Nog meer schoons

Al sinds ik oud genoeg was om woorden te onthouden ben ik bekend met het fenomeen voorjaarsschoonmaak. Een zwaar weekend voor met name mijn vader want hij mocht het plafond afwassen of opnieuw witten. Nieuw behangetje wilde ook nog wel eens voorkomen. En daarna werd er gepoetst. Dat moest wel. Het hele idee achter de voorjaarsschoonmaak is fris en fruitig de lente/zomer ingaan, met een huis wat door een ringetje te halen valt.

Sinds ik een aantal Canadese youtubers volg, ben ik ook bekend met de oudejaars- / nieuwjaar schoonmaak. Het idee erachter is hetzelfde als bij de voorjaarsschoonmaak: fris en fruitig het nieuwe jaar in gaan.

Ik heb een hekel aan schoonmaken en al helemaal op verplichte tijden. Ik houd mijn huis wekelijks bij, en eens in de zoveel tijd, wanneer ik vakantie heb, dan neem ik één of twee ruimtes extra goed onderhanden. Maandag begint mijn vakantie met een poetsdag. Puur toeval hoor. Net als de vakantie (inclusief poetsmoment) half maart.

Of bestaat er toch zoiets als een collectief geheugen waardoor de aloude feestmomenten behorende bij de diverse licht- en jaargetijden overgangen in de mens ingebakken zitten. Zelfs in mij. Wie het weet mag het zeggen.

16 Comments

 1. Ik maak soms de bestekbak schoon. En dan bedenk ik dat de magnetron ook wel een sopje kan gebruiken. En als ik dan toch bezig ben, pak ik de roosters van de afzuigkap mee. En als ik dan op een trapje in de keuken sta, zie ik dat de lamp boven de eettafel vuil is. En voor je het weet staat het hele huis op zijn kop en ben ik de berging aan het opruimen. Dit kan in elk willekeurig jaargetijden gebeuren. Het tijdstip staat meestal wel vast. Zo rond een uur of tien ’s avonds….

  Like

 2. Ik ben er zo slecht in, maar heb wel in het voorjaar zodra het weer ernaar is dat alle dekens gewassen en opgeruimd moeten worden. Helaas ben ik ook wel eens te vroeg want dan is het nog te koud. Voor de rest niet zo poetserig.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat zou best eens kunnen. Ik vind het een mooie gedachte. Zelf heb ik ook altijd de neiging om van alles te willen schoonmaken en vooral opruimen, ordenen. Lekker hoor!

  Geliked door 1 persoon

 4. Misschien zit het wel een soort van ingebakken. Wij zijn dit weekend ook begonnen met een grote schoonmaak. Zomaar omdat we er zin in hadden. Kun je je dat voorstellen?! Zin hebben in de schoonmaak? Ik weet niet zo goed wat mij bezielde maar heb er wel ff gebruik van gemaakt. Voor ik mij bedacht haha.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het zit in het collectief geheugen! Maar, zo ervaar ik na enkele jaren in het Gele Huis wonend, ook in de houtkachel. Sabine heeft het al even over de kolenkachel, wel: een houtkachel maakt ook alles goor… plus kaarsjes in de winter… plus een verharende hond… zucht. Tel daarbij dat ik net zo lui ben als Rob… ik kijk uit naar de dag dat we hier alles open kunnen gooien en dat ik ook ECHT resultaat kan zien 😬

  Like

  1. Het is zulk ondankbaar werk, dat poetsen. Ben je net klaar, keer je je om, blijkt er nog ergens een stofnest verstopt te hebben gezeten wat zich door je huis verspreid.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik zag net dat het januari licht ook fel kan zijn… en dat niet alleen mijn ramen wel eens gewassen mogen worden, maar mijn bril ook aardig vettig is.

   Like

 6. Net de kerstdecoraties opgeruimd ( al ben ik daar best zuinig mee) toch geeft het weer wat fris idee om de ruimte te ontdecoreren
  Muren witten en echt grote schoonmaak ga ik lekker in de vroege zomer dien als alles naar buiten kan en de schuifpuien open kunnen
  En we hebben geen kolenkachel meer wat vroeger de ware reden was van de voorjaarsschoonmaak

  Geliked door 2 people

 7. Mag ik hierbij toegeven dat ik lui ben? En daardoor gemakkelijk uitstelgedrag vertoon?

  Mijn oplossing is nu dat er wekelijks iemand voor mij komt schoonmaken. En daar geniet ik dubbel van!

  Opgeruimde groet,

  Like

  1. Dat heb ik ook al eens overwogen maar het is er nog nooit van gekomen. Bovendien weet ik dat wanneer ik eenmaal begin het en zo af is, en ik er nog lol in heb ook. Dat laatste komt vooral omdat ik niet zo vaak poets waardoor het extra opvalt.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.