Digitale opschoning

Toen ik tien jaar geleden verhuisde van een rijtjeshuis naar een appartement bleek ik ruim een kub aan spullen te hebben die sinds de vorige verhuizing, tien jaar daarvoor, de kelder niet meer uit, en de zolder niet meer af waren geweest. Een mooie reden om rigoureus op te ruimen. Met fors minder spullen begon ik aan het appartement leven. Als ik in de beginperiode in de appartement één ding geleerd heb is het efficiënt inruimen van kasten. Iets waar ik achter kwam toen ik in 2018, na samen met Broer en Schoonzus het appartement van Mam leeggehaald te hebben, mijn eigen woning ging ontspullen. Een proces wat, weet ik ondertussen, een jaarlijkse herhaling behoeft want zelfs wanneer je weinig waarde aan bezit hecht, hecht het bezit zich wel aan jou.

Hoewel het dit jaar nog niet echt tot fysiek opruimen is gekomen, weet ik wel waar de pijnplekken zich bevinden (de boekenkasten in de hal); het is nog slechts een kwestie van beginnen. Alleen niet deze week want Zoon heeft nachtdienst en om dan 100.000 keer door de hal te banjeren, is ook zoiets. Om mijn opruimdrang toch een kans te geven heb ik mijn digitale voetsporen eens bekeken.

Met digitale voetsporen doel ik vooral op inlogaccounts voor webwinkels, websites en ander web-gebeuren. Het aanmaken van een (tijdelijk) account is zo gebeurt, maar het valt niet mee om weer van die accounts af te komen. Vaak laat ik ze dus maar versloffen. Meestal heb ik wel de moeite genomen om mij af te melden van de mailinglijst, maar veel verder dan dat ben ik niet gekomen.

De belangrijkste accounts heb ik (digitaal) op papier staan. Da’s wel zo makkelijk voor Zoon, mocht mij iets gebeuren. Het is dan wel belangrijk dat de gegevens die op papier staan kloppen. Het heeft een ochtendje gekost, maar nu komt alle mail van alle accounts op hetzelfde mailadres binnen. Verder bleek de opmerking bij mijn Apple-ID inloggegevens kloppen niet niet te kloppen en weet ik nu ook waar alle spammails die ik op mijn gmail account ontvangen vandaan komen. Die zijn nog naar een oud mailadres gestuurd. Waar dus een forwarding naar gmail opzit. Vanuit het oude account ben ik begonnen met het versturen van unsubscribe mails. Dat wil ik niet vanaf mijn gmail adres doen. Iets met slapende honden lekker laten slapen.

Uiteindelijk heb ik op acht plaatsen mijn mailadres aan gepast / laten passen, waarbij ik bij het doorgeven van het correcte mailadres bij de tandarts een tikfout maakte, waardoor de receptioniste even belde om de gegevens te checken. Verder ben ik voor zes nieuwsbrieven afgemeld en heb ik vijf accounts opgeheven. Het mag niet zichtbaar zijn, maar ook een digitale opschoning geeft een goed gevoel.

Hoe vaak ruim jij digitaal op?

18 Comments

 1. Ha! En dat vraag je aan mij? Je kent mij goed genoeg om te weten dat álles hier op orde is (zei zij trots). Zoveel accounts heb ik trouwens niet. Ik koop nooit iets dus tja…

  Like

 2. MIjn mailbox, met reclamemailtjes etc, die ruim ik zo af en toe op – als de mails boven e 1000 komen, ofzo. Accounts heb ik geloof ik niet zo veel, probeer altijd te bestellen zonder account als dat kan (en ik probeer sowieso minder te bestellen, en meer langs de winkel te gaan). IN mijn “gewone” mailbox “verschenen” ineens weer stokoude mails, die blijkbaar nog ergens online stonden – dat schiet ook niet op!

  Like

  1. Sommige servers doen dat ja. De laatste maanden zie ik dat ook wel gebeuren. Alsof ik gek ben en niet zeker weet dat ik iets echt weg wil gooien (al heb ik één mailtje teveel opgeruimd gisteren vanwege de gekoppelde accounts).

   Like

 3. Op webshops bestel ik altijd (nou ja, zo vaak is dat niet) als gast en de optie nieuwsbrieven ontvangen kruis ik niet aan. De nieuwsbrieven waarvoor ik zelf heb gekozen gaan meteen op unsubscribe als ik ze zat ben. Dat gaat ook wel makkelijker in vergelijking met vroeger toen ze dat echt niet deden, ondanks dat je het wel had aangegeven. Wat echt dringend moet gebeuren is mijn fotobibliotheek; dat jongt maar aan. Ik kan zo moeilijk afscheid nemen van mijn foto’s; zelfs de mislukte. Blij dat ze niet meer afgedrukt worden.

  Like

  1. De fotobibliotheek houd ik ook al een tijdje goed bij. Afscheid nemen van foto’s gaat mij (soms te) goed af. En doordat de foto’s op meerdere manieren de bibliotheek in denderen, staan er ook doublures in.

   En soms lijken het doublures en stond ik een jaar na dato op dezelfde plek dezelfde boom te fotograferen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Een goede vraag! Toevallig vandaag begonnen mijn e-mailboxen door te lopen en heel veel in de prullenbak gooien (leuk dat geluid daarbij) en inderdaad ook mij af te melden voor nieuwsbrieven enz.
  En wat gebeurt er … precies hetzelfde als bij het fysieke opruimen: je staat veel te lang stil en twijfelt wel of niet bewaren , misschien toch nog een keertje nodig enz.enz…
  Ik was van plan om komende week mijn kantoor in huis (van voor mijn pensionering begin dit jaar) verder op te ruimen maar vrees het ergste

  Like

  1. Maar dan heb je er vaak ook nog een account wat maar eeuwig door blijft duren (ik heb er ook nog een aantal hoor; deels omdat je ze niet kunt opzeggen, deels omdat ik denk, stel dat ik ooit weer een retro jurk wil kopen, dan zijn die accounts handig.. Alsof een nieuw account niet net zo snel is aangemaakt. Of geen account aanmaken, en alleen maar bestellen.)

   Like

Reacties zijn gesloten.