Officieel Herfst

Misschien heb ik het dit jaar al een keer eerder gezegd, maar toen was het nog niet officieel. Nu wel. Het is herfst. Ik vermoede het vanmorgen al. Er hing een kou in de lucht. Een waterkou. Dat de regen met bakken uit de lucht viel, hielp ook niet echt mee. En het was donker. Net alsof de zon er geen zin in had.

Ergens rond half twee waren mijn voeten ijsklompjes en mijn vingers begonnen te kraken. In tegenstelling tot het laatste half jaar stond de balkondeur niet op een kier. Er viel dus niets dicht te maken. Ik checkte de thermostaat. De temperatuur was gezakt naar 19,5 graden. Even aarzelde ik, en toen draaide ik de thermostaat naar 19,5 graden in de hoop dat de verwarming aan zou springen.

Nee dus. Na een kwartier zette ik er een halve graad bovenop. Het mocht niet baten. Mijn tanden begonnen te klapperen. Een kop koffie mocht niet baten en ik draaide de thermostaat door naar 21 graden maar zonder enig resultaat. Ik checkte de warmwater kraan maar die deed het gewoon. De ketel was dus niet kapot en vertoonde ook geen foutmelding. Toen was daar het eerste verwarmingstikje van het seizoen. Waar een mens al niet blij van kan worden.

Tien minuten later draaide ik de thermostaat terug naar 20, weer tien minuten later terug naar 19,5 en weer tien minuten later brak de zon door en gooide ik de balkondeur open. Niet voor lang. Want het is herfst of het is herfst. Ik zat nog maar net toen ik de eerste donderklap hoorde, gevolgd door een tweede. De zon ging uit en de kraan ging open.

Terwijl ik de lamp boven mijn bureau aandeed wist ik: het is officieel herfst.

10 Comments

 1. Oh ja zo herkenbaar
  Ik probeer altijd als ik bijvoorbeeld te lang (en helaas gebeurt dit te vaak) aan het schrijven ben toch even op te staan en wat oefeningen te doen of op mijn crosstrainer 20 minuten te stappen. En laagjes kleding helpt ook of stofzuigen strijken poetsen of andere huishoudelijke werkzaamheden waar je het warm van krijgt..
  gek genoeg kwam ik deze week s’ ochtend helemaal doorweekt en heel koud terug van mijn ochtendwandeling (overvallen door zo een immense bui waar je over schrijft) maar toen ik me omgekleed had en koffie gedronken had ik het helemaal niet meer koud.. dus verklaar ik het koud hebben vooral aan het stilzitten …

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier worden sokken, lange mouwen en andere warmere kleding te voorschijn gehaald.

  Voor elke ruimte heb ik een thermostaat en een aparte Verwarming-programma tot mijn beschikking. Maar die blijven voorlopig buiten werking ….

  PS: mijn Colombiaanse schoonmaakster heeft vanmorgen haar moeder van Schiphol opgehaald. Verlegen en rillend stond zij vanmiddag bij mijn voordeur.

  Stille groet,

  Like

  1. De sokken zijn vervangen door warmere exemplaren en in deze tijd van het jaar horen hemd, t-shirt met lange mouwen en vest voldoende te zijn. Met handschoenen aan kan ik niet typen.
   Dat de was standaard in de huiskamer staat werkt ook niet mee. Dat was de druppel …

   Like

Reacties zijn gesloten.