Ik spoor weer

Ik was zeventien toen ik voor het eerst in de trein stapte om spoorstudent te worden. Drie jaar denderde ik vijf dagen per week met de trein over het spoor van Eindhoven naar Tilburg. Eenmaal klaar met de studie kocht ik een voordeelkaart, of hoe dat ding ook mag heten want het treinen hield ik er in. Ik ging met de trein op vakantie, en ik werd spoorforens. Tussen al het sporen door heb ik wel eens zonder treinkaart gezeten, maar dat waren slechts korte periodes.

Er waren jaren, dan haalde ik de kosten van de voordeelkaart er niet uit en dacht erover om de trein aan de wilgen te hangen, maar uiteindelijk bleef ik altijd. Wel veranderde ik regelmatig van abonnement. In 2019 liet ik mijn daluren abonnement los en stapte over op NS Flex. Dan kan je per maand bepalen welk abonnement je nodig hebt en reizen ging op rekening, niet op saldo.

Toen Covid ons land aandeed, stond er alleen NS Flex basis op mijn kaart. Oftewel, die kaart kostte mij geen rode cent. In september 2020 kreeg ik een mailtje van NS dat mijn persoonlijke OV-kaart bijna was verlopen en dat ik na uploaden van een foto een nieuw exemplaar thuisgestuurd zou krijgen. Ik deed iets met een foto, maar ontving nooit een kaart. Geen ramp want met de trein reizen zat er toch niet in.

In juli van dit jaar had ik ineens weer een reden om in de trein te stappen. Maar ja, mijn OV-kaart was verlopen en de beloofde nieuwe kaart was nooit gearriveerd. Tussen de bedrijven door kocht ik een nieuwe OV-kaart. Dat was dom van mij, want toen ik poogde het reisproduct van mijn oude naar mijn nieuwe kaart over te zetten, bleek dat niet te kunnen. Ik had, heel dom, een nieuwe kaart gekocht in plaats van een vervangende kaart. Je moet het maar weten.

Via een chattend personeelslid van de NS kreeg ik twee mogelijke opties door. Voor beide mocht ik contact opnemen met OV-chip en toen daar alles geregeld was kreeg ik te horen dat ik vijf werkdagen moest wachten voordat de NS mijn oude abonnement kon beëindigen en ik een nieuw abonnement kon afsluiten. Het lullige: mijn treinreis stond gepland voor over 4 werkdagen.

Uiteindelijk gooide koorts roet in het eten en ik liet de NS los. Tot vandaag. Zaterdag heb ik een afspraak in Den Bosch en met de trein is dat gewoon het makkelijkst. Ik las in de chat terug wat ik nog moest doen, bekeek alvast de mogelijke abonnementsopties, zag dat het abonnement Dal Voordeel deze maand gratis is, diende via de chat het verzoek tot beëindigen NS Flex basis in, en een kwartier later was alles geregeld.

Ik spoor weer. Deze maand zonder abonnementskosten met 40% korting in de daluren; en aan het eind van de maand kan ik het abonnement omzetten naar het gratis NS Flex basis, tot ik weer een keertje de trein wil nemen. Of ik laat het Dal voordeel abonnement ter sponsering van de NS gewoon aanstaan. Want op zich is het wel heel erg fijn dat Nederland nog steeds een redelijk uitgebreid spoornetwerk heeft. Het zou zonden zijn als dat verdwijnt.

13 Comments

 1. Mijn vader werkte ‘bij het spoor’ dus wij kinders (en mijn moeder) mochten gratis met de trein mee. We gingen zoveel met de trein weg dat ik praktisch in de trein ben opgegroeid. Ik vind het nog steeds een fijne manier van reizen. Ik had overigens precies hetzelfde akkefietje met mijn OV-kaart (ook nooit aangekomen) en ben ook prima geholpen door een medewerkster van de NS. Ik werd er op gewezen dat ik ‘vervangende kaart’ moest kiezen. En de kosten voor een nieuwe kaart, stortte zij alvast terug op mijn rekening omdat de eerste OV-kaart niet aankomen was. Keurig toch?

  Like

   1. Mijn moeder zou zeggen dat ze mijn achternaam herkende. Tuurlijk, mam 😉

    Like

 2. ’t Is een heel gedoe, sporen… ik heb het nooit gedaan 😉 Maar ik onderschrijf je reden: dat het zonde zou zijn als het netwerk zou verdwijnen omdat niemand meer spoort 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. IK heb lang genoeg in het OV gewerkt om deze ellende nog prima te volgen. Maar het is rommelig. Veel plezier in Den Bosch dat is idd zo’n stad die je beter met de trein aan kan doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje, het klinkt wel als een heleboel gedoe zeg. Maar fijn dat het nu dan toch gelukt is! Zelf reis ik zelden tot nooit met de trein. Ook niet met de auto trouwens ; ) Ik kom gewoon bijna nergens.

  Like

 5. Het is allemaal maar ingewikkeld zeg dat reizen met de trein. Ben blij dat ik van het werk een kaart heb, dan hoef ik daar allemaal niet over na te denken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb besloten er verder ook niet over na te denken en de kaart gewoon aan te laten staan. Misschien ben ik dan een paar euro duurder uit op jaarbasis, maar dan kan ik het allemaal ook niet vergeten aan te zetten en zo.

   Like

 6. Sinds Corona geen trein meer van binnen gezien.
  Mijn kortingkaart met extra reisdagen betaal ik automatisch.

  Misschien moet ik gewoon willekeurig maar eens in een trein stappen?
  De wereld weer eens gaan verkennen?

  Dan kan ik net als jij zeggen dat ik weer Spoor.
  Want nu spoor ik niet ……..

  Stille groet,

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.