Licht

Tegenover mijn balkon staan huizen. Toen ik hier net woonde ontnamen twee enorme berkenbomen mij het zicht op die huizen. Daar was ik niet rouwig om al vond ik het wel jammer dat het berken zijn want de berk, die triggert mijn hooitkoorts. Maar vanwege de schoonheid van de boom, en het heerlijke geruis van wind in de bladeren, kon mij de hooikoorts aan mijn reet roesten.

Al in het eerste jaar sneuvelde de boom die rechts mijn uitzicht blokkeerde. Het leverde een enorme hoeveelheid extra licht in mijn huiskamer op, en op den duur wende ik aan het idee dat er huizen stonden.

Donderdagochtend gooide ik de balkondeur open. Niet dat het al zo warm was, de zon zat verscholen achter de wolken, maar ik wilde van de gebakken kroketten olie lucht af. Ik trok de deur al snel weer dicht want er kwam een ongekende herrie van buiten. Het leek verdorie wel of iemand met een kettingzaag in de weer was.

Een half uurtje later verplaatste het lawaai zich en viel het mij op dat het wel heel licht was in huis. De zon, dacht ik en wandelde het balkon op. De zon was inderdaad gaan schijnen maar de toe genomen hoeveelheid licht had een andere oorzaak. Berk nummer twee is foetsie. Een kopje kleiner gemaakt. Verworden tot brandhout.

Geen geruis meer van de wind in de bladeren. Geen groen uitzicht meer. Volgens Zoon is het ook voorbij met de angst dat de boom tijdens hevige windstoten door zou breken. Ik bromde wat, maar moest hem wel gelijk geven. Tijdens de laatste paar lentestormen waaide de boom bijna plat; iets wat met gekreun en gekraak vergezeld ging.

Het zal vast wel wennen, maar voor nu is het een beetje een bloot gezicht. Zo’n huis zonder boom ervoor. Om over de stilte nog maar te zwijgen. Ik hoop dat alle vogels een goed onderkomen hebben gevonden.

9 Comments

 1. Begrijpelijk. En veiliger. Maar wel heel, heel jammer. Ik houd ook zo van die ritselende blaadjes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is onvoorstelbaar hoeveel bomen er gekapt en gezaagd worden. De motivaties zijn meestal zorgelijk. En het wettelijk verplichte herplanten ontbreekt meestal.

  Bezorgde groet,

  Like

  1. Bij elke storm ging de boom half plat en soms dacht ik. straks ligt-ie op mijn balkon. Ondertussen is duidelijk dat het huis aan de overkant beschadigd is. Daar waar de boom groeide (tegen het huis) hangt de goot los.

   Like

 3. Komt er wel weer een boom of twee voor terug? Hier hebben ze een tijdje terug ook alles weg gehaald ivm ophogen van de hele wijk. Maar gelukkig ook weer nieuwe voor terug gezet.

  Like

  1. Die ene is al bijna tien jaar weg en is nooit vervangen dus ik ben er bang voor.
   Zag net wel dat de dakgoot van het huis aan de overkant door de boom een flinke tik heeft gehad. Stond veel te dicht tegen het huis aan.

   Geliked door 1 persoon

 4. Mijn achterbuurvrouw is al wat ouder en die heeft een paar grote, heeeel vogelrijke bomen in haar tuin staan. Ben echt bang dat er ooit nieuwe bewoners zijn die dat niet op waarde kunnen schatten…

  Like

  1. Toen ik ging verhuizen moest van de woningbouw de kersen- en de pruimenboom eruit. Van de buren en de nieuwe bewoner hadden die bomen wel mogen blijven staan. Maar nee. Te groot, gevaar voor verzakking, erfafscheiding.

   Het zal wel wennen, maar voor nu is het veel te stil.

   Like

Reacties zijn gesloten.