Toet & Co: Grijs is niet jouw kleur

Maandag rond de klok van twaalf lokt de zon mij naar buiten. Ondanks de zon trek ik niet alleen een jas aan, maar pak ook mijn muts van de kapstok. Nou ja pak? Ik grijp mis. De muts hangt niet op de plaats van bestemming. In mijzelf mompelend check ik het stapeltje winterspul dat in de kast naast de kapstok ligt. Ik hoor zachte plofgeluidjes mijn kant op komen. Wat zoek je?, piept Rozi. Grijze muts, mompel ik. Grijze muts?!? vraagt hij verwonderd. Wat is er mis met de zwarte muts?

Ik kijk het kleine olifantje aan. Die is van Zoon en er staat geen dino op. Rozi haalt zijn schouders op. Ben jij niet wat te oud voor een muts met een dinosaurus erop. Zijn blik is onschuldig, maar ik proef een waardeoordeel. Voor ik kan reageren wandelt Moeltje de gang in. Woat is duh metter? informeert hij. Zij zoekt haar grijze muts. Het beertje, zelf voorzien van een grijze sok met witte nopjes, schudt zijn meewarig zijn hoofd. Grey is not duh goede color for joe, zegt hij dan. Joe hef de verkeerde color van joeselfs om grey te kunnen dragen. Look. I hef a nice color van maiself, so ai ken grey dragen. My little elifriend is all nice and rosey and pink and blusy. Hai ken grey hebben. But joes. No. Joes is much better of with a black cap.

Mijn mond zakt open van zoveel … ik weet niet eens hoe ik het moet noemen. Brutaliteit misschien. En dan is Toet nog niet eens in de buurt. Wat op zich best bijzonder is, want normaal mag de muis zich graag in elk gesprek mengen. Mijn argwaan is gewekt. Ik wandel de kamer in en zie Toet nog net achter een kussen wegduiken. Geen handige verstopplek dus. Ik trek het kussen weg en daar zit Toet. De grijze dinosaurus muts stevig over zijn oren getrokken.

Mai friend Toet, hoor ik het beertje dan zeggen, well hai kan nog better den mai little elifriend grey hebben. Hai is gemaakt om grey to dragen. Grey is sain middle name so to speak. Ik twijfel over ruzie maken met de muis of het op zijn beloop laten. Hoogstwaarschijnlijk is het nieuwtje van de muts er over een paar dagen af, en kan ik de muts weer zelf dragen. Dramatisch zuchtend pak ik de zwarte muts uit de kast. Die schijnt mij beter te kleuren. Of hij, gezien het gamerslogo wat erop staat, beter bij mijn leeftijd past, waag ik te betwijfelen. Maar dat ding houdt mijn oren warm, en dat is wat telt.

Toet, Rozifantje en Moeltje, aka de Boysz, zijn drie magische knuffels die mijn leven mooier maar op zijn tijd ook zwaarder maken. Toet is van oorsprong een CliniClown muis, Rozifantje is een creatie van Appelig en daarmee one of a kind, en Moeltje is in 1997 in de rugzak van Zoon mee naar Nederland gekomen, en woont hier sindsdien min of meer illegaal.

10 Comments

 1. Je had eigenlijk kunnen weten dat die muts binnen no time geconfisqueerd zou worden. Hij is gewoon te leuk!

  Geliked door 1 persoon

  1. Sttttt…

   En ja, die muts staat hem goed. Misschien moet ik er maar eentje voor mijzelf in een andere kleur bestellen. De kopjes van die twee andere zijn te klein… Dus die muts zal niet geconfisqueerd worden. Hooguit omgeruild. Maar dan kan ik zeggen dat zij vinden dat grijs geen kleur voor mij is.

   Like

 2. Die Toet! Ik geef hem geen ongelijk. Dino-Toet. Alsof hij nooit zónder die muts is geweest… 🤩 (en ik ben onderhand alleen nog maar op Facebook vanwege Dino. Ge wordt bedankt!)

  Like

Reacties zijn gesloten.