Leuker kunnen we het niet maken

Belastingaangifte doen: er zijn leukere dingen te bedenken om je vakantie mee te beginnen. Maar het moet toch een keer gebeuren, dus ging ik er zojuist even voor zitten. Het was even slikken. Ik mag dit jaar namelijk terug betalen. Nooit leuk natuurlijk. Dankzij de aftrekpost kosten voor een glutenvrij/lactose beperkt dieet wist ik de schade nog enigszins te beperken.

Zei ik nooit leuk? Die opmerking heeft voor 100% te maken met het feit dat ik geld terug moet betalen. De reden waarom ik terug moet betalen is eigenlijk een heel positieve. Ik heb in 2021 minder rente over mijn hypotheek betaald. Voor een klein deeltje omdat ik ook vorig jaar een extra aflossing op het aflossingsvrije deel heb gedaan, voor het grootste deel omdat ik afgelopen jaar mijn hypotheek heb overgesloten en van een rente percentage van 5,7% naar 1,27% (tien jaar vast) ben gegaan.

De belasting die ik terug moet betalen is ongeveer 1/3 van de winst die ik aan de verlaging van het rentepercentage heb overgehouden waardoor ik er financieel wel degelijk op vooruit ben gegaan.

Om volgend jaar niet weer voor een verrassing te staan, heb ik gepoogd om de voorlopige aanslag aan te passen. Gepoogd ja. Maar de veranderingen op de belastingaangifte voor dit jaar zijn dusdanig (Zoon was op 31-12-2021 zevenentwintig en wordt daarmee voor dit jaar als huisgenoot gezien waardoor we samen aangifte moeten doen, ik ben minder gaan werken, de WOZ-waarde van mijn huis is verhoogd en zo kan ik nog wel even doorgaan) dat ik door de bomen het bos niet meer zag en gekozen heb voor de makkelijkste optie.

Ik heb in mijn budget een nieuwe categorie (SPECIALS) opgenomen. Daar heb ik de potjes Eigen Risico 2022 (vol); Eigen Risico 2023 (sparen) naar toe verplaats en een nieuw potje in aangemaakt: Belasting 2022. Daar stort ik vanaf nu elke maand het bedrag in wat ik vanuit de voorlopige aanslag ontvang. Dan doet het volgend jaar niet zo’n pijn. (Grapje; ik lig er geen minuut wakker van, en eet er geen boterham minder om. maar dit is één van die situaties waarin krijgen leuker is dan geven al betekend geven dat je indirect iets voor een ander doet en dat is dan wel weer een fijn gevoel.)

Viel jouw belastingaangifte mee of tegen? Zit je er nog tegenaan te hikken of hoef je geen aangifte te doen?

13 Comments

 1. Ik doe nooit belasting aangifte. Geen koophuis, een simpel baantje, geen toeslagen, geen medische kosten, geen enorme som met geld op de bank. Ik vul wel eens zo’n proefberekening in maar daar komt dan uit dat ik geen aangifte hoef te doen. Toch word ik er altijd weer een beetje zenuwachtig van. Ik zal komende week weer eens checken of dat nog steeds zo is.

  Like

 2. Je bent een goede reminder voor me. Ik zou bijna vergeten dat ik die aangifte moet doen deze maand.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een beetje wel ja. Je weet nooit wat het leven brengt.
   Bovendien, vorig jaar liet ik Zoon zien hoe e.e.a. werkt en toen las ik even over een aftrekpost heen. Hij niet.

   Like

 3. ’t Is een heel gedoe, belastingen. Het wordt er ook niet leuker op als je in het buitenland gaat wonen. Tot nu toe doet manlief alle belastingaangiftes omdat zijn aangifte vrij ingewikkeld is met zijn bedrijf en inkomsten zowel hier als buiten DK… mijn aandeel is vrij simpel: een half huis en de helft van ons spaargeld… Maar, wat hierboven al door Rob en jou wordt opgemerkt: we zijn inderdaad bevoorrecht…

  Geliked door 1 persoon

 4. Eerlijk gezegd verdiep ik mij niet in voor- of nadelen.

  Ik heb het goed. Belasting betalen is voor bevoorrechte mensen vind ik zelf.

  Waarbij ik dan maar hoop dat onze overheden de juiste bestemming geven aan mijn betaalde belasting. Gelukkig mag ik deze week lokaal stemmen voor de gewenste overheid.

  Vrolijke Voorjaarsgroet,

  Like

  1. Na ongeveer 3 maanden in Amerika gewoond te hebben zei mijn (ondertussen ex-)partner: ineens voelt het niet meer als erg om thuis 60% belasting te betalen. Ik weet waarvoor ik het doe.
   Dus ja… bevoorrecht is wel een goed woord.

   Like

  1. Daar moet ik mij nog in gaan verdiepen. Voor de hoeveelheid spaargeld is het gunstig weet ik. Voor andere dingen…?
   Maar om hem het huis uit te zetten is ook weer zoiets.
   Kleine zoektocht: Huisgenoot betekend niet automatisch fiscaal partner. Voor de toeslagen over 2022 telt het kind niet mee (heb ik al uitgezocht); Da’s mooi, want die krijg ik sowieso niet. De rest; we gaan het zien. Zal inderdaad van zijn spaargeld af gaan hangen.

   Geliked door 1 persoon

    1. Benje gek. Het grappige vind ik wel dat de belastingdienst ervan uit gaat dat je toeslagen ontvangt. In dat geval is het ongunstig om een werkend kind thuis te hebben wonen.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.