Ik heb het geprobeerd

Noem het een druppel op een gloeiende plaat, noem het een halfbakken actie, maar in een poging de hoeveelheid dierenleed in de wereld een klein beetje te verminderen stapte ik in juni 2020 over op soja yoghurt. Het bleef niet bij de yoghurt. Ook andere dierlijke producten werden, al dan niet incidenteel, vervangen.

Daar waar het wennen aan soja, hazelnoot of amandelmelk best wel snel ging, en ik tegenwoordig een Beyond Burger boven een echte burger verkies en een moord doe voor het soja ijs van B&J, lukte het maar niet om te wennen aan de smaak van soja yoghurt. Met fruit (lees suiker), zonder fruit (lees suiker), met suiker, met honing. Het maakte niet uit. Alleen de mango variant gaat enigszins. De rest van de varianten krijg ik niet weggewerkt. En het stinkt. Zelfs wanneer de verpakking nog hermetisch gesloten is. Hoewel dat laatste verbeelding zal zijn.

Een jaarlang hield ik mij voor dat het gewoon een kwestie van wennen was. Een jaar lang dacht ik bij elke bak die ik opentrok, nu ga ik genieten. Maar helaas. De eerste keer dat ik weer van een bakje yoghurt met vers fruit (zonder toegevoegde suiker) was van de week. Met echte yoghurt. Wel de bio variant.

Het voelt een beetje als falen, maar het leven is te kort om vieze yoghurt te eten.

23 Comments

 1. Ik lust ook geen plantaardige yoghurt. Ben het met je eens dat die STINKT. (mijn man werkt graag van die bakkies naar binnen, dus ik weet maar al te goed hoe het ruikt) (stinkt)

  Geliked door 1 persoon

 2. Als ik het zo lees doe je al zoveel goede dingen op het gebied van voeding dat die yoghurt geen probleem is. En als het stinkt, kan ik het me voorstellen dat je het niet goed kunt eten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb wel eens van die hazelnootdrank gedronken niet vies maar ook het enige wat ik zo zou omschrijven zo’n beetje. Ik vind sowieso dat de soja in ons voedsel erg ver moet reizen, ook niet handig voor het milieu.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dierenleed is niet alleen zuivel eten en drinken en/of vlees eten. Dierenleed is ook leefgebieden van dieren die steeds kleiner worden door bebouwing, vliegtuig motoren en windmolens waar vogels in vliegen. Onze tuinen dicht gooien met tegels. Dingen bestellen die ingevlogen of ingevaren moeten worden en die zo zorgen voor milieuverontreiniging. Plastic in de oceanen en zeeen. En zo zijn er nog wel meer zaken die dierenleed veroorzaken. Jammer dat veel mensen die met vingertjes wijzen naar vleeseters en melkdrinkers daar niets over zeggen .

  Like

   1. Het was ook geen kritiek op jouw blog hoor, maar vegetariers reageren soms fel op vleeseten en als je dan met mijn argument komt zijn ze gepikeerd.

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik zal wel een beetje dom zijn, maar melk en dierenleed? Volgens mij is dat niet aan de orde. Maar hé, ik kom uit boerenfamilies en zie hoe de koeien op de boerderijen van mijn neven en die van manliefs petekind het hebben. Echt nul dierenleed: een koe geeft gewoon geen melk als ze niet happy is zeg maar.

  Like

  1. Koeien geven alleen melk wanneer zij een kalf hebben. Kalveren worden (zeker in de grotere stallen) snel bij moeder vandaag gehaald. Stiertjes verdwijnen richting de slacht; de koeien zo snel als mogelijk gedekt zodat zij ook kunnen kalveren en melk kunnen geven.
   En nee, het zal niet in elke melkveehouderij zo gaan. Maar ook melk is business.

   Like

   1. Heel legitieme redenen 🙂 Maar er zijn heel veel andere eiwitbronnen als je van de (koeien)zuivel af wilt. Voor een betere wereld, of wat voor andere (goede) dan ook… 😉

    Geliked door 1 persoon

 6. Heb je de verse Alpro vanille ook geprobeerd? Die vind ik wél goed te doen. Overigens verkoopt de Lidl tegenwoordig ook Alpro naturel in de koeling, zelf een flesje vanille essence van Oetker kopen bij de Jumbo voor 50 cent, en je bent goedkoper uit en kan mixen naar je smaak. Maar t hoeft niet natuurlijk, het mag wel. 😉

  Like

 7. Het leven is niet alleen te kort om vieze yoghurt te eten, het leven is vooral te kort om veel te dure vieze yoghurt te eten! (De voornaamste reden waarom ik niet meer plantaardige producten gebruik: de prijs. Veel dingen zijn twee tot drie keer zo duur als de dierlijke variant, en dat vind ik echt te veel geld, gezien mijn beperkte budget).

  Like

  1. Dat ook al heb ik het voor een aantal zaken wel over (iets minder beperkt budget) maar er zijn grenzen.
   Ik kocht de yoghurt ook alleen maar als-ie in de aanbieding was.

   Geliked door 1 persoon

 8. Hoi, ik heb vorig jaar een maand lang veganistisch gegeten, om eens te zien wat ik dan mis én wat ik dan aan nieuwe dingen kon eten. De yoghurt en de kwark waren ook voor mij een struikelblok. De geur en de smaak…. ik vond het vreselijk smerig! Ik eet alleen yoghurt en kwark naturel, dat vind ik het lekkerst en die kan ik niet met sojaproducten vervangen. Ik doe wel wat anders voor het mileu!

  Geliked door 1 persoon

 9. Nou, ik vind dat je ook wel eens mag kijken naar de stappen in de goede richting die je wél met succes hebt gezet!

  Like

Reacties zijn gesloten.