De Zilvervloot gloort aan de horizon

Sinds 2001 werk ik binnen de zorg. Tot 2018 viel ik onder de CAO Ziekenhuiswezen, en sinds 2020 val ik onder de CAO VVT (Verpleeg-, Verzorgingstehuizen & Thuiszorg). Over mijn salaris (ik zit al jaren in dezelfde schaal ingedeeld als een basisverpleegkundige niveau MBO4) heb ik niet te klagen. Ik ontvang zelfs, ondanks op steenworp afstand van mijn werk wonen, en een eigen bijdrage die maandelijks wordt verrekend, €5,00 per maand aan reiskosten. Niet dat ik veel reis. Sinds de eerste lockdown in maart 2020 werk ik voornamelijk thuis.

Zoals dat gaat in zuinig Nederland, waren een aantal werkgevers er als de kippen bij om rigoureus in de vergoeding woon-werkverkeer te snijden. Het snijden resulteerde in het ontstaan van de thuiswerkcompensatie want dankzij al het thuiswerken gingen de kosten van energie, water, koffie en wc-papier in rap tempo omhoog. Voor de werknemer dan, want in al die lege kantoorpanden hoefde de verwarming niet meer aan, om over brandende lampen nog maar te zwijgen.

Binnen de CAO VVT werden geen wijzigingen doorgevoerd. Ondanks dat de meeste medewerkers van de ondersteunende diensten thuis werkte, bleven zij de standaard reiskostenvergoeding ontvangen. Daarmee werden de kosten van het thuiswerken redelijk opgevangen. Waarschijnlijk beter dan in de tijd dat je wel naar het werk kwam, omdat de vergoeding vaak een stuk lager lag dan de daadwerkelijke benzine kosten (en dan laat ik de afschrijving van je auto nog buiten beschouwing). Woon je dichterbij heb je pech en zijn je kosten gestegen. Of zoals in mijn geval, ik was het hele jaar 2019 werkloos, gelijk gebleven.

Vanaf 1 januari 2022 komt daar verandering in. Vanaf 1 januari krijgen wij per werkdag of een tegemoetkoming in de reiskosten of een thuiswerkvergoeding van €2,00 per dag. Dat is €8,00 per thuiswerkweek. 💸Mijn Dagobert Duck hart klopt er sneller van: de Zilvervloot gloort aan de horizon. 😉

Krijg jij een reiskostenvergoeding, thuiswerkvergoeding, een mix of komen alle kosten voor eigen rekening?

12 Comments

 1. Nou, dat tikt toch lekker aan. Wie het kleine niet eert…. Wij hebben geen CAO. Ik heb wel mijn salaris een tijd terug zó fors omhoog gepraat dat het geen zin heeft om uit te kijken naar een andere baan. Gelukkig heb ik heel leuk werk :-).
  Ik krijg gewoon mijn reiskostenvergoeding voor de dagen dat ik (alleen) op kantoor werk. We krijgen geen thuiswerkvergoeding maar daar zit ik niet zo mee. Ik vind het zo fijn om thuis te werken dat ik er voor zou betalen als het moest.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is hier nogal ingewikkeld geworden. Ik krijg een thuiswerkvergoeding (geen idee hoeveel dat is), maar als ik naar kantoor ga, wordt deze ingehouden en krijg ik voor die dag een reiskostenvergoeding. Dat wordt geregeld via een aanmeldingssysteem. Dat laatste is wel handig, want zo zitten er nooit te veel mensen in een te krappe ruimte. Maar goed, nu werken we allemaal weer fulltime thuis (met vergoeding 😀).

  Like

  1. Wij moeten in het rooster aangeven of we op locatie of thuis hebben gewerkt. En dat wordt dan verrekend. Maar in welke maand? Ik ga er achter komen.

   Like

 3. Hier loopt de reiskostenvergoeding nog gewoon door. Dat pakt voor sommige collega’s natuurlijk nog wel een stuk gunstiger uit dan voor mij, maar ook ik mag niet klagen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier dezelfde regeling (al sedert de zomervakantie actief): reiskosten bij een werkdag op kantoor of bij thuiswerken een vergoeding van € 2,- per dag.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn gemaakte reiskosten worden nu helemaal gegoed (behalve het stukje wat ik op de fiets doe.) Pre corona had ik een nstrajectkaart, die buiten het traject 40% korting gaf.
  . Die MIS ik zeer!

  Like

Reacties zijn gesloten.