Niet echt principieel

Al ver voor de verspreiding van Covid-19 hinkte mijn mening over vaccinaties op twee gedachten. Enerzijds vind ik het onbegrijpelijk dat jonge ouder hun, maar ook andermans kinderen, willens en wetens blootstellen aan ernstige ziektes die dankzij de medische wetenschap zo goed als uitgeroeid zijn, anderzijds ben ik van mening dat er zoiets bestaat als zelfbeschikking. Wat in het geval van kinderen blootstellen aan onnodige ziektes dan weer een lastige is, want dat is geen zelfbeschikking maar de wil van de ouders en alleen al door dit te schrijven begeef ik mij op glad ijs.

Ook wat de Covid-vaccinaties betreft hink ik op die twee gedachten. Ikzelf heb mij zonder enige bedenking, meteen toen mijn leeftijdscategorie aan de beurt was, laten vaccineren. Als ik in maart 2020 inderdaad Corona heb gehad (wat ondanks het ontbreken van antistoffen gezien de restverschijnselen het geval was) waarschijnlijk niet nodig maar 1) ik wil nooit meer zo ziek worden en 2) ik wil niet dat iemand anders net zo ziek of nog veel zieker wordt. Dus een beetje voor mijzelf, en een beetje voor de maatschappij. Maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die om zwaarwegende redenen het vaccin niet willen (nemen). Wettelijk hun goed recht en in een aantal gevallen medisch gezien erg verstandig. Vaccins zijn nu eenmaal niet voor iedereen geschikt.

Dat ik mij heb laten vaccineren betekent ook dat ik vertrouwen heb in het vaccin. Heb ik dit zelf onderzocht? Nee. Ik ben nu eenmaal geen wetenschapper. Wel heb ik wat onderzoeksrapporten voor en tegen het vaccin met elkaar vergeleken, en met mijn boeren verstand een conclusie getrokken. Die conclusie wordt gestaafd door een aantal wetenschappers in mijn kennissenkring waar ik vertrouwen in heb.

Denk ik dat het vaccin (de vaccins) 100% veilig is? Nee. Geen enkel medicijn is veilig; zelfs kruidenmiddeltjes, om maar een dwarsstraat te noemen, kunnen gevaarlijk zijn. Gaat het vaccin voorkomen dat ik of iemand anders die gevaccineerd is ziek wordt? Nee. Maar je bent minder besmettelijk en de kans dat je in het ziekenhuis op de IC terecht komt is met, afhankelijk van het vaccin, 67 tot 95% afgenomen. Daarom is het wat mij betreft logisch dat je afstand blijft houden, handen blijft wassen en je bij klachten laat testen. Maar wie ben ik?

Ondanks dat ik gevaccineerd ben vind ik het niet kunnen dat, nu de veiligheidsmaatregelen los zijn gelaten en we weer kunnen leven alsof het februari 2020 is, een deel van de maatschappij uitgesloten wordt van dit leven en op die manier min of meer gedwongen wordt om hun recht op medische zelfbeschikking in de prullenbak te flikkeren en zich uit arren moede toch laat vaccineren of zich voor elke activiteit te laten testen. Al zal niet iedereen aan de druk toegeven (of zich telkens laten testen) en daardoor, tot Covid-19 onder controle is, buiten de maatschappij komen te staan. Daar waar de één dit ballingschap accepteert als het effect van een keuze, zal de ander hier fel tegen in opstand komen. Je kunt stellen dat de saamhorigheid van de eerste Covid-maanden ondertussen wel pleitte is.

Om op de titel terug te komen. Niet echt principieel.

Ik ben er op tegen dat de diverse overheden willens en wetens een tweedeling in de maatschappij creëren in een poging de Covid-vaccinatiegraad op te krikken. Anderzijds heb ik het in mijn jonge wereldreizigersverleden altijd heel normaal gevonden dat ik zonder bepaalde vaccinaties landen als India, Nepal, Maleisië en Singapore niet inkwam. Iets met het uitroeien van ernstige maar vooral onnodige ziektes.

Maar ook niet principieel in de zin dat ik de eerste gezellige avond met vrienden in een restaurant al gepland heb en mij daar, na dik anderhalf jaar strikt aan de regels houden en nauwelijks iemand in een sociale setting te hebben gezien, enorm op verheug. Daar mag iedereen van vinden wat hij/zij vindt, maar ik ga mij er niet schuldig over voelen.

Edit:
Eigenlijk wilde ik het vooral over mijn hinken op twee gedachten hebben in dit blog en de verdere discussie laten voor wat het is. Dat kan niet. Vandaar dit aanvullende stukje tekst. Eén van mijn bedenkingen tegen het creëren van twee werelden is het volgende. Een vaccinatie, en het bijbehorende beleid en QR-code, biedt schijnveiligheid.

 • In tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, wil gevaccineerd zijn niet zeggen dat je geen Covid meer kunt krijgen.
 • Ben je gevaccineerd en krijg je Covid is de kans dat je er (ernstig) ziek van wordt flink afgenomen. Maar je kunt het virus nog steeds krijgen en overdragen.
 • Blijk ik als gevaccineerde Covid te hebben, dan heeft dat geen enkele invloed op mijn gevaccineerde status in de corona app. Met andere woorden, mijn QR-code blijft gewoon geldig, ook wanneer ik nog in de besmettelijke fase zit.
 • Omdat niet alle gevaccineerde beseffen dat zij nog steeds Covid kunnen krijgen, laten zij zich bij klachten niet testen.
 • Ik ga het niet eens hebben over alle mensen die zich puur voor het toegangsbewijs hebben laten vaccineren, en verder alles en iedereen aan hun laars lappen.
 • Wil een ongevaccineerde uit eten gaan, of naar een dancefeest of whatever, moet hij/zij een recent negatief testbewijs overhandigen. Iets wat in the end meer zekerheid biedt dan een vaccinatiebewijs.

26 Comments

 1. ” at the end ” zo voel ik het nu een beetje. Er is licht in de tunnel. De nieuwe vaccinaties nu rond de 1600 en de ic s niet bomvol. Maar het blijft maar door etteren, elke dag weer, de berichtgeving, de politiek, in alle geledingen maar toch het voelt als er is toch een einde in zicht, hoewel je dat niet zou denken voor clubeigenaren, en aanverwanten. De tombola naar het licht, gaat door, maar je zal toch maar worden opgenomen in het ziekenhuis met het virus, dat gun ik niemand. Wat ik wel merk is dat de politiek buiten de werkelijkheid staat. Geldverspilling, en heeft Sywert zijn miljoenen al teruggestort ? Of telt ie zijn geld en kijkt tevreden naar zijn bankafschrift en niet naar het magazijn waar de handel nog staat. En wie begrijpt nog de willekeur of de maatregelen, maar we zijn ” at the end “.

  Like

 2. Je weet hoe ik er over denk, en hoe ik in deze materie sta. Bovendien weiger ik de huidige prikken ‘vaccins’ te noemen, want een vaccin werkt op een heel andere basis dan de huidige mRNA-prikken. Het doet me goed wat je schrijft over wel gevaccineerd zijn, maar het niet eens zijn met dat ‘een deel van de maatschappij uitgesloten wordt van dit leven en op die manier min of meer gedwongen wordt om hun recht op medische zelfbeschikking in de prullenbak te flikkeren’. Amen! Ik zou willen dat meer (wél geprikte medemensen) dit inzicht ook eens kregen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet hoe jij er over denkt ja. Jouw mening, en die van een x-aantal anderen waar ik waarde aan hecht hebben gemaakt dat ik niet mee wil gaan in het zwart wit denken en iedereen die zich niet wil laten vaccineren zie als ‘wappie’…

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik snap dat buitensluiten dus echt niet. Je maakt een keuze en die heeft consequenties (even niet kijkend naar mensen die in verband met medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden). En de consequentie is nu dus dat je je moet laten testen voordat je bepaalde dingen kunt doen. Maar je mag ze nog steeds doen! Alleen nu kost het even wat moeite.

  Like

  1. Als het vaccin 100 bescherming tegen de ziekte bood zou ik er wellicht anders in staan.

   Nu is het zo dat iemand die gevaccineerd is het virus bij zich kan dragen (maar zich niet ziekt voelt dus zich niet laat testen, of nog steeds niet door heeft dat ook iemand die gevaccineerd is nog steeds Covid kan krijgen) en daarmee het virus over kan dragen maar op vertoon van de vaccinatie QR-code overal naar binnen mag. Terwijl de kans dat iemand die niet gevaccineerd is en alleen naar binnen mag met een negatieve test andere mensen besmet, misschien even groot maar waarschijnlijk veel kleiner is.

   Dan sluit je in mijn ogen mensen uit en ook nog op verkeerde gronden. Ook al is het een eigen keuze om je niet te laten vaccineren.

   Like

 4. De maatregelen die gisteren zijn ingevoerd, zorgen m.i. voor verdeeldheid in plaats van verbinding terwijl we juist dat laatste zo hard nodig hebben. Vrije keuze om wel of niet te vaccineren, ik heb er héél weloverwogen over nagedacht en voors en tegens afgewogen zeker gezien mijn gezondheid. Maar de regels van nu zijn een wassen neus. Je mag niet-getest en ongevaccineerd werken in de horeca (en naar het toilet), met vrienden afspreken buiten werktijd om bij diezelfde horeca maar dan mag je alleen op het terras en als je naar het toilet wil mag dat niet (want niet getest / gevaccineerd). Maar met die QR-code gaat de wereld voor je open terwijl je ook dan het virus zou kunnen overdragen, maar daar heeft helemaal niemand (vooral die de regels bepalen!) het over want je bent gevaccineerd en dan kan en mag het. In mijn omgeving gevaccineerden en niet-gevaccineerden en poeh … ik hoor / lees uitspraken over en weer waar ik buikpijn van krijg. Dat we zo verharden, dat kan toch nooit de bedoeling zijn?

  Like

 5. Persoonlijk vind ik deze maatregel ook erg ver gaan en bovendien ook behoorlijk krom. Zoals jij eigenlijk al beschrijft, de logica is ver te zoeken.
  Zelf ben ik niet gevaccineerd omdat ik corona heb gehad en inmiddels uit meerdere onderzoeken blijkt dat je dan vele malen beter beschermd ben dan wanneer je gevaccineerd bent. (En in de praktijk zie ik dat ook terug, alle positieve tests die ik voorbij zie komen op mijn werk zijn van patiënten die gevaccineerd zijn.) Ik zie dan ook niet de toegevoegde waarde om een vaccinatie te nemen. (En bij patiënten wel veel vage en langdurige bijwerkingen na vaccinatie.) Bovendien blijf ook ik juist voorzichtig en ben dus echt niet iemand die in complottheorieën gelooft.
  Helaas betekent dat wel dat ik mijn midweekje weg dat voor morgen gepland stond heb moeten annuleren, want dat is niet te doen met elke 24 uur testen. Nu vind ik dat voor mezelf niet eens zo erg, maar voor bijvoorbeeld jongeren, die eigenlijk nog niet eens de leeftijd hebben om hierin een beslissing te kunnen nemen, wel. Je zal maar elk weekend na je voetbalwedstrijd nog even gezellig wat drinken in de kantine met je vrienden, dat kan dus niet meer. Of je moet elke week een stokje in je neus duwen, wat me nu ook niet echt goed lijkt.
  Het maakt me eerlijk gezegd wel een beetje bang, de kant die we nu opgaan. Ik denk dat onze privacy binnen no time helemaal weg is.

  Geliked door 2 people

 6. Ik realiseerde me laatst ineens dat ik niemand, maar dan ook werkelijk niemand ken die zich niet heeft laten vaccineren. Dat vond ik eigenlijk best bijzonder. Ik kan dus overal heen met al mijn vrienden. Inderdaad; of we nou Covid hebben of niet. Want daar heb je gelijk in; het klopt natuurlijk van geen kanten.

  Geliked door 2 people

 7. Ik merk dat ik langzaam weer moet leren durven. IK was ZO blij met mijn vaccinatie, zowel voor mezelf, als voor de mensen met wie ik werk, bij wie ik op bezoek ga, met wie ik in het OV zit. Ik moet er ECHT niet aan denken dat ik de oorzaak zou worden van iemand die heel erg ziek wordt of sterft… Tegelijkertijd was de saamhorigheid van het begin misschien ook wel een mythe. Werden we niet weggezet als “dor hout” waar anderen niet echt veel rekening mee hoefden te houden? Maar ik heb ook gemengde gevoelens bij het “uitsluiten” van mensen. Maar sluiten mensen die zich niet laten vaccineren zichzelf niet buiten? Ik vind het recht op lichamelijke integriteit een groot goed, maar de vrijheid van de één botst hier op de vrijheid van de ander.

  Like

  1. Ik heb het niet in mijn blog geschreven, net wel in een reactie. (Ik ga het blog dadelijk even aanpassen).
   Jij en ik zijn gevaccineerd, hebben een code, en komen zo overal binnen. Terwijl wij nog steeds het virus bij ons kunnen dragen en andere ziek kunnen maken.
   Iemand die niet gevaccineerd is moet een recent testbewijs overhandigen (en is daarmee zekerder van niets onder de leden hebben, dan jij en ik.

   Like

  2. In eerste instantie was er saamhorigheid. Toen na een week of zes bleek dat het iets langer dan anderhalve maand ging duren en er nog steeds geen wc papier in de iwinkels lag, begonnen de eerste geluiden ‘dor hout’ te komen.

   Verder sta ik er ook dubbel in. Zelfbeschikking en iets doen omwille van de maatschappij bijten elkaar inderdaad wel eens. Ook in dit geval.

   Ik denk dat ik vooral moeite heb met het feit dat er nu net wordt gedaan of gevaccineerde ‘veilig’ zijn terwijl jij en ik nog steeds het virus kunnen oplopen en doorgeven. Maar wij mogen overal naar binnen en hoeven geen recente negatieve test te overhandigen.

   Geliked door 1 persoon

 8. Zelfbeschikking helemaal mee eens. En we kunnen ook zonder horeca leven. Ik ben niet van plan overal mijn code te laten scannen kwestie van tijd dat dat weer gehacked wordt.

  Geliked door 1 persoon

 9. De mensen die zich niet willen laten vaccineren hebben alle vrijheid dat niet te doen. Wanneer je het niet wilt en je wilt ergens heen, dan kun je een testje laten doen. Blijkt dat je de ziekte niet hebt dan kun je overal terecht, niks uitgesloten. Heb je de ziekte wel, dan is het goed dat het ontdekt wordt en je je eventjes kunt afsluiten. Niet buitengesloten worden, nee, in quarantaine gaan.

  Wanneer je je niet wilt laten vaccineren en je wilt je niet laten testen dan sluit je je naar mijn mening zelf buiten.

  Interessante vraag is waarom mensen hiervoor kiezen. Vrijheid, het recht zelf te beslissen? Nu, dat mag men. Wanneer men dan nog tegen is, waarom? Er zitten veel andere elementen en gedachten achter alle “vrijheidsstrijders”. Persoonlijk vind ik een aantal van die gedachten behoorlijk eng.

  Like

  1. Voor sommige mensen is vaccineren geen optie.
   Anderen hebben te weinig vertrouwen in het vaccine (en soms zelf s in het bestaan van corona) om zich te laten vaccineren of zij denken dat het zo’n vaart niet zal lopen wanneer zij het toch krijgen.

   Wat ik in alle regels enorm mis, ook in jouw betoog, is het feit dat gevaccineerd zijn niet gelijk staat aan ‘niet meer ziek worden en het virus niet meer kunnen overdragen’.
   Ik wil de gevaccineerde die dat niet door hebben en dus elk kuchje afdoen als ‘geen corona’ niet de kost geven. Die mensen hebben een QR-code (vaccinatie bewijs) maar zijn een enorm risico. In tegenstelling tot niet gevaccineerde die zich moeten laten testen om een QR-code te krijgen.

   Like

   1. Ik ben gevaccineerd. Maar ik weet dat ik toch besmet kan raken. Wanneer ik klachten krijg dan blijf ik thuis en vertel iedereen bij wie ik in de buurt ben geweest dat ze zich moeten laten testen. Zoals de afspraak is die we met elkaar maakten. Waarom zouden de gevaccineerden een enorm risico zijn? Denk je dat het bij de gevaccineerden ineens vrijheid, blijheid is? De mensen die ik ken en gevaccineerd zijn zijn allemaal nog erg voorzichtig.
    Wanneer vaccineren geen optie is, vanwege gewetensbezwaren of gezondheid en je wilt ergens in dan is testen toch de weg naar de “vrijheid”.

    Like

    1. Ik hoor genoeg mensen die zich hebben laten vaccineren vanwege vrijheid/blijheid (vakantie, festivals etc) en die stomverbaasd zijn wanneer er artikelen verschijnen over gevaccineerd zijn en toch corona hebben. Die denken nu dat het vaccin niet werkt. Dan heb je het niet begrepen en ben je om de verkeerde redenen gevaccineerd. En inderdaad een gevaat voor je omgeving.

     Like

 10. Ik vind het vooral pijnlijk dat er niks geregeld is voor mensen die zich om een of andere reden niet kunnen laten vaccineren. De overheid laat zoveel steken vallen…

  Like

 11. Net als jij stond ik te popelen om me te laten vaccineren. En nu blijf ik nog altijd voorzichtig. Degenen die ik ken die zich niet hebben laten vaccineren blijven bij hun standpunt, dat is hun eigen keuze. Ik denk daar het mijne van.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben ook nog steeds behoorlijk voorzichtig. Houd mensen op afstand en heb zelfs het mondkapje standaard in mijn broekzak zitten. Soms voelt boodschappen doen zonder niet veilig vanwege de drukte en de mensen die in je nek staan te hijgen.

   Like

Reacties zijn gesloten.