Mars en Venus

Tot maart van dit jaar reed ik eenmaal per week naar de GrootGrutterXL en deed de weekboodschappen. Mocht ik onverhoopt iets vergeten zijn, dan wandelde ik lopende de week (meestal in het weekend) even bij de kleine GrootGrutter op de hoek binnen. In maart kwam daar de klad in. Iets met veel grensverkeer, en geen goed gevoel hebben bij de drukte in de winkel. Ik besloot mijn boodschappen gewoon op de hoek te doen.

Omdat het vrij simpel is om drie grote boodschappentassen achter in je auto te tillen, en één voor één je huis in de dragen, maar het voor mij fysiek onmogelijk is diezelfde drie boodschappentassen in één keer van de winkel naar huis te tillen, veranderde mijn boodschappenschema. Ik ging in het vervolg elke twee a drie dagen. Soms vaker.

Zo ook donderdag. Eigenlijk had ik niet zo gek veel nodig. Maar eenmaal daar dacht ik oh ja, dat is bijna op, dat is in de aanbieding en vindt Zoon lekker, en … Na wat gesleep en wisselen van hand kwam ik thuis en zette de tas op tafel. Terwijl ik mijn handen was pakt Zoon de tas uit. Waarom doe jij geen boodschappen als een vent, vroeg hij. Vertwijfeld keek ik hem aan. Gewoon elke dag even naar de winkel gaan, en alleen dat kopen wat je op dat moment nodig hebt.

Euh…. ik doe tegenwoordig bijna dagelijks de boodschappen. Wel als huisvrouw. En een beetje huisvrouw weet dat voorraden handig zijn. Net als gebruik maken van aanbiedingen voor dingen die regelmatig gebruikt worden maar niet meteen op hoeven. Vandaar dat ik deze week voor de tweede keer pasteitjes en ragout voor hem heb gekocht.

Ik heb die andere nog niet eens op, zegt hij. En twee keer in de week pasteitje met ragout vind ik wat veel. Hoofdschuddend leg ik hem nogmaals het principe voorraad uit. Het hoeft niet meteen op, zeg ik. Juist niet zelfs. Op die manier kan je wat afwisseling in je menu aanbrengen. Hij snapt het. Maar ook niet. Want een vent, die koopt alleen wat hij op dat moment nodig heeft. Dus als het er ligt, maakt hij het op.

Mars en Venus hé. Heb ik toch nog een stukje onderontwikkelde opvoeding ontdekt.

18 Comments

 1. De supermarkt is aan de overkant (en een kleine). ivm met beperkte keukenruimte en piepkleine ijskast voor een gezin met 3 pubers is de supermarkt onze voorraadkast. Alleen van goede aanbiedingen shampoo, doucheschuim heb ik een voorraad. Verder niets. Binnen 1 minuut kunnen we een pak melk in huis hebben heeft mijn man getimed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb ook voorraad. Die gaat vooral op als ik te lui ben om boodschappen te doen. Zo lekker dat je dan nog wat tevoorschijn kunt toveren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als je als man echt meedraait in het huishouden, weet je ook wat er nodig is, zowel vandaag als op enige termijn.
  Als ik boodschappen doe kijk ik eerst in de koel- en provisiekast. Dan koop ik wat voor vandaag nog nodig is en wat dingen, die later nodig zijn. Die laatste bij voorkeur als de prijs/kwaliteit aantrekkelijk is. Dus mannen kunnen het ook.

  Like

  1. Ik schreef het al eerder in de reacties. Zoon mag denken dat het een mannen-ding is (ik herken het van zijn vader) maar het lijkt meer mens-type gebonden.

   Like

 4. Hahahaha… je blog is leuk maar de reacties nóg leuker! Ik bestel 1x per week boodschappen, man haalt ze op vrijdag op. Wat er in de week nog nodig is halen we bij de supermarkt om de hoek. Boodschappen doen doen we dus niet echt meer, vind ik heel fijn!

  Geliked door 1 persoon

 5. hahahah ja ik snap die zoon van jou wel. Als ik hier de kasten open doe hebben we een voorraad voor een maand aan zo’n beetje alles wat in de aanbieding is 🤣 Terwijl ik enkel koop wat ik nodig heb.

  Like

 6. Oh, dit herken ik! Mijn man snapt ook niets van voorraden. Zou dat dan een mannending zijn? Ik wil juist altijd graag veel voorraad hebben, ook omdat we op het platteland wonen.

  Like

 7. Dank voor deze uitleg!
  Nu supermarkten bijna 24/7 open zijn en er allerlei To Go supermarkten zijn en er binnen 10 minuten boodschappen bezorgd worden?
  Ik begrijp dat Nederland en haar detailhandel volledig mannelijk zijn geworden!

  Vrolijke groet,

  Like

   1. Mijn ex had uit slechte periodes een vast stramien opgebouwd. Het salaris ontvangen betekende de supermarkt leeg kopen. Of de voorraad van de vorige maanden er nog was werd niet gecontroleerd. Maar grootschalige voorraadinkopen moesten gedaan worden.

    Stille groet,

    Like

    1. Dat herken ik van mijn ouders en Oom en Tante. En de nieuwe voorraad werd vooraan gezet zodat er elk jaar wel een voedselberg weg te gooien was.

     Mijn voorraadbeheer is beter. De voorraden ook minder groot want … 3 supermarkten binnen een straal van 2 minuten lopen, ruime openingstijden en in geval van nood thuisbezorgd.nl.
     Boodschappen heb ik nog nooit thuis laten bezorgen. Wie weet ooit, als ik later groot ben.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.