Anderhalve meter

Van alle (nu losgelaten) maatregelen om de pandemie in goede banen te leiden, had ik de minste moeite met de anderhalve meter afstand. Met name in de openbare ruimte. Dat je ook vrienden en familie op afstand moest houden, vond ik wat minder maar niet eens echt onoverkomelijk. Nabijheid kan ook zonder fysiek contact.

Al lezend op social media besefte ik al snel dat er meer mensen zijn die net als ik de anderhalve meter afstand wel kunnen waarderen en die er niet wakker van zouden liggen wanneer mensen na het loslaten van de regels deze afstand zouden bewaren. Geen gehijg in je nek wanneer je bij de kassa staat te wachten. Niemand die in je persoonlijke ruimte stapt op het perron, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Er bleek ook een hele grote groep mensen te zijn die het niet eens is met de afstandsbewaarders. Volgens hen zijn mensen niet gemaakt om afstand te bewaren en zitten mensen graag bij andere op de lip en is dat zelfs wetenschappelijk bewezen. Iedereen die anders beweert is een sheeple.

Zondag maakte ik begin met Les 8 van Natuurlijke Geneeswijzen. Sommige stukken tekst zijn wat gedateerd. Aan de foto bij de inleiding zag ik dat dat voor deze les ook geldt. Gelukkig zegt gedateerd niets over de inhoud. Die is interessant genoeg. Les 8 gaat over lichaamstaal. Paragraaf 4 heeft als titel Mijn territorium. Ik noem dat persoonlijke ruimte. Die persoonlijke ruimte is opgedeeld in vijf zones.

 • De meest intieme zone, 0-15 centimeter. In deze zone mag men alleen komen bij lichamelijk contact, bijvoorbeeld de kapper of tandarts.
 • De intieme zone, 15-45 centimeter. Hier mogen alleen de mensen komen die ons na staan, zoals goede vrienden of familie.
 • De persoonlijke zone, 45 – 120 centimeter. Voorbestemd aan goede kennissen en bijvoorbeeld collega’s
 • De sociale zone, 120 – 360 centimeter. Voor vage kennissen of professionals als de postbode en winkelpersoneel.
 • De publieke zone, 360 centimeter en verder. Voor iedereen die we niet kennen.

Oké. Ik studeer bij de NHA en niet bij de afdeling gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, maar iets zegt mij dat bovenstaande echt wel wetenschappelijk is vastgesteld. Ben ik ineens geen sheeple meer, en valt de 1,5 m afstand bewaren in dezelfde categorie als handen wassen. Iets wat sowieso al in ons standaard gedragspakket hoort te zitten.

12 Comments

 1. Van mij mag de 1½ meter ook wel blijven in heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel gevallen. 😉

  Geliked door 2 people

  1. Ik vind het een genot. Het schijnt dat wanneer je met mondkapje op gaat winkelen, mensen ineens wel afstand bewaren. Nu het weer kouder wordt, kan een warme neus geen kwaad .. 😉

   Like

 2. Maar in het Verenigd Koninkrijk is de sociale afstand beduidend groter dan op het vasteland van Europa… En dat is best dichtbij.

  Like

  1. De cultuur van een land telt natuurlijk mee. Dit is een vrij algemeen lijstje (en misschien zijn de afstanden de afgelopen x-jaar wel iets gewijzigd. Het gaat om het algemene principe dat afstand bewaren niet vreemd of opgelegd is maar gewoon basaal menselijk gedrag. (waarbij er tussen personen onderling ook verschillen zitten. Iets met gemiddelde en zo) .

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik volg je.
  Maar met de toevoeging dat hier een belangrijke culturele component is zit.

  De persoonlijke afstand en bijvoorbeeld het volume bij een gesprek kan bij verschillende culturen anders aangeleerd zijn.

  Stille groet,

  Like

  1. Klopt. Er zitten verschillen in per cultuur maar vooral bij het aantal mensen wat op een bepaald oppervlakte woont. Hoe dunner bevolkt, des te groter de afstanden per zone. Wonen mensen wat meer op elkaars lip, worden de afstanden automatisch wat kleiner.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.