666

Ik betaalde in 2011 €137.500 voor mijn appartement. Vandaag de dag zegt gemeente Venlo dat mij woning €139.000 waard is, terwijl vergelijkbare appartementen op Funda rond de €170.000 – €200.000 kosten. Het is maar wat de gek er voor geeft, nietwaar.

Omdat ik in 2011 met mijn inkomen slechts €130.000 kon lenen nam mijn spaarrekening de resterende €7.500 + de kosten koper voor haar rekening en kon ik niet om de aflossingsvrije hypotheek heen. Slechts voor 50%, maar toch. Ik persoonlijk vind dat maar niets. Een gevoel wat, vrij snel na het kopen van mijn appartement, toen de huizenmarkt volledig instortte en mijn woning fors in waarde daalde, werd versterkt. Mijn appartement op steenworp afstand van de Maas stond figuurlijk onder water.

Ik begon met afbetalen van de aflossingsvrije hypotheek. Niet dat mijn huis daardoor meer waard werd, maar de kans op restschuld werd wel veel minder. Ondertussen ben ik 10,5 jaar verder en is er van de oorspronkelijke €67.500 aflossingsvrije hypotheek nog slechts €13.492,93 over.

Dat is mede dankzij een aflossing van €6.500 vorige maand. Die aflossing levert een verlaging van de maandelijkse bruto woonlasten op van €6,66. Mijn eerste gedachten was, tjee, als ik elke maand €6,66 weg zet duurt het bijna 10 jaar voor ik mijn spaargeld aangevuld heb. Da’s best lang. Maar wanneer je je bedenkt dat die €6,66 alleen maar rente is, dan betaal ik de komende 20 jaar ongeveer €1.600 minder rente. Zo levert het duivelse bedrag van €6,66 toch een mooie besparing op.

Bij de weg. Toen ik in 2011 mijn (sociale) huurwoning verliet, betaalde ik daar €485 per maand voor. Zonder huursubsidie. Hoewel ik qua inkomen in aanmerking kwam voor huursubsidie kreeg ik die niet omdat ik over een spaarpotje beschikte. Dat spaarpotje had ik nodig om überhaupt een huis te kunnen kopen. De huurder na mij moest €550 voor datzelfde huis gaan betalen. Ik vermoed dat de huur ondertussen tussen de €600 – €700 ligt.

Was ik in dat huis blijven wonen had ik, er even van uitgaand dat de huur niet omhoog was gegaan, in dertig jaar tijd €174.600 aan huur betaald. Terwijl ik maar een maximale hypotheek van €130.000 kon krijgen. Best wel scheef nietwaar. Vooral wanneer je bedenkt dat tegenwoordig mijn bruto hypotheek €240 per maand is (in 2011 was dat €467), en mijn netto hypotheek op €100*) per maand uitkomt. Want voor hypotheekrente aftrek kom ik, ondanks spaargeld, wel in aanmerking.

Waarmee een blog over €6,66 besparing per maand toch mooi een duivels verschil in de Nederlandse maatschappij blootlegt. Wanneer je voldoende inkomen hebt om een huis te kopen, ben je qua wonen (zeker in deze tijd van rentes tussen de 1 en 2%) een stuk voordeliger uit dan iemand die moet blijven huren.

*) Uiteindelijk zijn mijn woonkosten €233 per maand in verband met de bijdrage Vereniging van Eigenaren. Maar daardoor heb ik geen kosten voor de opstal- en glasverzekering, spaar ik voor groot onderhoud aan de buitenkant, wordt het portiek en de binnenplaats maandelijks gepoetst, het groenwerk tweemaal per jaar bijgewerkt en heb ik ook mijn waterverbruik betaald. Laten we eerlijk zijn, €233 is nog steeds een schijntje. Daar kan je zelfs geen kamer voor huren in Nederland.

17 Comments

 1. Het systeem is echt zo krom als een hoepel! Ons huis is inmiddels vrij van hypotheek en dat is natuurlijk heel fijn.

  Like

 2. Ja, het is echt een lastige situatie. Je kunt niet zomaar huren, want je moet 3 of 4 keer de huur verdienen per maand om in aanmerking te komen. Maar je kunt ook niet kopen. Oftwel: veel mensen zitten volledig vast.

  Like

  1. Of je hebt een vaste baan en een hoog genoeg inkomen om een één slaapkamer appartement te kopen maar omdat je geen partner hebt kom je voor die appartementen niet in aanmerking. Maar mag je wel fors overbieden op een eengezinswoning met 4 slaapkamers. Die je niet nodig hebt.

   Like

 3. Ja, het leven / de woonsituatie in Nederland / is behoorlijk oneerlijk! Blij om het ook eens van een ander te horen.. Ik zal, ondanks dat ik maandelijks een veelvoud aan huur “ophoest” nooit een afbetaald huis hebben. Ik hoef echt niet te verdienen aan wonen, maar, zoals gezegd, ik vind het wel behoorlijk oneerlijk verdeeld in het leven!

  Geliked door 1 persoon

 4. Nog even nagekeken. De WOZ-waarde bij mij was in 2011 154.000 en is nu in 2022 193.000. WOZ-waarde loopt 1 jaar achter op de marktwaarde. En de markt is behoorlijk van slag met overbiedingen. In 2001 bood ik ruim 20% onder en kon toch het appartement kopen. Dat gaat nu niet meer lukken. Ik vermoed dat de WOZ-waarde bij mij redelijk klopt met de marktwaarde. Alleen is er geen ander appartement dat er ook maar een beetje op lijkt. Het is inderdaad erg oneerlijk. Ik woon vrijwel gratis. Dwz heb geen hypotheek en de waarde stijgt meer dan de inflatie of rente. Mijn ouders hebben altijd moeten huren en hadden geluk met een gemeentelijke verhuurder die nog immer redelijk sociaal is. Mijn vader wilde na het overlijden van m’n moeder in een aanleunwoning van de kerk. Die huur was 2x zo hoog. Boven mij wordt een appartement verhuurd voor 1300 euro + gas/licht/waterkosten. Terwijl dat appartement een WOZ waarde heeft van circa 220.000 euro.

  Like

 5. Goed bezig!
  Ik ben dus zo’n stakker die elke maand € 911,- aan huur mag betalen omdat ik geen hypotheek kan krijgen. Bizar, toch? Voorheen heb ik ook nooit een huis kunnen kopen omdat ik op mijn 21ste op mezelf ging wonen en twee jaar later al alleenstaande moeder werd. Er zat even niks anders op dan sociale huur. Ik heb ook nooit de behoefte gehad om een huis te kopen, hoor. Maar nu ik van mensen om mij heen hoor dat zij hun hypotheek (bijna) afbetaald hebben, vind ik dat wel eens zuur. Het heeft er voor mij nooit ingezeten en het gaat er ook niet meer van komen. Tenzij ik de staatsloterij win en een zak eigen geld mee breng. Maar dat moet dan wel een enorme zak met geld zijn want dat overbieden is nogal een dingetje de laatste tijd, geloof ik.

  Like

  1. Voor mij was kopen geen must, gelijkvloers wonen wel.. Kopen bleek toen makkelijker dan huren (iets met wachtlijsten en wijken)
   Maar dik 900 huur. Da’s toch niet leuk meer.

   Geliked door 1 persoon

   1. Nee, niet echt leuk. Ik ga ook wel op zoek naar iets anders maar dat kan even duren. Ik stond al een paar jaar ingeschreven hier als woningzoekende. Maar toen ik afgelopen jaar eens ging kijken, bleek dat ik opties had moeten nemen. Iets met kleine lettertje lezen. Zucht. Dus ik moet nog even geduld hebben.

    Like

 6. Mooi ‘bloot’ gelegd, wat er inderdaad nogal scheef is aan ‘wonen in Nederland’ – en op meer plekken, denk ik. Dit is niet (meer) uit te leggen. Maar jij bent inderdaad zelf goed bezig hoor! Moet toch een relaxed gevoel geven

  Geliked door 1 persoon

 7. Mijn hypotheeklasten en mijn energielasten zijn verdwenen.

  Ik voel mij bevoorrecht.

  Mijn huis was oorspronkelijk sociale huur.
  Mijn buren betalen nu €1.400,-/maand kale huur.

  Mijn andere buren kochten hun huis indertijd voor 130.000 gulden.

  De huizenmarkt is scheef en vreselijk oneerlijk!

  De WOZ-waarde van mijn woning is nu €319.000,-.

  Ik heb een dak en een warm huis. Zoals ik dat iedereen in Nederland gun!

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.