Nog even sparen

Ik wil wel eens van haarstijl veranderen. Van dreadlocks naar kort en fris (nooit pittig, daar ben ik allergisch voor) en in the olden days heb ik ook nog wel met kleuren gestoeid. Al voor de uitvinding van zeemeermin haar had ik roze en blauwe strepen in mijn haar.

Aan het begin van de lockdown had ik net een nette bob laten knippen (nieuwe baan, kuch) maar tussen lockdown één en twee vond ik het een slim idee om mijn haar in een asymmetrisch model te laten knippen. Da’s namelijk een kapsel wat best wel wat onderhoud behoeft. Kuch.

Het lukte mij om het nog een keer te laten knippen voordat we weer in lockdown gingen, en kappers door Mark met de lach tot persona non grata werden gepromoveerd. Tegen de tijd dat kappers weer deel uit mochten maken van de maatschappij was de korte kant van mijn haar dusdanig lang, dat ik van coupe kon veranderen.

Het werd mix van het jaren zeventig Franse kapsel en het jaren tachtig matje. Het kapsel waar ik op terugval wanneer ik even niet weet wat ik haartechnisch wil. Bovenop kort genoeg om regelmatig met mijn handen in het haar te zitten, in de nek lang genoeg om met een klem op te steken.

Maar ja. Ik heb deze coupe al twee knipbeurten dus het is de hoogste tijd voor een nieuwe look. Toen stuitte ik op de een video van Morgan Donner. Meestal gaan haar video’s over het maken van (historische) kleding maar soms komt er ook wat haarwerk voorbij. Haarwerk waar ik niets mee kan, want Mevrouw Donner heeft haar tot over haar billen.

Deze video bleek anders en ergens rond de 20 minuten (en rond 41:35 minuten) dacht ik, die coupe wil ik. Alleen heb ik geen krullen. Maar wijs geworden door diverse you tubers die met speldjes en vochtig haar hele mooie krullen weten te maken, ging ik gisteren na het wassen van mijn haar aan de slag. Het duurde even, maar toen zaten er 20 schuifspeldjes en twee klemmen in mijn haar.

Ondanks al die speldjes droogde het buiten in de zon best wel vlot, en twee uur later haalde ik de pinnekes los en zag tot mijn grote schrik dat ik ineens jaren 80 big hair had. Van die kleine, strakke permanent gevallen zal ik maar zeggen. Een beetje poedel-like. Kammen bleek geen zoden aan de dijk te zetten dus zat er niets anders op dan mijn hoofd nogmaals onder de kraan te houden.

Ondanks dat zit er nog een paar slagen in mijn haar die er normaal niet zitten. Ondertussen weet ik ook waardoor het komt. Het haar bovenop mijn hoofd is nog net iets te kort, waardoor ik niet de punten maar de hele krul vast moest pinnen … en dat is teveel van het goede. Ik moet nog even sparen dus.

Voor hen die nieuwsgierig zijn geworden, of voor hen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, plaats ik hieronder de betreffende video.

12 Comments

 1. Nou had ik toch wel heel erg op een filmpje van JOU gehoopt… Lieve hemel, wat een gedoe zeg, met al die speldjes. Ik heb daar het geduld niet voor. Vandaar mijn ‘pittige’ stekeltjeshoofd (al is dat ‘fout’, lees ik hier ergens. Volgens wie???) Een keer in de zoveel tijd de tondeuze erover en verder geen onderhoud nodig. Ook heel ‘coronaproof’, zo werd me duidelijk in de eerste lockdown toen iedereen ineens last had van bad hair. En ik niet 🙂

  Like

  1. Niks mis met het kapsel … Ik ben alleen wat allergisch voor de term ‘kort en pittig’..
   Ik lees de damesbladen niet meer maar een aantal jaar geleden was ‘kort en pittig’ volgens de bladen de enige optie voor dames van een zekere leeftijd.

   Geliked door 1 persoon

 2. Leuk kapsel inderdaad. Maar wat een gedoe, krulspelden enzo. Lamme armen krijg je daarvan. Kun je zoon niet even lief aankijken?

  Like

 3. Ik snap wel dat je dat kapsel wilde, het is ook erg mooi. Balen dat het niet gelukt is, maar ik bewonder de tijd en energie die je erin stak zeg!

  Like

 4. Ben vorig jaar , op mijn verjaardag eind oktober, voor het laatst naar de kapper geweest. Mijn haar is heel stijl, erg dik en valt nu over mijn schouders. Kammen of borstelen is niet nodig , het zit altijd goed. Ik denk dat ik dit jaar weer op mijn verjaardag naar de kapper ga. Maar er gaat dan slechts een centimetertje af denk ik, ik wil het nog wat langer hebben zodat ik een een mooie rol kan maken aan de achterkant. Growing old gracefully! In de jaren 80 had ik stekels, zwart of paars geverfd!

  Geliked door 1 persoon

 5. Pffff, daar heb ik nou echt geen geduld voor, gedoe met mijn haar. Ik hou wel van kort-pittig, al schijnt dat erg fout te zijn. Ik droom nog van een kapper zoals ik vroeger had: die stelde de eerste knipbeurt enkele goed gerichte vragen, en kon toen precies iets leuks knippen wat bij mij paste… De filmpjes van deze dames zijn leuk!

  Geliked door 1 persoon

 6. Haar tot over de billen en ik ben verkocht.
  Als dat haar dan ook nog eens echt en natuurlijk is?

  Dan maakt het mijn dag goed!

  Je weet mij wel weer lekker te maken ….

  Vrolijke groet van grijze, kalende oude man

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.