Proefdraaien

Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst maar ik neem liever het zekere voor het onzekere. Over anderhalve werkweek is het al 1 februari en word ik op basis van mijn contract geacht een uur per dag minder te werken. Omdat ik nog stevig in de overuren zit, heb ik gisteren besloten te gaan proefdraaien.

Dankzij een wandeling in de vroege ochtenduren lukte het mij om een bijna een half uur later dan normaal de laptop aan te zwengelen. Ik had goede hoop voor de dag maar helaas. Tegen de tijd dat ik de laptop sloot had ik er negen uur werk opzitten.

Vandaag ging ik voor poging twee. Helaas. Om zeven uur kwam op mijn werktelefoon het eerste appje binnen. Ik besloot het te negeren. Buiten kantooruren hebben we een noodprocedure. Om half acht stapte ik op mijn fiets om richting locatie te gaan. Mijn telefoon ging. Zuchtend stapte ik af, viste de telefoon uit mijn rugzak en was te laat. De beller stuurde er meteen een appje achteraan.

Ik houd er niet van om tijdens het fietsen gestoord te worden door de telefoon, dus ik besloot dit keer wel te reageren en te verwijzen naar de noodprocedure. Ik gooide er nog een ‘ik ben onderweg naar locatie’ achteraan in de hoop dat het stil zou blijven. Dat deed het. Lang genoeg om mijn fiets te parkeren, naar boven te wandelen en mijn laptop aan te zwengelen. Het half uur in de ochtend was weer niet echt gelukt.

Ik bleef maar een halve dag plakken. Vanmiddag thuis maakte ik wat meters. Ineens was daar het bericht van Collega. ‘Ik stop er mee voor vandaag. Tot morgen’ en ik dacht, goed idee. Nee, ik zette de laptop nog niet uit, maar begon wel met koken. Gevoelsmatig is het vandaag voor de helft gelukt. Morgen ga ik voor poging drie.

13 Comments

 1. Was dat je werktelefoon? Uit laten staan tot je daadwerkelijk aan het werk bent lijkt me. In Frankrijk is wetgeving dat er buiten werktijd niet gewerkt/gebeld over werk mag worden. Waarom zou je werk doen terwijl je niet betaald wordt?

  Like

  1. Voordeel van flexibele werktijden en overuren mogen schrijven (en opnemen of uit laten betalen). Hoe denk je dat ik aan al die vakantie kom?
   Eigenlijk ben ik te lui om dat ding dagelijks uit te zetten. Meestal reageer ik niet maar als er zoveel berichten achter elkaar binnenkomen (groep waarin ICT storingen gemeld worden) word ik toch nieuwsgierig. En soms kunnen collega en ik dan al heel snel een stukje communicatie de deur uit doen zodat onze medewerkers weten dat wij het weten, en de Helpdesk niet platgebeld wordt.

   Like

 2. Ja maar, waarom dan? Ik werk ook wel eens wat langer door, zeker op thuiswerkdagen, maar toch écht niet langer dan half zes. Morgen is er weer een dag, toch? Mijn directe collega en ik hebben elkaar opgevoed op dat gebied. ‘Vroeger’ wilden wij altijd alle inboxen met opdrachten leeg hebben aan het einde van de dag. Inmiddels zijn we wijzer en als een opdracht om half vijf binnen komt, laten we hem lekker liggen tot de volgende dag. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Contractueel werk ik momenteel nog 4 dagen van 9 uur. Over het algemeen houd ik mij daar goed aan (dagen met incidenten daargelaten maar dat is gelukkig niet elke dag).Daar is mijn ritme op afgesteld. Het is gewoon wennen later te beginnen en eerder te stoppen. En uiteindelijk heb ik deze week 2 uur minder gewerkt … Dus ik ben al halverwege. Komt goed.

   Like

    1. Het is voorbij. Vanaf dinsdag mag ik (gevoelsmatig) om half 5 de pen (liever niet de laptop want die zijn wat teer gebouwd) uit de handen laten vallen..

     Like

 3. Ik heb ook dat voornemen om geen overuren meer te draaien, ik hoop dat ik het volhou, want ik ken mezelf, gedreven en overontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel!

  Like

 4. Ik beloof telkens weer als ik op kantoor ben op tijd naar huis te gaan – lukt me maar heel zelden… Maar als ik het niet beloof lukt het me zéker niet….

  Like

Reacties zijn gesloten.