Privacy

Een veel gehoord commentaar op de apps als de coronamelder en de coronachecker is dat deze ten kosten gaan van je privacy. Dat de overheid op deze manier heel veel informatie over je kan achterhalen. Privacy gevoelige informatie. Al is het woordje gevoelig in deze subjectief. Voor de een is alle persoonlijke informatie gevoelig en de ander kan zich niet druk maken over het bekend worden van de vaccinatiestatus.

Persoonlijk denk ik dat de overheid zo ongeveer alles al over mij weet, of te weten kan komen. Mijn werkgever geeft elke maand braaf mijn salaris door aan de belastingdienst. De belastingdienst weet dus hoe ik aan mijn geld kom. De bank en mijn hypotheekverstrekker geven jaarlijks een tussenstand door. Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering te hebben en om bij mijn zorgverzekeraar in te loggen heb ik mijn DIGI-D nodig. Verstrekt door de overheid. Ik zie een lijntje. Dankzij dat lijntje met de zorgverzekeraar, maar ook de categorie overige medische kosten die niet onder de zorgverzekering vallen op het belastingformulier (die tegenwoordig geloof ik niet meer bestaat want te duur) verteld de belastingdienst, en daarmee de overheid, veel over je gezondheid. Oh, en gisteren loste ik weer een deel van mijn aflossingsvrije hypotheek af en daar mocht ik verklaren hoe ik dat geld bij elkaar heb gesprokkeld. Bij twijfel wordt een onderzoek gedaan. Het is maar dat u het weet.

Of ik de overheid vertrouw voor wat betreft het veilig bewaren van mijn persoonlijke gegevens? Laat ik het zo zeggen, elke organisatie is zo goed als de zwakste schakel. Nee dus. Toch blijf ik gewoon gebruik maken van de digitale wereld van de overheid. Ik maak tenslotte ook gebruik van de openbare digitale wereld en heb een deel van mijn privacy gevoelige gegevens vrijgegeven aan bedrijven als Google, Microsoft en Meta. Met name dat laatste bedrijf is zo rot als een mispel.

Toch heb ik buiten de reclames die her en der wel heel erg goed op een eerder uitgevoerde zoek- of klik functie, zelfs wanneer dit op een ander apparaat gebeurt weinig van de kruisbestuiving tussen accounts gemerkt. Ik bedoel dan mijn account en het account van Zoon. Die gebruik maakt van hetzelfde modem, hetzelfde IP adres. Tot vandaag.

Sinds eind december hebben we een nieuwe TV. Omdat het Ziggokastje vrij kort na koppelen van TV en kastje er de brui aan gaf, heb ik mijn Google account gekoppeld aan de TV om op die manier de Ziggo app te kunnen installeren. Een app die Zoon al jaren op zijn computer heeft staan. Bij de meest bekeken zenders staan er dus een paar waar ik never nooit nieh naar kijk. Maar gezien het gezamenlijk gebruik wel verklaarbaar.

Mijn TV is standaard uitgerust met YouTube en ik heb al een paar filmpjes van mijn favoriete YouTubers via dat enorme scherm bekeken. Vandaag liep Zoon de huiskamer binnen en vroeg, Kijk jij wel eens naar Bernadette Banner? Bernadette is één van mijn favoriete YouTubers dus ik zei ja. Nou, dan weet ik waarom zij bij mij bij de voorgestelde video’s staat. Het heeft pak ém beet 15 jaar geduurd, maar Google heeft Zoon en mij qua accounts aan elkaar gekoppeld. Dag privacy. 😉

29 Comments

 1. En als PS: vraag me niet hoe maar hier op mijn werk komen advertenties voorbij van dingen waar ik thuis op gezocht heb (misschien tijdens het thuiswerken). Dus nu zag ik dat de stoel die ik nog wilde kopen afgeprijsd was. Snel besteld dus. Soms is het heel handig!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb een lastige en net iets te unieke achternaam. Daarom doe ik alles onder pseudoniem op het internet. Op faceboek kom ik niet en ik heb zelfs al hun hoofddomeinen geblokkeerd. Een reclameblokker zorgt ervoor dat ik geen advertenties zie. Via die weg kan bijvoorbeeld Google niet bijhouden waar mijn interesses liggen. Bij wordpress en google log ik alleen in als het niet anders kan. Kortom ik maak het ze wel behoorlijk lastig. 😉

  Iets anders zijn medische gegevens. De apotheek kan mijn lab-uitslagen in het ziekenhuis niet bekijken. Dus heb ik een kopietje aan ze gemaild. Vind het prima dat ze met me meedenken over bepaalde medicijnen.

  Like

  1. Dat laatste: daarom heb ik mijn apotheek, ziekenhuis en huisarts toestemming gegeven mijn medische gegevens in te zien. De tandarts moet er elke keer naar vragen.

   Like

 3. Ik verbaas me er ook regelmatig over hoe dat werkt met die advertenties et cetera. Maar verder maak ik me er niet druk om eerlijk gezegd.

  Geliked door 1 persoon

 4. We hebben het over privacy en hoe daar zorgvuldig mee omgegaan moet worden, maar we vullen klantenkaarten in als we boodschappen doen, we gooien alles op FB, doen mee aan wedstrijden, loterijen , vullen enquetes in ,hebben een slimme meter etc. Alles over ons is al zo goed als bekend bij wie weet ik allemaal. Mijn dochter woont niet meer thuis, maar delen wel bijna alles met elkaar, alleen mijn pincode weet zij nog niet en ik niet die van haar. Maar we zijn maar met zijn tweetjes en vinden het fijn om van elkaar te weten hoe alles reilt en zeilt. Zo vertel ik het haar als ik naar mijn vriend in Rotterdam ga en zij vertelt mij op haar beurt als zij naar vrienden gaat.

  Geliked door 1 persoon

 5. Volgens mij zit de angst bij de meeste mensen hem vooral in het feit dat er dingen gekoppeld gaan worden aan jouw privé situatie. Je vaccinatie status die bepaalt of je de sportschool binnen mag. Je CO2- uitstoot die bepaalt hoeveel vlees je mag eten of hoeveel je mag reizen. Als dit echt de toekomst is vind ik dat best beangstigend.
  Overigens wel erg herkenbaar, mijn zusje en ik weten ook altijd precies wat de ander heeft gekeken. 😂

  Geliked door 1 persoon

 6. Pas op!

  Je zult er versteld van staan hoeveel jouw bloglezers over jou en jouw zoon weten.
  En verbaas je niet over de informatie die de Boysz soms op het internet over jouw delen ….

  Stille groet,

  Like

 7. Helemaal gelijk wat betreft de info die de overheid al over ons heeft al lang voordat er corona bekend was. Ben benieuwd wie Bernadette is .. ga zo eens op ‘mijn’ youtube inloggen en kijken. Fijne zondag met Ziggo

  Geliked door 1 persoon

 8. Ha, die wending had ik niet verwacht! Weg privacy inderdaad. Maar niet meer dan logisch. Ga je er iets aan doen? Of kijk je ‘stiekem’ mee, en laat je zoonlief dus ook lekker met jou ‘meegluren’? (en ik ga nu even kijken wie Bernadette is 😉 )

  Like

   1. I know. Ik ben nog altijd blij dat ik ooit op een door YouTube aanbevolen video van haar heb geklikt.
    Er ging een wereld voor mij open. En haar filmskills zijn fantastisch.

    Geliked door 1 persoon

  1. Ik ga er helemaal niets aan doen.
   Anderhalf jaar geleden heb ik wel de synchronisatie met mijn werktelefoon stil gezet en alle privé informatie van die telefoon verwijderd. Dit is niet erg. We hebben jaren met één laptop gedaan en konden in elkaars Facebook etc. Hij heeft nu ook nog het wachtwoord van mijn laptop en weet waar de andere wachtwoorden staan. Verder ligt mijn agenda altijd open op het bureau … hij kan overal aan maar is niet nieuwsgierig. Andersom ook niet.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.