Voor de twijfelaars

Toen ik de fiets kocht zei de verkoper, Het duurt ongeveer twee weken voordat de fiets geleverd kan worden. Snel geteld was dat in de laatste week van mijn vakantie. Niet helemaal de bedoeling, maar eigen schuld, dikke bult. Had ik het aankoopmoment maar niet weken voor mij uit moeten schuiven. Bovendien gaf het mij wat meer tijd om mijn oude fiets naar de Kringloop te brengen. Ook dat schoof ik voor mij uit, want tijd genoeg, blablabla.

Tot mijn stomme verbazing kreeg ik dinsdag een telefoontje dat de fiets klaarstond. Aangezien de oude fiets nog in de schuur stond en het hemelwater met bakken uit de lucht viel zei ik, morgen kom ik de fiets ophalen. Ondanks een dreigende lucht was het woensdagochtend droog. Ik fietste naar de kringloop en overhandigde mijn fiets aan een verbaasde medewerker. Daarna wandelde ik via de buitengebieden naar de fietsenwinkel.

Daar was het een kwestie van een korte uitleg, betalen, en ik kon naar huis fietsen. Het was een wereld van verschil met mijn oude fiets, zelfs zonder trap-ondersteuning.

Mijn oude fiets was een oerdegelijke Batavus Flying D (van dik 11 jaar oud) en best wel zwaar. Iets wat beide andere gebruikers (Zoon en Vriendin) van de fiets wel zagen, maar ik niet. Ik gaf de schuld aan mijn fysieke gesteldheid. Die natuurlijk niet geheel onschuldig was/is.

Het verschil tussen de oude en nieuwe fiets was zo groot dat ik er meteen een oefenrondje tegenaan gooide en tegen niet één maar twee bruggen op fietste. Beide met minimale ondersteuning. Weer thuis had ik de eerste 5 kilometer al op de teller staan. Na de lunch stapte ik weer op de fiets.

Dit keer ging ik voor een hogere berg en fietste naar mijn oude werklocatie. Een klein deel had ik iets meer dan minimale ondersteuning nodig, maar zonder een waas voor de ogen bereikte ik de top, en plakte er gelijk een sightseeing (en fout rijd) rondje achteraan.

Dat het maar een rondje van 15 kilometer werd, kwam vooral door mijn achterwerk. Dat is niet meer gewend om langer dan een kwartier op een zadel te zitten. Dat wordt eelt kweken, de komende tijd. Maar een rondje van 15 kilometer. Nooit gedacht dat ik dat ooit nog eens zou zeggen.

Voor de twijfelaars: doe jezelf een plezier en (als je het kunt betalen) aarzel niet langer. Het leven is zoveel fijner wanneer fietsen weer leuk is. En ondanks trapondersteuning krijg je echt nog wel spierpijn hoor. Ik tenminste wel. Maar geen last van mijn longen is de bak met geld die het heeft gekost meer dan waard.

26 Comments

 1. Fijn! Fietsen is leuk, als het vlot gaat! En ja, ook al is het met trapondersteuning, bewegen doe je en dus kan je ook best wel stijf zijn 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed om te lezen dat de fiets je nu al zo goed bevalt! Zelf krijg ik binnenkort ook een elektrische fiets. Ik kan tweedehands een fiets overnemen van een oudere dame die hem 1,5 jaar heeft, altijd goed onderhouden en nauwelijks op gefietst. En dat voor een leuk prijsje. Zo fijn! 🙂 (En ook wel nodig aangezien ik straks op 25/30 minuten fietsen van mijn werk woon.)

  Like

 3. Oh dank je voor deze post. Toeval of niet ik heb ook deze oude Batavus en ben (daardoor?) inderdaad twijfelaar en nu denk ik: ja over de streep. Vooral toen ik las dat het ook zonder trapondersteuning goed fietst, ik dacht namelijk te weten dat dit een heel groot nadeel is van e-bikes, dat fietsen zonder trapondersteuning. Te zwaar, moeizaam enz.
  Wil je ons nog verklappen welke fiets je nu hebt gekocht.. Kan ik er ook achteraan…

  Like

  1. Er staat een linkje in de tekst maar hier nog een keer: https://www.giantstore-venlo.nl/nl/bikes-ease-eplus

   Ik ben voor die van 1.699,- gegaan. Aandrijving zit voor maar dat is voor mij niet erg want ik ben het gewend dat het stuur wat zwaarder is.
   Ik heb een accu van 300 watt. Bij het eco gebruik (laagste stand) een actieradius van 95 km. Ik meen 38 km bij de hoogste stand.

   Ik zou wat speuren op het net en met die kennis naar een fietswinkel gaan. Bij twijfel een aantal proefritjes maken. Dat laatste heb ik niet gedaan. Die dinsdag dat ik de fiets kocht zat ik fysiek zo gammel in elkaar dat ik dat niet aandurfde (ook vanwege toch wel wat fietsangst; die angst was gisteren binnen 5 minuten helemaal weg).

   Geliked door 1 persoon

 4. Hé wat fijn. Ik hoop dat je er veel veilige kilometers van kunt genieten. Het maakt fietsen weer zoveel leuker. Veel plezier!

  Geliked door 1 persoon

  1. Jij had mij al gewaarschuwd voor de snelheid. Daar was ik even huiverig voor maar al bij het testrondje (om te zien of het zadel verzet moest worden) voelde ik mij veiliger dan mij de laatste jaren op het rode gevaarte heb gevoeld.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.