Schone lei met gebruikssporen

Eigenlijk heb ik niets met het idee dat de eerste dag van een nieuw jaar perfect is om aan een zelfverbeteringstraject te beginnen. Buiten dat ikzelf, dankzij de vuurwerktraditie die Nederland kent, meestal later in bed lig (om over slapen nog maar te zwijgen) dan normaal, waardoor ik die eerste dag meestal wat brak ben, ben ik ook een voorstander van stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Wat op zich weer bijzonder is, aangezien ik bekend ben met alle klassieke excuses van uitstelgedrag.

De weg naar meer structuur en balans in mijn leven is bijna zo oud als de weg naar Rome. Dagen, weken, maanden gaat het goed om dan met een rotklap onderuit te gaan. Meestal zonder enige reden behalve mijn eigen ongeloof in het halen van mijn persoonlijke doelen. Ik ben mijn grootste vijand. In mijn hoofd weet ik de doelen schermtijd verminderen en een boek schrijven zo tegen elkaar op te zetten dat ik geen letter schrijf maar wel uren doelloos over social media scrol en dat onderzoek noem.

Een favoriet hulpmiddel in het bereiken van mijn doelen is de planner. Alleen al het woord planner straalt structuur uit, en is een prachtig hulpmiddel om te zien waar eventuele onbalans zich verstopt heeft. Zoals in de zoektocht naar de perfecte planner. Ouch! Het afgelopen jaar ben ik ongeveer elke twee maanden van planner gewisseld. Je kan maar een verslaving hebben. Juli vorig jaar ging ik mij verdiepen in een Amerikaanse planner met ingebakken doel-bepaal-en-opvolg-proces.

Maar ja, Amerikaans en in een poging meer lokaal te shoppen ging ik voor een Nederlandse variant die er een beetje op leek. Die bleek te weinig structuur te bieden dus stapte ik over op een bullet journal. Maar ja, dat zelf tekenen … Jullie kennen het verhaal zo onderhand wel. Uiteindelijk ging ik voor een andere Amerikaanse planner, die ik in de UK kocht. Dat klinkt beter dan Amerika, maar is net zo slecht. De planner is start officieel per 1 november 2021, maar dankzij een heleboel blanco pagina’s in the back nam ik het ding per 1 september in gebruik.

De andere planner bleef trekken en toen de Britse webshop ook deze planner in haar collectie opnam, ging ik overstag. Ik ging voor een weekly undated. Die heeft als voordeel dat je de agenda na elk planner uitstapje weer gewoon kunt gaan gebruiken zonder dat er papier verspild wordt. Een mooie gedachte. Long story short: de webshop maakte een fout en ik ontving een verkeerde agenda. Eentje waar ik niets mee kan. De versie die ik wilde hebben is uitverkocht. So sad!

Dan wordt het 1 januari en je plan om per 3 januari met een schone planner lei te beginnen is in rook opgegaan. Wat doe je dan? Ik ben er eens goed voor gaan zitten om met behulp van wat blanco papier, post-its, en wat markers het doel-bepaal-en-opvolg-proces na te bootsen. Volgens mij is het redelijk gelukt en ben ik 2022 met een schone lei inclusief gebruikssporen begonnen. In dat opzicht lopen mijn planner en leven synchroon. 😎


Booster update: Tot mijn grote vreugde heeft de booster mijn fibro niet getriggerd. Of dit komt doordat ik dit keer Moderna heb gehad of dankzij de reiki van Vriendin, kan ik niet zeggen. Wel werd ik 24 uur na het krijgen van mijn booster even flink ziek. Hoge koorts, hoofdpijn en rillingen. De klassieke verschijnselen dus. Gelukkig was dat na 36 uur al weer verleden tijd en ben ik het nieuwe jaar zo goed als nieuw begonnen.

17 Comments

 1. Ah! Vooral blij met je boosternieuws. Verder moest ik vooral een beetje grinniken om je verhaal. Ik kan me voorstellen dat het op die manier lastig is om een beetje structuur aan te brengen. Ik heb overigens al twee jaar een My Journal agenda. Ik heb geen aandelen maar ik kan ‘m van harte aanbevelen.

  Like

  1. Die ken ik. Heb ik een jaartje of 4 geleden gebruikt. Heeft hetzelfde euvel als mijn huidige planner: zaterdag en zondag hebben geen eigen kolom. (Dus waarom ik dit exemplaar heb gekocht weet ik eigenlijk niet). Dat blijf ik lastig vinden.
   Ziet er ondertussen nog mooier uit als toen. Dat dan weer wel.

   Geliked door 1 persoon

 2. Mijn planner is een heel klein notitieboekje waarin ik noteer wat ik wil doen. En vooral waarin ik kan afstrepen wat ik gedaan heb. Zo bevredigend. Maar natuurlijk heb ik geen echte baan en voor mijn ‘werk’ in het museum heb ik niks voor te bereiden of zo. Maar toen ik nog werkte deed ik het precies zo. Alleen had ik toen twee lijsten!

  Like

  1. Mijn werkuren staan wel in mijn planner, mijn werk to-do’s niet. Die houd ik digitaal bij in een lijstje.
   Maar niets zo fijn als afstrepen.

   Like

 3. De beste wensen voor 2022!

  zelf ben ik geheel plannervrij. Heb niet meer dan een doen.txt bestandje op de desktop van m’n laptop. Zet daar afspraken in met het nieuwste boven. Geen lege ruimtes.

  De volgende afspraak is 2021-01-07 09:00 Vr Boosterprik Olympiaweg

  Like

   1. Ik maakte een prachtig overzicht in mijn planner: bestellingen 2020…. da’s pas erg. Zo denken, geen 2021 gebruiken, dat ik het verre verleden in schoot.

    Like

 4. Plannen en planners, het gaat aan mij voorbij.
  Mijn geheugen en gevoel voor ordening moet het bij mij doen.

  Mijn booster zit er in. En op het moment dat ik deze derde prik aan mijn QR toevoegde ging het snel minder. Lamlendig en koortsig heb ik vooral wakker gelegen en naar het vuurwerk geluisterd.
  Nu trek ik bij. Vergelijkbaar met een tegenvallende griepprik.

  Ik wens jou een mooi gepland 2022.

  Optimistische groet,

  Like

Reacties zijn gesloten.