Duizend bommen en granaten

Ik kan niet over de rest van Nederland praten, maar hier zomert het na. De temperatuur overdag behaalt een recordhoogte, vergeleken bij mijn augustus-vakantie. Ik werk bijna de hele dag met de deur open om op die manier toch een beetje van de zon te genieten. En na het eten installeer ik mij met een boek op het bankje buiten, en bij het verdwijnende licht van de ondergaande zon ben ik blij met mijn e-reader.

Daar waar het bankje van april tot en met juli onder de afdekhoes verstopt zat, en in augustus voornamelijk binnen achter de andere bank stonden, liggen de kussens al een aantal dagen buiten, met de hoes ernaast. Het is genieten met een hoofdletter. Welke hoofdletter mogen jullie zelf beslissen.

Ik was vandaag net bezig aan de laatste loodjes van de dag toen het donker werd in huis. Heel donker. Buiten hoorde ik het rommelen en donderen. Duizend bommen en granaten dacht ik, het gaat onweren. Vijf minuten later was het bankje bedekt en ging ik licht balend terug naar de laatste loodjes. Een half uur later zat de werkdag erop, en was er, ondanks dat het buiten rook als een regenachtige herfstdag, nog geen druppel gevallen. Na het eten zou ik verder zien.

Na het eten had ik geen zin meer om het bankje uit te pakken. Tenslotte is het al september en koelt het ‘s-avonds snel af. Ik hong (want hangen kun je het niet noemen) op de bank. Een stemmetje zei dat ik wel kon gaan wandelen of misschien wel fietsen. Ik heb geen zin, dacht ik. De excuses die ik normaal gebruik, ik heb mijn lenzen al uitgedaan of ik heb mijn pyjama al aan, kon ik dit keer niet gebruiken. Ineens galmde de gevleugelde woorden van mijn moeder door de kamer… DAN MAAK JE MAAR ZIN.

Geloof het of niet. Vijf minuten later zat ik op de fiets voor een rondje van 10 kilometer. Terwijl ik het ene na het andere vliegje uit mijn oog wreef dacht ik, de bril op hebben is geen excuus om niet te gaan wandelen of fietsen, maar een belangrijke voorwaarden.

11 Comments

 1. hahaha ja zonder bril ga ik echt de polder niet in op de fiets. Ze vliegen daar harder je oog in dan elders. Doet zeer!! Goed van jou dat je toch de fiets hebt gepakt. Heerlijk is het dan, als je weer thuis komt, zo voldaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat GOED van je! Ik bedwing aldoor de neiging om er ’s avonds nog op uit te gaan – de tuin in of op de fiets – want de avonden zijn zo kort, het wordt zo vroeg donker…. Maar eigenlijk kan het nog best, is het nog goed te doen, en is het gewoon HEEL GOED voor me…..

  Geliked door 1 persoon

 3. LOL, ik moet glimlachen om hoe je moeders woorden ineens bij je opkwamen : ) Het is inderdaad ineens hoog zomers weer. Hier in de Achterhoek ook. Het is warm en plakkerig zelfs.

  Like

 4. Ik overweeg wel eens om een soort imkerhoed met sluier op te zetten tijdens het fietsen. Geen vliegjes meer in ogen, neus en mond. Maar dan voel ik de wind niet meer door m’n haar waaien. En wind door je haren voelt juist zo lekker aan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.