15 miljoen mensen

Vanaf de eerste dag dat ik het lied 15 miljoen mensen hoorde (toen nog als onderdeel van een reclame) gaf dat nummer mij een warm gevoel. Wat een mooie manier om ons polderende landje te omschrijven. Niks autoritair, totalitair, maar gewoon met z n allen. Ik bleek niet de enige Nederlander die er een warm gevoel van kreeg en het reclamelied kreeg er een paar coupletten bij en het werd een wereldhit. In Nederland. Maar toch. Het voelde een beetje als het alternatieve volkslied.

Gisteren kreeg ik via een forum waar ik lid van ben een beknopt live verslag van de rellen in Rotterdam. Verder volgde ik wat nieuwsberichten, zag wat misselijkmakende filmpjes voorbij komen. Eerst las ik demonstratie uit de hand gelopen en dacht, demonstranten gaan in principe toch niet de straat op om het hebben en houden van anderen, inclusief de overheid, te vernietigen? Later las ik voetbalsupporters en vond dat een belediging van de gemiddelde voetbalsupporter die thuis voor de buis met evenveel walging naar de beelden zat te kijken.

Of je voor of tegen vaccinatie en/of de maatregelen bent, Nederland is slechts een strobreedte verwijderd van een zorginfarct. Code zwart. Het water staat de ziekenhuizen en zorginstellingen aan de lippen. De ene na de andere opname stop wordt afgekondigd. Verzorgend personeel is aan het eind van hun latijn. Lopen op hun tandvlees. Vrezen met grote vrezen wat er komen gaat. Vrezen het moment waarop mensen door gebrek aan zorgcapaciteit overlijden aan zaken die simpel te behandelen zijn, mits er iemand is om die persoon te behandelen. Ziekenhuizen en verzorgingstehuizen liggen vol. Het personeel is overwerkt. Het ziekteverzuim hoog.

15 miljoen mensen. Die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarden. Ik vraag mij alleen af, welke waarden. Want wat ik gisteren zag… daar zat geen norm of waarden bij. Dat was pure anarchie. Slopen om het slopen. Geen enkele rekening houden met de rest van Nederland en al helemaal niet met onze hulpverleners. Niet voor de politie, de brandweer en al helemaal niet voor de mensen waar we in april 2020 voor stonden te klappen. Al deze mensen kregen gisteren (wederom) een enorme klap in hun gezicht.

Het land wars van betutteling. Geen uniform is heilig. Dat is ondertussen wel duidelijk. Ik heb er geen woorden voor en geen goed woord voor over.

NB. Ik ben het met heel veel zaken rondom vaccinatie, QR-codes en de maatregelen niet eens. Toch ben ik gevaccineerd, heb een QR-code en houd ik mij aan de basis maatregelen, want dat laatste is in mijn ogen de enige manier om uit de ellende te komen. Om de druk op de zorg te verminderen zodat iedereen die zorg nodig heeft dat ook kan krijgen.

18 Comments

 1. Ongelooflijk dit. Waar is het mis gegaan? Bijzonder dat dat tuig de politie en het ambulancepersoneel zo belaagt. Die agent die ze met stenen bekogelen, moet volgende week misschien een geliefde van hen reanimeren. Hoe kun je? Ik heb er echt geen woorden voor.

  Like

  1. Ik ook niet. En het raast door het hele land … en het buitenland. Alsof door rellen de pandemie weggaat en het leven weer terug gaat naar ooit. Toen de relschoppers ook al niet tevreden waren met hun leven.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik las een boek en keek niet op mijn telefoon die avond en ben daar eigenlijk heel blij om. Nu stroomt er nog steeds heel wat Rotterdams bloed door mijn aderen en zijn we best duidelijk in de meeste dingen maar dit was niet Rotterdams dit was oorlog. En oorlog krijg je als de regering niet duidelijk is in zijn beleid want begin dit jaar was het Eindhoven en Den Bosch nu is het weer gruwelijk mis en is het weer rellen. En nee ik ben het ook niet eens met de huidige gang van zaken en ook niet met het in te voeren beleid maar ik las in de nos app dat er mensen in de gang van het ziekenhuis in bedden liggen. Of het waar is weet ik niet maar dit er heel snel iets moet gebeuren moge duidelijk zijn. EN voor de rest Aboutaleb for president, die pakt het tuig wel aan. O en werkelijk een prachtblog dit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ga hier verder geen woorden (tijd, energie, aandacht) aan vuil maken… Maar het is wel duidelijk dat die 15 miljoen mensen (of zijn het er inmiddels als 17 miljoen? 18 miljoen?) met z’n allen veel te dicht op elkaar op een kluitje zitten en dan krijg je dit soort excessen…

  Geliked door 1 persoon

 4. Destijds vond ik de tekst al verwerpelijk. Zich niet aan de wetten houden is niets om trots op te zijn. Die wetten hebben we met elkaar afgesproken om goed met elkaar om te gaan. Wel stoort me het over een kam scheren van een heel volk, zoals dat in de buitenlandse media wordt gedaan. Van dat lied is het alleen de muziek die toch wel mooi is waar je een warm gevoel van krijgt. Ik daag liedjesschrijvers uit om hier een tekst voor te maken die niet anarchie verheerlijkt, maar die over saamhorigheid gaat.

  Like

  1. Ik denk dat de pers, in welk land dan ook, al snel in algemeenheden schrijft.
   Als wij het over de Amerikanen hebben zetten we stereotype nee.
   Als wij het over mensen hebben die niet gevaccineerd zijn, spreken we van ‘wappies’ zonder nuancering.
   Zo kan ik nog wel even doorgaan.

   Je idee wat betreft een nieuwe tekst vind ik top. Heb jij connecties?

   Geliked door 1 persoon

 5. Sluit me volledig bij je aan. Degene die daar rotzooi trapten waren er niet om te d3monstreren maar om rotzooi te trappen. Sinple as that. Walgelijk is de juiste omschrijving 🤮

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.