Gouden Regels

De tijd dat ik dagelijks op LinkedIn te vinden ben, ligt al dik anderhalf jaar achter mij. Tegenwoordig blijft mijn aanwezigheid daar beperkt tot eens per week. Max. Waarschijnlijk minder. De keren dat ik LinkedIn open kijk ik even door mijn meldingen, negeer elke recruiter, en vind de post van een aantal connecties interessant. Dit keer stond er bij de meldingen een vraag van een oud-collega. Rianne, kan jij x wellicht helpen?

X had een vraag over bloggen. Waar te beginnen. De do’s & don’ts. Dat soort dingen. Ik reageerde naar eigen eer en geweten. Ik noemde wat punten op, benadrukte het opbouwen van een publiek, overschreed het maximaal aantal tekens wat je van LI mag gebruiken in een reactie, en schreef verder in een reactie op mijn eigen reactie. Ik liet out-collega weten dat ik de vraag had beantwoord en ging verder met waar ik mee bezig was. Relaxen.

En nadenken. Over de Gouden Regels van het bloggen en de keren dat ik een aantal regels, eerst uit onwetendheid, en later vanuit eigenwijsheid, compleet aan mijn laars heb gelapt. Ongeveer een week nadat ik met bloggen was gestart (december 2011) stuitte ik via via op de Blogtrommel. Toen nog een blog op Blogspot, tegenwoordig WordPress. Eén van de gouden regels bleek verander je lay-out niet. Iets met voorkomen dat lezers je blog niet meer herkennen.

Als er één regel is die ik met handen en voeten getreden heb….

… dan is dat deze. Ongeveer elke maand had ik een andere header. Om de twee en een half jaar veranderde ik van platform. Wiebeltjes.blosgpot (2011) werd Wiebeltjes.wordpress (2013), daarna weer wiebeltjes.blogspot (2017). In 2018 werd Sheschanginglanes geboren en Wiebeltjes aan de wilgen gehangen. In 2020 verscheen WordPress weer in de naam, en sinds begin dit jaar heet mijn blog Koffie Digitalix. En ergens tussen 2013 en 2017 heb ik ook nog een tweede blog bijgehouden, namelijk Lamme Urgh.

Al nadenkend over de verschillende platforms en de diverse thema’s die ik in de loop der jaren heb gebruikt realiseerde ik mij dat een aantal van mijn wensen met betrekking tot de lay-out van mijn blog zijn veranderd, terwijl andere telkens weer boven komen drijven. Een mooie headerfoto heb ik altijd heel belangrijk gevonden, net als een sidebar, dynamische blogrol, uitgelichte uitbeeldingen, statistieken en een volgknop.

Bij mij gaan nadenken over, en sleutelen aan, hand in hand. Het resultaat: een nieuwe lay-out. Zonder header want ruzie met WordPress. Maar na drie maanden zonder header door het leven te zijn gegaan. heb ik daar eigenlijk geen problemen meer mee. Dankzij de optie Uitgelichte Afbeelding is elk blog toch van een foto voorzien, en twee foto’s onder elkaar voelt als overkill. Wel is mijn geliefde sidebar terug, maar zonder link naar mijn Instagramfeed (wederom ruzie) en zonder volgknoppen. Die namen wel heel veel plek in beslag. Verder staan de statistieken niet langer prominent bovenaan en is mijn homepage nu een mix van magazine en artikel met sidebar.

Het moge duidelijk zijn. Als er één iemand is die X niet van tips & trics kan voorzien ben ik dat. 😉

Hoe vaak verander jij de header en/of lay-out van je blog?

Edit: Ondertussen is mijn ruzie met WP voorbij en kan ik weer een header en de instagram feed plaatsen maar voor nu vind ik het zonder mooier.

17 Comments

 1. Hahaha! Geweldig! Ik verander nooit. Het gaat mij niet om de lay out. Vroeger in de web streepje log tijd, plaatste ik wel regelmatig een nieuwe kopfoto met een ander thema (seizoenen of zo). Maar gaande weg werd mijn lay out steeds leger. Ik ben erg van “less is more” dus ik laat steeds meer weg. En ik heb inmiddels al járen hetzelfde thema. Ik heb geen weblog om met thema’s te gaan knoeien. Daar heb ik helemaal geen zin in.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie van die blogs die hun lay-out niet veranderen dat is leuk en aardig tot er een keer een nieuwe WP update komt en de boel kapot is. Lekker veranderen en daarbij een beetje denken aan je stijl. Ik denk dat als kennis X een rondje google doet met ‘blogtips”, dat ie dan een heel eind komt.

  Like

 3. Alleen in het begin zat ik er aan te prutsen. Bij WP.com was dat ergens in 2011. Daar heb ik een langzaam wisselend achtergrondje aan toegevoegd en een wisselende serie kopfoto’s. ‘s-Winter zitten daar wat andere foto’s in. Voor een smartphone maak ik me niet druk, daar zit AMP in en die maakt het erg basaal. Voor PC/Laptop kan ik vrijwel elk thema van WP op iets betrappen wat me niet bevalt. Zo wil ik een menu aan de zijkant die niet uit beeld scrollt. Text mag niet te breed en anders in kolommen. Zoeken moet ook meteen het gevonden woord in de text oplichten, Reacties automatisch nummeren. Goed contrast, goede lettergrootte, -hoogte en juiste regelafstand etc.

  Dus heb ik het maar opgegeven en hou ik vast aan de huidige waar ik alleen de letters in de berichten 20% groter maak.

  Voor terugkerende bezoekers maakt het allemaal niet zoveel uit. Die komen omdat ze de stukjes leuk en/of interressant vinden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een beetje spelen deed ik altijd al wel, maar niet teveel veranderen. Sinds 2015 heb ik Iris Papilio en daar blijft de herkenbare kop gewoon altijd opstaan. Binnen het thema (dat ik wel eens heb veranderd, ik heb nu Plane) kan ik ook iets veranderen aan kleur en soms gaat er een item weg uit de zijbalk en soms voeg ik iets toe. Niet veel dus. Zo blijft het duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik lees nu via de app dus zie je lay-out even niet, zal er binnenkort eens naar kijken.
  Mijn lay-out verander ik bijna nooit. Elke keer als ik op zoek ga naar wat anders vind ik niks wat ik mooier vind, haha.

  Like

  1. Het thema dat je nu gebruikt staat niet meer online, dus als je die ook maar een seconden wijzigt, kan je niet meer terug (tenzij je een backup hebt) en moet je een ander thema kiezen.

   Like

    1. Het heeft heel lang op mijn lijstje favorieten gestaan. Ik wilde het alleen niet gebruiken omdat het voor mij bij jou hoort. En op een dag kon ik hem niet meer vinden.

     Like

 6. Goede vraag en voor mij gemakkelijk te beantwoorden: vaker dan nooit en beduidend minder vaak dan jij 😉.
  Nooit is wel erg lang en past niet mijns inziens. Ons blog moet in de eerste plaats ons passen. Als ik naar mezelf kijk ben ik anders, ik geloof tenminste graag dat ik me blijf ontwikkelen, dan toen ik startte met bloggen en is mijn motivatie ook totaal anders. Is het ooit begonnen om mijn sponsoren te informeren over mijn vorderingen, nu is het een mix van zowel informatie m.b.t. Reiki en de cursussen die ik daarin geef, een greep uit mijn gedichten en minder vaak dan ooit een blog met wat ik op dat moment wil delen.
  Zoals ik het zie is jouw blog met jou meegegroeid. Jij bent ook niet meer de Rianne die je was toen ik je leerde kennen. Je hebt een boeiende weg afgelegd in al die jaren (en hopelijk ook nog heel lang hierna) je schrijftalent en fantasie uit je dikke duim ruimte gegeven en heel veel liefhebbers weten te (ver)binden. Blijf lekker doen wat je doet en zie het als een mooi compliment dat ze je raad vragen, dat zegt waarschijnlijk dat degene je blog weet te waarderen.
  Tot nu toe heb ik nooit problemen gehad met jouw schrijfsels te vinden en zou dat wel gebeuren trek ik aan de bel. Deal? ❤

  Like

 7. Soms kijk ik jaloers naar jouw header en opmaak. Zoals ik dat bij andere ervaren bloggers ook doe.
  Als digibeet lukt het mij niet om de aanwijzingen te volgen en/of uit te voeren.
  Eerlijk gezegd heb ik er ook geen zin om de trukendoos aan opmaak mogelijkheden uit te voeren.
  Ik probeer een verhaaltje te vertellen en niet meer.
  Jazeker, ik ken de uitdrukking praatje, daadje en plaatje. Het plaatje laat ik aan anderen. En als ik propaganda maak voor het een of ander dan ben ik zelf ook koper/gebruiker.

  Zolang jij mij blijft vertellen waar je naar toe verhuisd als blogger blijf ik jou gewoon volgen.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.