gestuurd. Ik heb bij mijn eigen oude basisschool aangeklopt. Ik lees de kleuters voor uit het boekje Valentijn (van Arnold Lobel). Literair 100% verantwoord alleen wisten de kleuters van mijn oude nuts-basisschool, midden in de toch echt geen wereldstad Eindhoven, niet wat een varkentje was. En spelen met modder is vies.

Tijdens het schoolseizoen 1990-2000 ‘vrijwilligde’ ik iets met peuters. Een van de favoriete spelletjes was de modderbak. Later, toen er een modderbaan op het terrein van het openlucht zwembad in het dorp Kessel werd geplaatst, waren de kinderen ook daar niet weg te slaan. Of de modderbaan nu, 20 jaar later, nog bestaat weet ik eigenlijk niet. Net zo min of het verschil in modderbeleving inderdaad stad/dorp gebonden is, of dat beide voorbeelden toeval zijn.

Wat ik wel weet is dat Zoon dol op modder was. Liefst zwarte modder. Die zo lekker bleef plakken en echt overal in ging zitten zodat ik mijzelf genoodzaakt zag hem eerst met behulp van de tuinslang van de ergste zooi te verlossen. Hij had het trouwens van geen vreemde. Ikzelf mocht ook graag in de modder spelen.

He, hoe overbodig misschien ook. zo’n Modderdag brengt leuke herinneringen terug. Wat was (is) jouw modder beleving?

20 Comments

 1. Heksensoep! Lekker kliederen met water en zand en er van alles ingooien en maar roeren. Mijn dochter deed dat ook altijd graag. Maar verder heb ik niet echt veel modderige herinneringen, merk ik. Nou ja, pootje baden in de vijver in het park en tot je enkels wegzakken in de prut. Maar dat was het wel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik mocht geen witte kleren, verklaard genoeg toch? Ik was veel buiten toen al dol op de natuur en waar ik opgroeide was veel water dus ja smerig thuiskomen deed ik wel vaker. Kan me specifiek nog wel een camping herinneren met een beekje erlangs waar genoeg modder op de bodem lag om ook mijn oudere broer mee in te smeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vroeger op het strand door de modder lopen als het laag water was… mijn moeder vond dat minder leuk als ik thuiskwam 🙂
  Twee jaar geleden ben ik op excursie naar het Verdronken Land van Saeftinghe geweest: urenlang door de modder banjeren! Het was een zware tocht, maar wel erg leuk om te doen.
  Mijn kinderen groeiden op in het buitengebied tussen de boerderijen en er is hier modder genoeg. Ze speelden ook graag buiten of op de boerderij van de buren. Ik trok ze een overall aan toen ze nog klein waren en later droegen ze oude kleding buiten.

  Like

  1. Hier zat er gisteren weer eentje genietend te denken aan alle modderbergen, modderpoelen, modderveldjes, modderbanen waar hij in zijn jeugd in heeft gespeeld.

   Like

 4. Gisteren liep ik met mijn loopgroep hard in het Kralingse Bos. Over de ruiterpaden, dat had onze trainer zo bedacht. Het had behoorlijk geregend de afgelopen dagen. Je raadt het al: ik stapte vol in een modderplas. Vandaag lees ik in jouw blog dat het gisteren modderdag was. Het moest zo wezen 😉

  Like

 5. Voor het zwemmen in de rivier, eerst een stukje door de modder. Dat voelde best lekker tussen m’n tenen en het gaf een bepaald geluid

  Like

 6. Modderen was mijn favoriete bezigheid buiten vroegah. Mijn moeder vond het beduidend minder en kon me flink over mijn donder gev3n wat blijkbaar nooit echt veel indruk maakte 😇

  Geliked door 2 people

 7. Ha, het Blotevoetenpad bij Elburg – ZO leuk! Of gewoon in mijn achtertuin – maar dat is vooral stof – weinig modder.

  Like

 8. Een paar jaar geleden had ik een kennis met wie ik regelmatig een fietstochtje maakte en een keer vertelde hij dat hij met zijn kinderen en kleinkinderen een blote voeten wandeling had gemaakt. Was het leuk ? vroeg ik . Nou ja maar je werd er wel heel erg vies van want het had de dag ervoor geregend en toen moesten ze ook nog met de auto naar huis en ja toen werd de auto ondanks de meegenomen vuilniszakken toch wel erg vies. Het was niet iets wat hij snel weer zou doen. Mij leek het fantastisch, ik heb helaas nog geen kleinkinderen, maar mocht ik ze ooit krijgen hoop ik dat ze net als mijn dochter en ook ik echt niet bang zijn van een beetje modder.

  Like

  1. Alleen al vanwege mogelijke modder zou ik een blotevoeten pad willen lopen.

   En net tijdens het eten samen met Zoon modder herinneringen opgehaald.

   Like

Reacties zijn gesloten.