Toet&Co: Do your own research

Nu het weer in Nederland niet je van he is, zwerven de Boysz vaker en langer over het internet dan mij lief is. Misschien zelfs meer dan hen lief is. Maar Moeltje toch. Hoe kom je toch aan de Middeleeuwse ideeën,’ hoor ik Toet verzuchten. De aarde is rond als een bal. Waar wil je anders China, Japan en Australië laten? Moeltje is niet overtuigd. Australia besteed not end ai hef mie doubts about Sjaina end Djepan. Ai hear te veel strange verhalen about Sjaina end how is it mogelijk det everything end alles is gemaakt in de Sjaina. As if there leven biljoens of peoples in Sjaina. Hoofdschuddend kijkt Toet zijn vriendje aan. Maar Moeltje, hoe kom je aan deze kennis? Waar heb je dit nou weer gelezen. En als de aarde plat is, hoe kan het dan dat schepen die naar Australië varen niet van de aarde afvaren maar na een paar maanden gewoon weer thuis komen?

Australia is a lie. Everybody weet det Australia is gewoon duh name van an oude English prison. No sane country makes a prison on the wrong side of the wereld. Too far away for the staff to take a day off. End waarom duh boats not fall of duh earth is simpel. Duh whole world is omringd by ijsbergen. Zonder duh ijsbergen, duh Titanic zou in space verdwenen zijn. Triomfantelijk kijkt het beertje zijn vriendjes aan, maar zijn woorden hebben niet het gewenste effect. Rozi probeert zijn brede lach nog een beetje te maskeren, maar Toet rolt bulderend van het lachen over de grond. Oh Moeltje, hikt hij lachend, Waar heb je die kolder gelezen. Laat mij die website eens ziens. Even aarzelt het beertje en dan zegt hij gepikeerd: Do! Your! Own! Research! Sheeple!!! Boos stampend verdwijnt hij richting slaapkamer.

Waar woonde jullie, toen Zoon Moeltje kreeg? vraagt Toet onschuldig. Amerika, zeg ik. Mid-West. Hij knikt begrijpend. Redneck country, grinnikt hij. We kunnen het Moeltje dus niet eens kwalijk nemen. Rozi zegt niets maar staart peinzend naar het plafond. Wat als, begint hij, wij ons eigen onderzoek doen, en hem meenemen? In de tijdmachine? Naar het Spacestation? Dan ziet hij met zijn eigen ogen dat de aarde een bol is. Dat de Spitsbergen niet helemaal rondom de aarde gaat en dat Australië wel bestaat? Toet aarzelt even. Denk je dat dat werkt? vraagt hij aan mij. Of blijft hij sheeple roepen en weigert hij zijn eigen ogen te geloven. Ik haal mijn schouders op ten teken dat ik het antwoord niet weet en wandel naar de badkamer om de tijdmachine leeg te gooien.

Nog voor ik iets kan zeggen over warme kleding hoor ik Toet de slaapkamerdeur opengooien en roepen. Trek warme kleren aan Moeltje. We gaan met de tijdmachine ons eigen onderzoek doen. Dat laat Moeltje zich geen tweemaal zeggen en in een vloek en een zucht springt hij warm aangekleed in de tijdmachine. Net voor de tijdmachine weg flitst zie ik drie paar twinkelende oogjes en krijg ik even het gevoel dat ik mij als een sheeple bij de neus heb laten nemen.

Toet, Rozifantje en Moeltje, aka de Boysz, zijn drie magische knuffels die mijn leven mooier maar op zijn tijd ook zwaarder maken. Toet is van oorsprong een CliniClown muis, Rozifantje is een creatie van Appelig en daarmee one of a kind, en Moeltje is in 1997 in de rugzak van Zoon mee naar Nederland gekomen, en woont hier sindsdien min of meer illegaal.

8 Comments

Reacties zijn gesloten.