Pillen & nieuws

Dankzij een zomergriep en twee weken later een hoofd vol snot zat ik uiteindelijk dik een maand na de oorspronkelijke afspraak in de spreekkamer van de huisarts. Voorafgaand aan mijn consult was een age-meting gedaan. Met een score van 2.2 zit ik nog net in het groene gebied wat de kans op acute hart- en vaatziekten zo goed als uitsluit. Altijd fijn om te horen.

Die score zegt ook iets over het vermogen van mijn cellen om rotzooi op te ruimen en te herstellen. Ook dat is nog in voldoende mate aanwezig. Da’s goed nieuws om te horen. Toch had ik wat twijfels zei ik, want sinds een week of vier zit ik onder de uitslag en die wordt alleen maar erger. Ik liet de enorme plakkaat bulten in mijn nek zien en dokter zei, dat is pityriasis rosea. Daar ben je nog wel even zoet mee. Je hele romp komt onder te zitten.

Natuurlijk zijn er geen medicijnen voor. Tegen eigenlijk. Maarrrrrr… wel zo belangrijk, het is niet besmettelijk en ik mag gewoon bloed geven al adviseerde hij wel het voor de zekerheid even aan de keuringsarts te vragen. Later las ik op het internet dat ik deze vlekken vooral als een compliment mag zien. Het komt meestal voor bij kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd tussen 10 en 35 jaar. Mijn cellen voelen zich duidelijk nog piepjong.

Na dit uitstapje konden we terug naar dat waarvoor ik was gekomen. Iets om de fibromyalgiepijn het hoofd te bieden. Paracetamol mag, maar werkt zelden. Dan komen de NSAID’s en als dat niet meer kan opiaten, anti-epilepsie medicatie of antidepressiva in lage dossering. Paracetamol werkt inderdaad niet, van de NSAID’s werkt alleen dicloflenac voor mij, na drie dagen Tramadol zie ik het Monster van Loch Ness in de Maas zwemmen, dus opiaten zijn uitgesloten, en de laatste twee opties zijn wat mij betreft een brug te ver.

Voor mijn huisarts ook. Gezien de minimale achteruitgang van de nierfunctie, het niet met zekerheid is vast te stellen dat het door de dicloflenac komt, ik al terug was naar 25mg per pil en de meuk alleen als kuur slik, heeft dokter doen besluiten dat ik, onder bepaalde voorwaarden, dicloflenac mag blijven slikken.

De voorwaarden: tweemaal daags 30 mg zink slikken en zorgen voor voldoende omega 3 per dag (lijnzaad of olijfolie) om op die manier mijn natuurlijke weerstand te verhogen en fibro-aanvallen te verminderen. Mocht het toch nodig zijn om dicloflenac te gebruiken, dan moet ik aansluitend aan het gebruik mijn kreatine waarden laten onderzoeken. Voor het geval dat heb ik alvast twee priklab-briefjes meegekregen.

Als laatste kreeg ik ook nog het advies om aan de kurkuma te gaan. Al duurt het wel een hele tijd voordat je daar het effect van ziet. En een andere optie is een PEMF-matras. Daar zweert hij zelf ook bij. Oh, en blijven bewegen natuurlijk! Als fietsen zo niet meer gaat, is een elektrische fiets een goed alternatief.

We gaan het zien. Zink is in huis, lijnzaad en olijfolie horen tot de standaard keukenuitrusting en ik weet na de afgelopen zes weken weer dat ik ook met voeding, beweging en heel veel geduld een fibro-aanval het hoofd kan bieden. Al is zo af en toe een pilletje nemen voor mijzelf maar zeker de mensen in mijn omgeving prettig(er).

Naschrift: Schijnbaar heb ik ook nog wat gemist tijdens het gesprek, want toen ik mijn mail checkte zat daar een bericht van de apotheek bij dat mijn medicijnen klaar liggen. Misschien toch iets tegen de jeuk. Argghhhhh.

14 Comments

  1. Ik van beide ook nog niet. Toch schijnt het eerste vaak genoeg voor te komen dat de HA het meteen herkende.
   Voorlopig moet het haar hoogtepunt nog bereiken. Gelukkig ben ik er niet echt ziek van. Het is alleen rete-irritant.

   Like

 1. Ach, ach. Wat een getob. Pijnstillers zijn fijn (als ze werken) maar wat een rotzooi is het toch. Pas goed op jezelf, hoor.

  Like

 2. Het lichaam is een bijzonder iets. Dat soms zo ongevoelig en direct heel gevoelig op (kleine) dingen kan reageren. Wat een gepuzzel om er voor te zorgen dat alles weer netjes en redelijk uitgebalanceerd is. Hopelijk heb je zo min mogelijk last van die ellendige Fibro-aanvallen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Om nog maar te zwijgen over het effect van een ‘verwaarloosde’ zomergriep.

   Ik weet weer dat het kan en het besef dat in het ergste geval de redding nabij is… doet ook wat.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.