Zoektocht

In augustus 2019 ging ik naar IKEA om de door mij uitgekozen keuken met eigen ogen te aanschouwen. Ik ging voor een wit exemplaar. Mijn keuken bevindt zich in de op één na donkerste hoek van het huis dus wit leek mij de beste optie. Nicole van Innic – Ontwerpen van ruimte adviseerde om mij niet bij voorbaat vast te pinnen op wit. Je moet er de komende 20 jaar tegenaan kijken dus je moet het vooral mooi vinden.

Samen met Q toog ik richting IKEA, bekeek elke keuken 100 keer en viel als een blok voor een antraciet exemplaar. Gemaakt van PET-flessen dus het voelde ook nog eens heel erg ecologisch verantwoord. Win-win als je het mij vraagt.

In januari 2020 werd de keuken geplaatst en ik ben nog elke dag blij met mijn keuze. Eigenlijk kleeft er slechts één minpuntje aan de keuken. De matte donkere kleur vlekt veel meer dan ik had verwacht en welk schoonmaakmiddel ik ook gebruik… het effect is het nooit helemaal. Of de waterdruppels verdwijnen als sneeuw voor de zon, of de vetvlekken, maar nooit beide. Tot vandaag.

Vorige week zag ik een clean with me video van een youtube-ster die ik al een tijdje volg. Behalve de clean with me video’s. Die sla ik meestal over. Dit keer niet. Het beste mens nam haar hele huis met dezelfde spray-fles onder handen. Ik raakte geïntrigeerd. Maar ja, zij is Canadees, dus de kans dat ik dat spul hier ook kan krijgen is klein. Aan het eind van de video liet zij zien hoe zij haar schoonmaakmiddel maakt. Aan een volle sprayfles met water voegde zij twee pompjes afwasmiddel toe.

Maandag testte ik haar recept uit op de badkamer en voegde één extra ingrediënt toe. Een theelepeltje soda. Vandaag was de keuken aan de beurt en verhip, zowel de waterdruppels als de vettige vingers verschenen, met wat menselijke druk, als sneeuw voor de zon. Mijn zoektocht zit erop.

Bijkomend voordeel: tijdens het poetsen kan ik hetzelfde poetsmiddel gebruiken om de spullen die open en bloot op de planken staan even op te frissen, zonder bang te zijn voor een chemische nasmaak. Het is tenslotte gewoon afwasmiddel.

18 Comments

 1. hihi wat een filmpje al op kan leveren he?!
  Wij hebben onze vloer vorig jaar zomer op laten poetsen. De beste man had echt heel goede tips. Inmiddels heb ik ze ook n de badkamer toegepast. Dopje groene zeep en wat water. Sprayen, uitsmeren en laten drogen. De vlekken die ik met de meest chemische zooi niet weg kreeg verdwenen als sneeuw voor de zon. (oké, wel pas na een week of twee herhalen). erg blij mee iig!

  Like

  1. Groene zeep is ook een ‘go too’ middel van mij. Mijn tegelboer was daar ooit heel erg blij mee. Beste wat er is, volgens hem.
   De meeste schoonmaakmiddelen, zeker wanneer je ze volgen instructie gebruikt, zijn veel te zeperig waardoor er juist vlekken en strepen ontstaan.

   Geliked door 1 persoon

 2. Eureka, dus! Fijn! Ik doe hier alles met water plus azijn OF water plus zeepspaanders (de houten vloer bijvoorbeeld, die hout niet van azijn). En de afwas met een neutraal afwasmiddel.

  Like

  1. In de badkamer stond een mengsel water en azijn maar dat deed in de keuken niets. Voor de vloer gebruik ik groene zeep en mijn afwasmiddel is van de ecologische soort zonder chemische toevoegingen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ga ik ook eens proberen. Ik heb hier een heel arsenaal aan poetsproducten voor de keukenkastjes maar krijg afdruipstrepen en dergelijke heel moeilijk weg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het houten kastje heeft het overleefd. Net als de houten aanrecht. Zal ook een beetje aan de toplaag liggen. En niet in laten trekken. Sprayen, poetsen en verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.