Wie dat heeft bedacht?

In een poging wat groener en duurzamer door het leven te gaan, heb ik een aantal kleine aanpassingen in mijn leven doorgevoerd. Mijn deodorant is een cremepje in een tube van suikerriet. Mijn shampoo en douchegel bestaan beide uit blokken zeep. De schuursponsjes in de keuken zijn van natuurlijke materialen. Mijn inlegkruisjes zijn van katoen en wasbaar.

Een tijdje geleden ging ik op zoek naar minder milieu belastende raggers. Van die dingen waarmee je het vuil tussen je tanden uit moet werken. Gemaakt van rubber, metaal en plastic. En, in mijn geval, zo versleten en daarmee dus vooral milieu vervuilende rommel. Ik ging op zoek naar natuurvriendelijkere exemplaren en kwam uit bij een online groen warenhuis. Om de postbode niet te vaak mijn kant op te laten rijden, maakte ik er meteen een mooi pakket van. Naast de raggers kocht ik wattenstaafjes, schuursponsjes, wax-vellen, deodorant in blik (maar die stinkt) en…. tandpasta in een potje.

Het duurde even voordat ik de tandpasta in gebruik kon nemen. Er bleken nog twee tubes op mij te wachten. Sinds zondag is het zover. Ik poest duurzaam en natuurvriendelijk met tandpasta uit een glazen potje. Nou is het niet de bedoeling dat je je tandenborstel in dat potje stopt. Neen. In de verpakking zit naast het potje tandpasta een houten spateltje. Ienieminie formaat. Bedoelt om de tandpasta mee uit het potje te scheppen en op je tandenborstel te deponeren.

Ik weet niet wie dat bedacht heeft. Dag één lukte het mij nog aardig om het spateltje schoon te vegen na gebruik. Maar om iets wat waarschijnlijk toch wel een beetje plakkerig is, zo op de wastafel te leggen, nee. Tandpasta en spateltje verdwenen in de la onder de wasbak. Aan het eind van dag twee lukte het mij niet eens meer om het spateltje voor het oog schoon te krijgen. Bovendien heb ik het idee dat de bacteriën uit mijn mond via een omweg genaamd spateltje, toch wel in de tandpasta eindigen.

Dat stukje groene oplossing ligt nu in de prullenbak. Restafval, want ja, als appartement-bewoner heb ik niet de mogelijkheid GFT-afval te scheiden. Omdat ik geen zin heb om met mijn vinger de tandpasta op mijn borstel te doen, ligt er nu een theelepeltje op het potje. Aan het eind van de dag gaat dat lepeltje gewoon de vaatwasser in. Veel groener maar vooral veel hygiënischer, dan een houten spateltje.

NB. De tandpasta zelf poetst wel lekker, als is het even wennen na tig jaar Paradontax te hebben gebruikt. Ook geen slecht spul, maar ja, een plastic tube en dus not done.

10 Comments

 1. Dat is dus duidelijk weer bedacht achter een bureau. Met zout poetsen schijnt overigens ook heel goed te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja wie verzint dat toch om dmv een spatel het op je tandenborstel te krijgen haha. Maar een goede oplossing zo’n theelepel. Hier ook voorzichtig aan bezig om te vernieuwen en te vergroenen. Heb nu de (curly girl) shampoobar van de kruitvat ontdekt. Die is betaalbaar en goed!! Nu nog opzoek naar een goede conditioner. Steeds iets minder plastic 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. In plaats van het spateltje een theelepeltje gebruiken. Dat is veel handiger. Zo potje tandpasta heb ik ook gekocht. Best wel lekker qua smaak, spul.

  Like

  1. Theelepeltje is ook mijn oplossing. Daar heb ik er zoveel van, dat ik na elke scoop een nieuwe kan pakken.
   Het smaakt inderdaad niet verkeerd.

   Like

  1. Volgens mij is het redelijk onschuldig maar om heel eerlijk te zijn weet ik ook niet wat er in de andere tandpasta’s zit die hier in huis rondzwerven (zoon gebruikt Oral-B).

   Like

 4. Goed bezig hoor! Misschien moet ik ook maar eens op zoek naar zoiets hier, want onze (wel natuurlijke) tandpasta komt nog uit een plastic tube. Die doen we dan wel apart bij het gekleurde plastic afval… Maarreehh… doe jij elke dag de vaatwasser aan? Hoe groen is dat? (vond trouwens die zwarte tandpasta wel grappig, dacht even dat het voor zwarte tanden was…)

  Like

  1. Ten eerste heb ik een super kleine vaatwasser (45 cm breed, iets van 6 couverts of zo) en die draait eens in de twee a drie dagen.
   Maar ik barst in de theelepels, koffielepels en kinderbestek. De achterkant van al die lepels, en zelfs van de gebaksvorkjes, kunnen heel goed dienst doen als spatel.

   Geliked door 1 persoon

    1. Vooruitlopend op de dag dat ik hier alleen woon… Nou ja, eigenlijk was er gewoon geen plaats voor een breder exemplaar zonder het laatste beetje bergruimte op te geven 😉

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.