Oude bekende

Ik kom uit een leesgezin. Zowel mijn ouders, mijn broer en ik konden ons helemaal verliezen in een boek. Ooit zaten wij alle vier te lezen toen een vriend van mijn broer binnenkwam. Niemand van ons reageerde op zijn ‘hallo’ en uiteindelijk is hij onverrichte zaken maar weer vertrokken.

Mam was dol of science fiction en kon maar niet begrijpen waarom een bibliothecaris ooit had besloten dat scifi en fantasy eenzelfde genre waren. Met een paar uitzonderingen was fantasy niet aan Mam besteed. Een goede detective of thriller daarentegen…. Dus toen één van haar favoriete scifi auteurs Isaac Asimov een detective schreef, werd dat boek geleend bij de bieb. Er volgde meer detectives van zijn hand, en in een van die boeken staat een verwijzing naar In de ban van de ring. Fantasy dus. Als een zo groot auteur als Asimov het werk goed genoeg om er een detective verhaal omheen te schrijven, dan moest het goed zijn. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Ik ging in de bieb op zoek, vond het boek en binnen twee of drie hoofdstukken kon ik niet meer stoppen met lezen. Ik kocht de boeken zelf want ze nodigde uit tot herlezen. Na In de ban van de ring een keertje of vijf te hebben gelezen werd ik verzamelaar. De Hobbit stond in de boekenkast, maar ook de wat obscuurdere werken zoals het nooit afgemaakte De silmarillion en Nagelaten vertellingen.

In de ban van de ring werd verfilmd maar volgens mij kon niemand de boeken eer aan doen. Ik ging niet naar de bioscoop. Tegen de tijd dat De Hobbit werd verfilmd begon ik toch wel nieuwsgierig te worden maar door wat lullige omstandigheden mistte ik deel één in de bioscoop dus dus deel twee en drie liet ik aan mij voorbij gaan.

Rond kerst werden de Hobbit deel één, twee en drie uitgezonden. Nog steeds denkend dat ik er vast niets aan zou vinden (want de film kon de beelden in mijn hoofd vast niet overtreffen, zette ik de TV aan. De films overtroffen mijn stoutste verwachtingen. Mijn eigen beelden zijn niet allemaal weg, maar zijn vermengd met de filmbeelden. Drie Hobbit films later besloot ik dat het tijd werd om In de ban van de ring te herlezen.

Ondertussen heb ik dankzij Net5 de verfilmingen van de eerste twee delen van In de ban van de ring gezien en djiez… het is maar goed dat ik weet hoe het afloopt want de orks uit de film zijn 1000 keer enger dan in mijn fantasie. En ondanks dat ik qua lezen achter lig op de films…. zijn de boeken nog steeds dusdanig spannend dat het mij slapelozen nachten kost. Want één hoofdstuk lezen voor het slapen gaan wordt als snel twee kan ook wel gevolgd door maar nu wil ik weten hoe het zit gevolgd door sjips, is het al zo laat. Alsof het geen oude bekende is, die ik ken als mijn eigen broekzak.

Ben jij een herlezer of kan een boek je de tweede keer, ongeacht hoe goed je het de eerste keer vond, niet meer bekoren?

BTW. Vanavond wordt het genieten van de verfilming van deel drie. Gezien de lengte van de film schat ik in dat ik vanavond geen letter lees. Vooral omdat het al morgenochtend heel vroeg is voordat de film is afgelopen. 😉

18 Comments

 1. Ex is een groot fan. De boeken staan hier nog in de kast. En de films kijkt hij steeds opnieuw als ze op tv komen. Hij zegt altijd dat er weinig boeken zijn die zo goed verfilmd zijn. Ik kijk ze niet; krijg er altijd een beetje buikpijn van. Hij keek een van die films de avond voordat hij zo ziek werd.

  Overigens herlees ik ook geen boeken. Hooguit per ongeluk. Dan komt ik er na een tijdje achter dat ik een boek al eens gelezen heb. Dan lees ik ook niet verder.

  Like

  1. Ach… Wat een herinnering.
   ja, ze zijn goed verfilm en sommige scenes zijn te life like. Omdat ik de boeken ken weet ik wanneer ik even niet op moet letten.
   De orks in de film zijn 100 x enger dan in mijn fantasie. Die weet wat ik wel of niet aan kan. 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben de film van gisteren aan het terugkijken. Weer spannend. Ondanks dat ik weet hoe het afloopt. En ik zie weer dingen die ik gisteren niet zag …

   Like

 2. Ik ben fan van LOTR. Zowel de boeken als de films. Boeken twee keer gelezen, films tig keer gekeken. Stiekem ben ik verliefd of Aragorn.

  Like

 3. Las de boeken van lotr voordat ik de films zag en miste vee vanl wat in de boeken stond in de films. Was een echte fan en heb de inscriptie van de ring als tattoo op mijn arm staan. De films worden omschreven als fantasy, maar door de achtergrond van de auteur zie ik dat toch anders. Er zit naar mijn mening veel symbolisme in de boeken. Was een echte boekenworm in mijn jeugd en als mijn moeder dan vroeg of ik bijvoorbeeld kon helpen afdrogen dan zei ik braaf ,ja kom er aan om vervolgens weer volledig op te gaan in mijn boek. Gelukkig werd mijn moeder daar nooit boos om, al pakte ze de keren daarna wel het boek uit mijn handen en zei dan , eerst afdrogen en dan verder lezen : )

  Like

  1. Ik heb nog nooit een film gezien die een boek volledig volgt. Soms is het geschreven woord niet goed in beeld te vangen.
   Mijn ervaring is dat de meeste fantasy boeken bol staan van de symboliek en terug grijpen op sages, legendes maar ook gebeurtenissen uit de ‘hedendaagse” geschiedenis.
   De boeken van Terry Pratchett zijn daar een goed voorbeeld van.

   Like

 4. Leuk om te lezen dat bij jullie het hele gezin van lezen hield. LOTR heb ik nog nooit gelezen. Ik kwam er toen niet doorheen. Maar ik was denk een jaar of 12 dat ik eraan begon, dus misschien toch net even te jong.

  Like

 5. Gek, De ban van de ring – ik weet niet of ik er ooit in ben begonnen – vind dat ik ze wel gelezen moet hebben, maar het trekt me totaal niet. Ook de films niet gezien. Maar ik ben ook niet zo erg van de fantasy (of de SciFi.) Ik heb alleen de Harry Potters staan, en de Nevelen van Avalon (hertelling van de Koning Arthur-legende vanuit de vrouwen in het verhaal), een oudje, maar dat herlees ik nogal eens

  Like

 6. Ik heb eerst de films gezien en later de boeken gelezen. Maar eerlijk gezegd, en dat terwijl ik echt een lezer ben, konden de boeken me minder bekoren. Die ellenlange beschrijvingen van landschappen en dingen, dat is niet zo mijn ding.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor mij zijn die beschrijvingen juist een wezenlijk onderdeel (en zit er een vage mismatch qua geschreven en gefilmd landschap. Al is het beeld van Mordor gezien door de poorten van Gondor wel heel beelden in beeld gebracht.

   Like

 7. Ik heb ook na 50 taaie eerste pagina’s de rest als een verslaafde gelezen en ook de verfilmingen overtroffen in ruime mate mijn herinneringen. Zegt iets over mij maar denk ik vooral over de regisseur van de film. Briljant!

  Geliked door 1 persoon

 8. Jazeker ik ben een boeken herlezer.
  Soms zoek ik een speciale passage, hoofdstuk.
  Soms lees ik nog eens van achter naar voren.

  De films heb ik over geslagen …

  Vreemd genoeg zit ik nu vooral op een scherm in internet te dolen.

  Stille groet,

  Like

Reacties zijn gesloten.