Budget lessen van Hannah

Ik ben altijd goed met geld geweest en zag daardoor nooit het nut van budgetteren in. Tot een jaar of twaalf geleden. Zoon, toen 16, wilde heel graag een MBO opleiding in Eindhoven en ik kwam er toen achter dar er voor MBO-ers jonger dan 18 niets geregeld was in studiebeurzen land. Vanwege zijn leeftijd was schoolgeld betalen niet nodig, maar het boekenfonds maar vooral de NS wilde heel graag betaald worden voor hun diensten. Twee maanden na de start van zijn opleiding had ik genoeg van het lenen bij mijzelf en ik maakte een eerste budget in excel.

Eigenlijk was dat eerste budget geen budget maar een manier om uitgaven inzichtelijk te maken. Het bracht inzicht en weer twee maanden later was lenen bij mijzelf niet meer nodig en was ik verslaafd aan budgetteren. Dacht ik. In 2016 liet ik mijn excel los en ging gebruik maken van het Amerikaanse programma (en app) You Need A budget (YNAB). Hoewel niet goedkoop tilde het programma mijn budgetting skills naar een hoger level.

Sinds ik YNAB ben gaan gebruiken. en hun regels ben gaan toepassen, heb ik, met een salaris gelijk (en soms lager ten tijden van de ww) aan dat van een MBO opgeleide basis-verpleegkundige wat volgens de media te laag is om een huis van te kopen een kwart van mijn hypotheek versneld afgelost, een spiksplinternieuwe auto gekocht en een verbouwing van badkamer en keuken betaald, zonder er een boterham minder om te eten.

Goed bezig dus< al zeg ik het zelf> Zo goed, dat ik overwoog mijn YNAB-abonnement aan de wilgen te hangen. Ik besloot om voordat ik de stekker eruit trok en weer in excel te gaan fröbelen, nog even uit te zoeken wat de nieuwe opties allemaal betekende. Ik begon op de website en eindigde op youtube. Ik zal eerlijk zijn. Ik heb helemaal niets met de filmpjes gemaakt door de bedenker van het programma. De stem en intonatie van die man maakt dat ik in slaap val. Toen vond ik de filmpjes gemaakt door Hannah en ik was hooked. Hannah legt budgetteren in het algemeen en YNAB in het bijzonder uit op een manier dat ik denk Wat en open deur maar ook waarom heb ik daar zelf niet aan gedacht. Het gevolg?

Ik heb een nieuw budget aangemaakt en ben alles wat ik van Hannah heb geleerd aan het toepassen. Mijn belangrijkste er gaat een lampje branden momentje was toch wel dat mijn budget nogal rigide was. Een rigide budget is prima wanneer je inkomen maar net toereikend is om al je vaste lasten te betalen, maar wanneer er meer ruimte is, dan mag die ruimte ook wel eens aan leuke dingen besteed worden. Of extra dingen. Zo heb ik een wishlist en een wishfarm in mijn budget opgenomen. Wat dat is en hoe dat te gebruiken, link ik hierbij versie 1 en versie 2 van deze methode. Ook goed te gebruiken zonder de app btw.

De lol in het budgetteren is terug!

———————————————-

Alle filmpjes met Hannah (ook geschikt als je de app niet gebruikt) vind je hier.
Wil je het programma een maandje gratis testen, klik dan hier.
wil je het programma aanschaffen: wanneer je deze link gebruikt krijgen wij beide het programma een maandje gratis.

11 Comments

 1. Ik vind dat altijd heel interessant. Maar als ik jouw beschrijving van de wishfarm lees, moet ik al lachen. Ik zit even na denken over wat ik zou willen kopen en ik héb niet eens drie wensen voor in mijn wishfarm. Da’s het voordeel van niks leuk vinden; je bent altijd lekker goedkoop uit 🙂

  Like

  1. Ik vind dat ook heel moeilijk. Van de drie dingen die nu in mijn WishFarm staan zijn er twee waarvan ik denk, die vallen onder een categorie (nieuwe hoes bank, nieuwe gordijnen slaapkamer). Maar ik koop de dingen niet. Misschien op deze manier wel. Tenslotte is het mij dankzij het principe WishFarm ook gelukt om mijzelf een nieuwe bril te gunnen.
   Ik denk ook dat wanneer je een wat rijpere leeftijd hebt bereikt, je de meeste dingen die je graag wilt hebben wel in bezit hebt. Aan de andere kant, het zijn niet alleen de jonkies die bij de A.tion met de benen buiten hangen..

   Geliked door 1 persoon

 2. Hoi super interssant om te lezen
  en de wishlist en wishfarm vind ik wel erg intrigerend. Nooit eerder van gehoord ! Ik zal de filmpjes zeker bekijken

  Geliked door 1 persoon

 3. WAT is een Wishfarm? Loslopende varkentjes? (Staat misschien in je linken, maar ben te lui om te bekijken….). Ik “budgetteer” met een kasboek in Excel. Werkt erg goed voor mij!

  Geliked door 1 persoon

  1. De WishList en WishFarm zijn voor dingen die je niet echt nodig hebt maar wel graag wilt hebben. Bijvroorbeeld die Dr Martens met rozen.
   Op de Wishlist neem je al je wensen op,
   De wensen verdeel je in drie categorieën: Small, Medium en Large. Qua kosten, waarbij je de onderverdeling zelf kunt maken. Bijv. tot 100 = small, 100 – 200 = medium, boven 200 is Large.
   Uit elke categorie mag je drie wensen naar de WishFarm laten verhuizen. Eenmaal op de Farm kan je de bedragen maandelijks laten groeien (met geld wat je niet direct nodig hebt voor alle andere vaste lasten en spaardoelen).
   Heb je mooi een paar maanden de tijd om na te denken of je wens ook een echte wens is, of een impuls.
   NB. Hannah legt het beter uit.

   Geliked door 2 people

  1. Daarom ben ik blij met Hannah. Die heeft mij in laten zien dat ik soms te calvinistisch ben, en dat ik mijn spaardoelen kan halen en dat er toch ruimte voor extraatjes blijft.

   Like

Reacties zijn gesloten.