Naald en draad

Sinds ik vorig jaar, zonder patroon en zonder naaimachine, van een oud dekbedovertrek het slechts passende jurkje ooit maakte, voel ik mij steeds handiger met naald en draad worden. Dus toen ik een spijkerbroek kocht die volgens de maattabel te krap was, maar in het echt minimaal een maat te groot, ging ik met naald en draad aan de slag. Vier extra naadjes en een zoom verder kon ik de broek dragen zonder bang te hoeven zijn ineens een koude kont te krijgen.

Vier extra naadjes

Buiten de maat beviel die broek prima. Dus kocht ik voor de zomer een linnen exemplaar. In de juiste maat. Helaas komt aan elke zomer een einde en de broek, hoewel goed passend, werd te koud. Dus kocht ik, want waarom zou je een winnend team veranderen, een winters exemplaar van ribfluweel. De verkoopster zei nog dat ze groot vielen maar aangezien het zomerse exemplaar precies pas is dacht ik dat het zo’n vaart niet zou lopen.

Wat kan een mens zich toch vergissen …

Het eerste uur paste de broek perfect, maar net als in het spijkerexemplaar zit er een beetje veel stretch in. Uiteindelijk bleek de broek inderdaad te groot. Niet zo extreem als de spijkerbroek maar wel te groot. Nadat ik in Groningen meerdere keren bijna over de zoom was gevallen was het de hoogste tijd om naald en draad weer te voorschijn te halen. Dit keer ging ik niet voor vier extra naadjes vanaf de band maar nam de beide zijnaden onder handen. Het resultaat mag er zijn.

Ik heb nog nooit een broek gehad die zo goed past …

En zodra de broek te klein wordt zie ik dat meteen. De broek is roestbruin van kleur. Die kleur garen heb ik niet in mijn naaikist zitten. Dus nam ik babyblauw. Zodra het babyblauw op de naden zichtbaar wordt weet ik dat ik een hapje minder moet eten. Win win noemen ze zoiets.

Ooit neem ik de spijkerbroek ook onderhanden.. maar nu even niet…

9 Comments

  1. Da’s een goede motivatie natuurlijk! Ik gooi dingen die te groot zijn altijd in de droger in de hoop dat ze krimpen. Helaas krimpen in de droger alleen de kledingstukken die precies passen.

    Like

  2. Ha, goed bezig! Hier komen alleen naald en draad uit de kast als er weer een hond een gat in een speeltje heeft gemaakt. Met een naaimachine kan ik niet eens omgaan…

    Like

  3. Goed bezig! Mijn zwarte broek wacht nog steeds op eenzelfde behandeling, nadat ik mijn oude fijne ribbroek ook op deze manier had ingenomen. En er zullen er nog vele volgen, want AL mijn broeken zijn inmiddels oncomfortabel ruim. Dat van die andere kleurtjes garen: goed idee. Ik doe het uit luiheid, maar het kan ook een serieus doel hebben, lees ik nu dus 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.