Is de PeacePlanner een blijvertje?

Om maar met de deur in huis te vallen: nee, de PeacePlanner is geen blijvertje. Wat niet wil zeggen dat het een miskoop is. Verre van. Ik gebruik de planner nu 5 dagen en ik heb al een aantal aha momenten gehad. De planner is zo ingericht dat je eerst een maandplan maakt, dit vertaald naar een weekplanning (met het uiteindelijke maanddoel in het achterhoofd) en de weekplanning per dag ophakt in dag grote, hapklare brokken.

Het is een systeem wat ik normaal gesproken ook poog toe te passen. Alleen maak ik dan slechts gebruik van een maand- en een weekplanning. Op zondag ga ik er even voor zitten en neem de afspraken en datum specifieke to do’s op in de weekplanning. Verder maak ik een lijst met alle to do’s die ik die week moet of wil doen. Het daadwerkelijk toekennen van een to do aan een dag doe ik op de avond ervoor.

Op zich een prima systeem, maar meestal gaat het rond woensdag fout. Dan zie ik de hele lijst met to do’s (waar meestal nog weinig van terecht is gekomen) en ga die dan als een bezettenen toekennen. Zonder goed op te letten of het wel binnen mijn schema past. Regelmatig bekruipt mij dan het gevoel als ik ook een speciaal dag gedeelte had, zou ik dat vast niet doen.

Dat speciale dag gedeelte heb ik nu maar ook deze woensdag meende ik de planning voor de rest van de week al te moeten maken. Voordeel van de PeacePlanner is dat ik heel makkelijk pagina’s kan verplaatsten, dus toen ik mij op mijn standaard valkuil betrapte, heb ik even wat pagina’s uit de toekomst naar voren gehaald en ben opnieuw begonnen. Ik weet nu dat een planner met alleen een maand- en weekoverzicht (met voldoende ruimte) voldoende voor mij is. Ik moet gewoon leren mij aan het plan one day at a time houden.

Verder ben ik de laatste maanden enorm aan het twijfelen tussen een simpele planner of eentje met context. Met dat laatste bedoel ik planners die verder gaan dan alleen plannen. Planners die mij vragen na te denken over jaardoelen, maanddoelen etc. Planners waar regelmatig reflectie momenten in zijn opgenomen. Om na te denken over de doelen, waarom ze wel of niet gehaald zijn en wat dat met mij doet. Inclusief inspirerende quotes.

De PeacePlanner heeft dat stukje overdenken ook in zich. Je begint de dag met aan te geven hoe de vlag erbij hangt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Daarnaast is er, naast ruimte voor aantekeningen genaamd uitlaatklep plaats voor het noteren van een ochtendroutine, taken, een motiverende boodschap, belangrijkste doel. en drie rustmomenten. Op de andere pagina, genaamd lichtpuntjes van de dag, is ruimte om het aantal lichtpuntjes aan te vinken, aan te geven wat je nodig hebt om je fysieke, mentale en mentale toestand te versterken, notities te maken, de emotie van de dag en het lichtpuntje van de dag te noteren. En om aan te geven waar je trots op bent.

Ondanks dat bovenstaande een paar aha-momenten heeft opgeleverd (de eerste paar dagen was de fysieke score bij ontwaken meer wishfull thinking dan realiteit iets wat donderdag uit de avondevaluatie naar voren kwam toen ik schreef dat ik trots was op het feit dat ik even niet bezig ben met anderen zien en op stap gaan maar eerst even zelf boven Jan te komen) is dit niet de planner voor mij. Wel blijf ik de planner gebruiken totdat ik een planner voor 2022 heb. En blijf ik nadenken over hoe ik een aantal van de reflecties onderdeel kan maken van mijn standaard planproces.

Fijn weekend allemaal.

9 Comments

 1. Wow! Het duizelt me gewoon. Wat een gedoe, dat plannen. Wát plan je in hemelsnaam allemaal? Zijn al die To Do’s wel realistisch? Wel een beetje lief zijn voor jezelf, he? 😉
  Ik heb een My Journal agenda. Daar maak ik elke week (hetzelfde) to do lijstje voor het huishouden (Dat kan ik ook uit mijn hoofd maar ik vind het afvinken zo leuk). Verder heb je een maandoverzicht, daar zet ik dingen in die die maand moeten gebeuren. En je kunt per week nog extra taken opschrijven.

  Like

 2. Sinds een paar jaar gebruik ik een planner, zodat zakelijk en prive in één agenda kan. Dit jaar ben ik een planner aan het proberen met context. Maar dat werkt bij mij niet, begin er enthousiast aan , maar het was al snel over. Dus ik ga weer over volgend jaar op een simpele planner. Daarbij maak ik ook geen maandplanning. Mijn vaste dingen, ook in het huishouden plan ik gewoon op vaste dagen in, elke dag iets.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op werkdagen denk ik wel eens: waarom een planner gebruiken… 😉 Buiten de werktijden gebruik ik de planner niet. Maar dat is vooral doordat ik nu thuis werk. Denk ik. Volgend jaar gaat het mij leren.

   Like

 3. Ik ben meer van het rommelige leven… Ik heb een agenda met genoeg schrijfruimte, én een boekje waarin ik mijn todo lijstjes in kwijt kan En dan doe ik er toch nog weinig mee….. Ben nu bezig mijn “krukje” klaar te maken, schuren, oliën – vond dat ik in mijn vakantie toch íets gedaan moest hebben wat al TIJDEN op mijn lijstje stond…

  Like

 4. Ik herken het wel, maar een beetje flexibiliteit is wel okay toch? Ik vind planners met quotes en reflectie vreselijk, zal ik ook nooit kopen. Werkt bij mij een week en dan vergeet ik het of ga ik het stom vinden. Ben ik denk ik te nuchter voor.

  Like

Reacties zijn gesloten.