Rekenen

Een paar jaar geleden stopte ik met het gebruik van douchegel en shampoo. Niet dat ik sinds die tijd stinkend en vies door het leven ga. Ik heb beide producten vervangen door (werf)zeep. Iets met een steentje bijdragen aan het minder hard laten groeien van de plastic soep.

Aan het begin van mijn vakantie kreeg ik een bedankje van mijn werkgever voor mijn bijdrage aan de evacuatie van onze bewoners. U weet wel, toen de Maas dreigde heel Venlo tot een uiterwaarden te maken. Het bedankje kwam in de vorm van een Kn3ip-setje. Drie kleine flesjes douchegel en een bad bruistablet. Een aardige geste.

De flesjes verhuisde naar de badkamer, het badzout naar mijn rugzak, zodat ik dit aan iemand die wel in het bezit is van een bad kan schenken. Een van de flesjes was amandel en laat dat nou net de douchegel zijn die ik vroeger gebruikte wanneer ik last had van huidklachten. Ik nam het ienieminie flesje in gebruiik.

Ondertussen zijn we bijna zes weken verder, en ben ik halverwege flesje nummer drie. Dat ik al bijna zes weken met drie kleine flesjes douchegel doe, zette mij vanmorgen aan het rekenen. 9 van die flesjes zijn ongeveer een gewone fles, en in dit tempo hebben we het dan over drie flessen douchgel en wsl 1 fles shampoo per jaar. Geen noemenswaardige verbetering voor het milieu.

Toen drong het tot mij door dat ik ooit krap aan één maand met een fles douchegel kon doen, en dat er ook een fles of vier tot zes shampoo per jaar doorheen ging. Zitten we ineens tussen de 16 en 18 flessen. Behoorlijk wat meer maar nog steeds geen pedaalemmer per jaar. Tenzij je een heel klein pedaalemmertje hebt.

Echt, als je zo onder de douche staat te rekenen, dan lijkt elke actie een druppel op een gloeiende plaat. Waarschijnlijk is elke actie slechts een druppel…. Je zou bijna stoppen met bewust bezig zijn en kiezen voor gemak.

Hoewel? Iedereen die wel eens een druppelende kraan heeft gehad weet hoe snel druppels een kopje vol, emmer vol, bad vol worden. Ik blijf dus nog even bewust. Al was het maar omdat er op die manier ook minder microdingessen en parabenen door het riool gaan.

Ik blijf nog even aan de blokken zeep.

11 Comments

 1. Ik stap binnenkort over. Als mijn voorraad flessen op is. ik kijk al weken heel nieuwsgierig naar de zeepjes.
  Alle beetjes helpen, denk ik dan maar.

  Like

 2. Ik gebruik ook blokken shampoo en conditioner en ik vind het niet alleen belangrijk dat er daardoor minder plastic gebruikt word, maar ook minder palmolie en dat ze vegan zijn. Ook dat zal wel een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar alle beetjes helpen.
  Ik gebruik nog wel douchegel. Die koop ik trouwens al jaren niet zelf meer, maar ik heb een best wel grote voorraad die ik allemaal gekregen heb.

  Like

 3. Enne, dat werfzeep biologisch is, minder rotzooi op je lijf en minder rotzooi door het afvoerputje.bwin win dacht ik zo.

  Like

 4. Gewoon blijven doen! Iedere stapje is er 1.
  Sinds ik met de Curly Girl methode bezig ben, om mijn haar meer te laten krullen gebruik ik ook heel veel minder producten. Wat ik gebruik zit nog wel in plastic flessen. Vergeleken met daarvoor, gebruik ik meer dan de helft minder. Bizar eigenlijk hoeveel je daarvoor gewoon wegspoelde he?!

  Like

Reacties zijn gesloten.