Oh… zit dat zo?

Sinds een jaar of tien slik ik met enige regelmaat Dicloflenac. Voltaren K in de volksmond, maar in een hogere dossering. Tot het moment dat ik met dat spul begon had ik, met uitzondering van opiaten, niets anders gevonden dat de pijn hanteerbaar maakt. Dicloflenac dus. Je mag het ook rotzooi noemen. Dus maakte ik de afspraak met de huisarts dat hij het wel voor wilde schrijven, mits ik jaarlijks mijn nierfunctie laten controlen.

Bloedonderzoek dus. Vorige week donderdag werden een paar buisjes bloed afgenomen; vandaag belde ik voor de uitslag. Het goede nieuws… Mijn slechte cholesterol is nu lager dan in 2019*), dus daar hoef ik niets voor te slikken. Het minder goede nieuws. Mijn nierfunctie is verminderd ten opzichte van 2019. Nog niet verontrustend, maar ik moet wel op gaan passen.. Da’s de Diclo, zei ik luchtig. Ik ben er bijna doorheen. Daarna kom ik wel een keertje langs.

Tussen de middag realiseerde ik mij dat ik er nog niet bijna doorheen was. Ik heb nog 38 pillen. In het huidige tempo van slikken goed voor ongeveer drie maanden. De uitslag van het bloedonderzoek had mij duidelijk gemaakt dat het idee, dat de schade bij niet dagelijks gebruik wel mee zou vallen, niet klopte. Ik maakte een aantekening in mijn agenda om aan het begin van mijn vakantie (augustus) eens naar de huisarts te ggaan.

In afwachting van de aan het begin van de middag geplande vergadering googlede ik even op symptomen verminderde nierfunctie. Ik zag een paar bekende staan: spierkramp, bloedarmoede, vermoeidheid, verzuurde spieren. Neen, ik heb nog geen bloedarmoede, maar mocht laatst bijna geen bloed geven omdat ik rond de ondergrens om bloed te geven schommelde. Al die yoga ‘blessures’ inclusief verzuring en kramp hebben wellicht een andere oorzaak en als dat zo is, zal ik er echt mee moeten leren leven.

Na mijn afspraak pakte ik de telefoon en belde de huisarts om een afspraak te maken. Ik kreeg mijn favoriete doktersassistente aan de lijn en deed mijn verhaal. Ik kan ook gewoon aan de dokter vragen of hij iets anders wil voorschrijven. Morgenmiddag kan ik bellen om te vragen of de dokter dat wil. Zo niet, dan maak ik een afspraak.

Ik zal heel eerlijk zijn. Ik ben geen voorstander van symptomen googlen. Negen van de tien keer zegt Dokter Google dat je praktisch dood bent omdat Dr. G altijd uit gaat van het ergste. Maar dat ik er de afgelopen tien jaar nooit op ben gekomen om, naast het jaarlijkse bloedonderzoek, ook eens te googlen wat de symptomen van een verminderde nierfunctie nu eigenlijk zijn; daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Had ik dat wel gedaan was er wellicht eerder een Franc… kwa…. Eurootje gevallen.

En dat voor iemand die regelmatig zegt Google is my friend. Maar dan heb ik het over ICT problemen. Dat is een heel andere tak van sport dan het menselijk lichaam.

*) Voor de mensen die denken, het is nu 2021, dus je hebt een jaar overgeslagen. Vorig jaar heeft de cardioloog het bloedonderzoek in gang gezet.

18 Comments

 1. Nee, meestal weet Google je niet echt gerust te stellen. Hopelijk heeft je dokter een alternatief. Op je nieren moet je zuinig zijn. Nou ja, op de rest ook eigenlijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh dat is minder nieuws dan je gehoopt had kan ik me voorstellen. Slik al 20 jaar medicijnen tegen hoge bloeddruk + maag + cholesterol en sinds een aantal jaren heb ik diabetes. Tot nu toe gelukkig nog steeds goed. En daar ben ik blij mee want je nieren… mag je niet te gemakkelijk over denken.

  Like

  1. Lang niet alle medicijnen hebben een negatief effect op de nieren.
   Wat ik wel bijzonder vind is dat je dit spul zonder recept kunt krijgen; en dus zonder jaarlijkse controle.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nee gelukkig niet, maar de meds die ik slik voor de bloeddruk wel. En nu die diabetes-pillen erbij. Belachelijk is dat ja, ik durf niet eens Ibuprofen te slikken, laat staan diclofenac. Ik heb het dus niet in huis, alleen paracetamol. Maar voor jou is het anders. Ik zal we vast wel baat bij hebben hoor ivm mijn peesproblemen in mijn schouders/armen. Maar ik ga het niet doen…

    Geliked door 1 persoon

 3. Oei, da’s geen fijn signaal, een verminderde nierfunctie. Zou het wellicht (ook) te maken kunnen hebben met je covid-prikken? De ex van mijn beste vriendin heeft kort na zijn prikken ‘zomaar ineens’ allerlei nierproblemen gekregen… Ik wil je, net zomin als dr. Google, bang maken, maar als je toch naar de huisarts gaat is het wellicht een vraag die je óók zou kunnen stellen. Ik zoek tegenwoordig symptomen en andere lichamelijke verschijnselen vooral in mijn kruidenboek van Geert Verhelst. Googles logaritmes mijd ik waar mogelijk… 😉

  Like

 4. Je geeft me hiermee het laatste zetje om binnenkort ook eens bloed te laten prikken. Mijn nierfunctie is nooit gecheckt sinds ik candesartan slik en nu ik zo deze symptomen lees. 🙄

  Like

 5. In onze kennissenkring zijn 2 mannen met ernstig nierfalen, hun waardes zijn bijna kritisch. Allebei waren dit altijd gezonde en sportieve mannen. Verstandig lijkt mij dus om met de huisarts over alternatief te spreken

  Like

 6. Ik volg je nog niet zo lang. Ik weet dus niet waarom je dicloflenac slikt. Ik heb ook een doosje staan. Schrik nu wel een beetje van je verhaal. Ik heb gelezen op “persoonlijk” dat je fybromyalgie hebt. Op 1 van je blogs die ik hier vind zie ik reacties die mij goed doen. Ik heb al op Google gezocht naar “lotgenoten” die net als ik moeite hebben met teugkeer naar het normale leven na de lockdown. Kan ze niet vinden. En hier vind ik ineens een boel reacties van mensen die hetzelfde hebben. He, he, eindelijk eens mensen die niet staan te springen om “te genieten”/ zo snel mogelijk naar een evenement willen etc. Ben er blij mee.

  Like

  1. Dicloflenac. Wanneer je heel af en toe zo’n pil slikt, soms eens een week, dan kan het niet zo gek veel kwaad. Ik heb periodes dat ik ze maanden aan een stuk (heb) geslikt omdat ik anders niet kon functioneren.

   Wat de terugkeer naar ‘voor de lockdown’ betreft: er zijn veel meer mensen die voordelen aan de lockdown zien; alleen worden die op zoveel plaatsen overschreeuwd dat de meeste elders hun mond houden.

   Als laatste: welkom. Leuk dat je er bent.
   En dan ga ik nu de huisarts bellen (was het bijna vergeten).
   J

   Like

 7. Ik kijk ook niet graag op Google voor symptomen. Veel te akelig inderdaad. Thuisarts.nl is mjin ‘go-to’ website voor advies en informatie.

  Like

Reacties zijn gesloten.