Nieuws van het gluten front

Ik mag soms een plaat voor mijn kop hebben, en een olifanten huid maar mijn darmen vallen in de categorie gevoelig typetje. Dankzij een oplettende huisarts kwam ik er na dik 50 jaar achter dat mijn prikkelbare darm gewoon niet van gluten houdt. Sindsdien eet ik glutenvrij. Ik shop met de leesbril op; weet zo onderhand wat ik wel en wat ik niet mag hebben en ben zelfs gewend aan de smaak van glutenvrije stroopwafels. Zoeter dan zoet.

Een paar weken geleden, toen er een versoepeling van maatregelen werd aangekondigd, verscheen in één van de tweemaal per jaar samen een hapje eten app groepen de vraag Gaan we nog een keer. Zelden zo snel iedereen zien reageren en het antwoord was unaniem ja. Eén van de voordelen van uit eten gaan met het betreffende groepje is dat er nog iemand mee eet die niet tegen gluten kan. Op het punt van restaurant uitkiezen aangekomen schreef zij ik heb tegenwoordig pillen en kan daardoor gluten eten; dus Rianne mag het zeggen.

Met het idee haar een paar dagen voor de geplande datum te vragen of zij een pilletje extra mee wilde nemen, zodat ik het ook kan proberen, sloeg ik de melding op in mijn geheugen. Hoewel uit dat groepje de eerste vraag om weer iets af te spreken kwam, ben ik afgelopen weekend al tweemaal uit eten geweest. Beide keren heb ik super lekker gegeten, beide keren is het fout gegaan. Niet mega erg, maar dankzij twee dagen op rij erg genoeg om er nu al een paar dagen flink door van de wap te zijn.

Zaterdagavond kon ik door het gerommel in mijn trommel niet slapen. Sterker nog, ik ging niet eens naar bed want sprinten en zo. Ik dacht aan de pillen en bracht een bezoekje aan mijn vriend Mr Google. Ik stuitte al snel op een naam, zocht verder en vond een aantal blogs van Coeliaki patiënten. Compleet met testresultaten. De pillen werken volgens hen echt. Er zit één maar aan: de pillen doen aan symptoom bestrijding en zijn geen geneesmiddel. Met andere woorden: als je voor elke maaltijd een pil in je mik duwt en gluten eet, dan merk je er zelf weinig van, maar je darmen des te meer.

Had ik al gezegd dat het rommelde in de trommel? Vast wel. Ik ging op zoek naar een verkoopadres en belande op de site van dat blauwe mannetje met de dikke buik. Ik ging voor een pot van 60 pillen. Ik ontving uiteindelijk een pot met 120 pillen (want de potten van 60 stuks waren op, dat noem ik nog eens service). Niet om nu elke dag los te gaan en mijn glutenvrije dieet los te laten, maar meer ter voorkoming van een kruisbesmetting en het daarbij behorende lichamelijke ongemak.

Zaterdag ga ik de pillen voor de eerste keer testen. Mijn schoonzusje viert dan haar 60ste verjaardag en hoewel zij qua catering ervoor heeft gezorgd dat er glutenvrij eten beschikbaar is, weet ik ook hoe een kruisbesmettingkje in een klein hoekje kan zitten. Er hoeft maar één iemand een klein foutje te maken, en ik zit met de gebakken peren. Het idee dat ik voor het eten een pil kan pakken die ervoor zorgt dat mijn darmen zich koest houden, vind ik een prettig.

En ja… natuurlijk ga ik ook testen of ik dankzij die pillen zo af en toe normaal kan eten. Gewoon gezellig meedoen met de rest zonder een week fysiek van de leg te zijn.

Wordt vervolgd. Denk ik. Hoop ik.

NB. Zoals al geschreven is het geen geneesmiddel tegen Coeliaki. Zover ik weet bestaat daar ook nog geen medicijn tegen en is de enige manier om de ziekte in toom te houden een strikt glutenvrij dieet volgen.
Verder heb ik, voor zover ik weet, geen Coeliaki, maar een glutenintolerantie of glutensensitiviteit. Het effect qua ziek worden van gluten is wel vrijwel hetzelfde.

16 Comments

 1. Oeh! Maar dat zou fijn zijn! Dat je gewoon af en toe zo’n pilletje kunt nemen. Ik ga heel hard voor je duimen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is ook precies de reden dat ik ze eigenlijk alleen wil gebruiken om ziek worden na een kruisbesmetting te voorkomen, en niet om volledig los te gaan.
   Ben veel te blij dat mijn vitamine en mineralen levels sinds ik glutenvrij eet weer zo goed als normaal zijn.

   Like

 2. Het zou fijn zijn als het voor je werkte! Lijkt me zo lastig, om zo moeilijk met je eten om te moeten gaan!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind het heel tof voor je dat er misschien iets voor je is en weet dat jij aan je lichaam denkt, maar ik ben bang dat er mensen zijn die die pillen gaan nemen om ‘normaal’ te kunnen gaan doen. Met alle gevolgen van dien dat die pillen straks niet meer te krijgen zijn voor jou. Dat er zo makkelijk over gluten gedaan wordt is misschien te verklaren doordat het niet bekend is.

  Like

  1. Ik denk niet dat er een echte run op deze pillen gaan komen.
   – Mensen die gluten uit hun dieet weglaten omdat ze denken dat het gezonder is, gaan geen pilletje pakken omdat dat juist ongezonder is.
   – Coeliaki patiënten zullen deze pillen niet of nauwelijks gebruiken omdat het effect van de (deels verteerde) gluten op hun darmen nog steeds desastreus is.
   – Blijven de mensen met een gluten intolerantie over, en als de pillen werken, en ik wat rustiger uit eten kan gaan, dan gun ik dat mijn lotgenoten ook.

   Eerst maar eens zien of het werkt. Over anderhalve week heb ik vakantie en kan ik een keertje experimenteren. (en dat vind ik toch wel een beetje eng).

   Like

 4. Het was fijn geweest dat je in je blog had aangegeven dat deze pillen niet werken bij coeliakie. Mocht dat wel het geval geweest zijn, dan het Nederlandse Coeliakievereniging dat ruim bekend gemaakt. Het wordt door hen dan ook afgeraden om dit soort pillen te gebruiken als je coeliakie hebt.
  Voor jou die geen gluten verdraagt en ook geen coeliakie hebt, is het fijn dat het werkt.

  Like

  1. Bedankt voor je aanvulling. Ik heb de tekst een klein beetje aangepast en er een voetnoot aan toegevoegd.

   Verder geef ik volgens mij vrij duidelijk aan dat ik geen diagnose Coeliaki heb, dat het geen geneesmiddel is maar dat het om symptoombestrijding gaat, en dat je darmen nog steeds beschadigd worden door de gluten. Met andere woorden, niet geschikt voor alle dagen.

   Als laatste: of het werkt zullen de testen uit moeten wijzen.

   Like

 5. Ik word altijd een beetje huiverig van deze berichten dat er ‘glutenpilletjes’ bestaan. Als moeder van een volwassen dochter met coeliakie weet ik hoe belangrijk het is dat deze aandoening serieus genomen wordt. Nu klinkt al vaker in een restaurant de vraag of ze echt op gluten moeten letten of maar een beetje. Een beetje en af en toe bestaat niet voor een coeliakie patient. Er bestaan wel tabletjes tegen lactose intolerantie.

  Like

  1. Hoi Marja.
   Als iemand met een zware gluten intolerantie weet ik hoe belangrijk het is dat Coeliaki serieus wordt genomen zeker wanneer je uit eten gaat. Ik weet ook dat zelfs wanneer iedereen zijn/haar best doet, het soms fout gaat.
   Als de pillen werken (en dat hoop ik voor mijzelf) zal dat voor mij geen reden zijn om halfslachtig met mijn dieet om te gaan, in de zin dat ik vraag om glutenvrij eten, om dan toch iets met gluten te eten onder het mom van ‘ik heb een pilletje gepakt’.
   Het is of 100% glutenvrij met een pilletje om een eventuele kruisbesmetting te voorkomen, of een pilletje zonder dat er over gluten wordt gerept.

   Wat het wordt zal de tijd uitwijzen. En verder hoop ik dat er ooit een echt en goed medicijn tegen Coeliaki wordt gevonden.

   Like

Reacties zijn gesloten.