NL-alert

Omdat ik mijn huis niet uit hoef om mijn geld te verdienen, houd ik mij tegenwoordig niet zo met weeralarmen bezig. Dat de huidige wind meer is dan wind weet ik dankzij vrienden, collega’s, en mede-bloggers. Oh, en omdat ikzelf gisteren bijna wegwaaide.

Mijn huis is vreemd gebouwd. Aan de straatkant doet de wind haar best het raam uit de sponning te trekken en het balkon los te wrikken, aan de kant waar ik mijn voordeur heb zitten merk je nauwelijks dat het waait. Dat ik halverwege de middag uit voorzorg de ramen op de slaapkamers dicht heb gedaan voelt daarom ook als tamelijk belachelijk.

Toen brak de hel los. Het water kwam met bakken uit de lucht en de ramen leken de sponningen te verlaten. Het dekzeil over het bankje bolde op als het een Michelinmannetje is. Terwijl ik bij het raam stond te twijfelen of ik de regen in zou duiken om het zeil te redden zag ik de parasol van de buren deels over de rand van het balkon verdwijnen. Als die valt gaat dat of ten koste van de auto die onder het balkon geparkeerd staat, of de BBQ van de onderburen. Iemand waarschuwen is er niet bij. De buren en onderburen zijn beide niet thuis en ik weet niet van wie de auto is.

Net zo snel als de storm in heftigheid toenam, zakte zij ook weer in. Het werd droog, de zon brak door en de wind ging even liggen. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de tuinkussens en het dekzeil naar binnen te halen. Ondertussen waren Collega en ik aan het grappen over de strandgeluiden die van buiten kwamen. Gratis strandvakantie zonder gezandstraald te worden. Wat wil een mens nog meer?

Ik was net aan het twijfelen of ik de ramen weer open zou gooien toen mijn werktelefoon begon te loeien. NL-alert met een noodwaarschuwing. Extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Bel 112 alleen bij levensbedreigende situaties. Het noodnummer is overbelast.

Hoewel het gevoelsmatig benauwd wordt in huis (zit tussen mijn oren, zo snel gaat dat niet) laat ik de ramen toch nog maar even dicht. Voor de zekerheid.

Edit:
– de parasol ligt ondertussen veilig op het balkon van de buren en vormt geen direct gevaar meer.
– voor het eerst ben ik blij dat de berk die aan de overkant stond geruimd is.
– de eerste rommel vanaf hoger gelegen balkons is al op mijn balkon geland.
– aan de kant waar mijn voordeur zit danst de wind ondertussen ook een soort polka.

3 Comments

  1. Ik vond dat NL Alert bericht wel heel onheilspellend. Ik krijg ze al zelden en ik heb er nog nooit eentje voor de weersomstandigheden gehad. Maar ik houd van storm dus ik dacht ‘laat maar komen’. En eigenlijk viel het me heel erg mee. Ik hoorde de wind wel maar dat was het ook wel. Ik had op het balkon alles wel aan de kant gezet en de bloembakken van de balustrade gehaald dus er is ook niks weg gewaaid. Terwijl het hier aan de kust toch schijnbaar heel heftig was. Maandag mogen we weer, he?

    Like

Reacties zijn gesloten.