Age meten

Vandaag mocht ik wederom naar de huisartspraktijk bellen. Dokter wil eerst een Age-meting doen, en op basis daarvan verder kijken. Tot die tijd mag je, indien nodig, 4 maal daags tot 2 paracetamol pakken. Die zijn niet slecht voor je nieren. De reden dat ik ooit aan de Diclo begon was omdat een molletje voor mij nog maar weinig deed, maar als overbrugging vind ik het een prima oplossing. Net als een afspraak. Over de Age-meting had ik zo mijn twijfels. Ik ben 58. Daar heb ik geen meting voor nodig. Ik maakte een afspraak voor volgende week vrijdag. Eerst de Age-meting, aansluitend gesprek met de huisarts.

De assistente kon mij niet precies vertellen wat een Age-meting inhoud. Wel dat het zo gepiept is (12 seconden) en dat je er niets van voelt. Tijd voor een bezoekje aan Google dus. Niet dat ik geen vertrouwen heb in de onderzoeks- en behandelmethodes van mijn huisarts. Integendeel zelfs. Naast het hele pakket aan reguliere zorg beschikt hij ook over een uitgebreid arsenaal aan andersoortige kennis. Dankzij electro-acupunctuur was ik in een mum van mijn muisarm af en sinds zijn suggestie om eens een tijdje glutenvrij te eten, is mijn kwaliteit van leven met sprongen vooruit gegaan. Dat ik met de leesbril op boodschappen moet doen is irritant maar neem ik met liefde op de koop toe.

Goed. Age-meten dus. Ik kwam er al snel achter dat Age staat voor Advanced Glycation End product. In eerste instantie vond ik vooral verwijzingen dat de meting ingezet werd bij diabeten om in een vroegtijdig stadium mogelijke vasculaire aandoeningen op te sporen. Ik heb geen suiker en volgens de cardioloog zijn mijn aderen schoon dus ik begon even te twijfelen aan de wijsheid van mijn huisarts. Even maar, want ik ga er voor de volle honderd procent van uit dat hij weet wat hij doet.

Het was Rob die gisteren schreef, Ik gebruik vooral Wikipedia. Uiteindelijk liet ik alle reclame en folders van internisten links liggen en belande op Wiki. Daar las ik  van inflammatoire cellen die een ontstekingsreactie bevorderen en stofwisseling en ik dacht, now we’re talking. Nog een weekje wachten, dan weet ik meer. Duszzzzz…. wordt vervolgd.

8 Comments

    1. Ik dacht eerst ook dat het iets vaags was, maar al googelend kwam ik meerdere ziekenhuizen tegen (en een paar commerciële instellingen) die hier gebruik van maken.

      We salle sien.

      Like

Reacties zijn gesloten.