Say What?

A long time ago, in a galaxy.. euh this galaxy. Nou ja, lang geleden dus. In een tijd dat de opleiding tot bibliothecaris nog bestond en internet iets vaags was. Dat is internet natuurlijk nog steeds, maar dat neemt niet weg dat we er allemaal, op verstandige uitzonderingen na, dankbaar gebruik van maken.

Ik dacht dat ik in de anderhalf. bijna twee jaar dat ik in de openbare bibliotheek werkte, alle mogelijke en onmogelijke vragen met betrekking tot het vinden van het ene boek wel had gehoord maar neen. Ergens in het tweede jaar dat ik als bibliothecaris werkzaam was bij één van de Philips afdelingsbibliotheken kreeg ik de vraag der vragen. Per post, want email bestond nog niet.

In mijn studententijd heb ik een boek gelezen over management wat ik graag nogmaals zou lezen. De auteur of titel weet ik niet maar het is een dun boekje en de letters zijn groen.

Wat mij betreft was de vraagsteller kierewiet. Buiten dat ik mij niet kon en kan voorstellen dat de uitgever van een non-fictie boek groen als drukkleur gebruikt (groen heeft de neiging slecht leesbaar te zijn) is management een redelijk veelomvattend begrip een aan dun en boekje heb je als indicator ook weinig. Mijn baas wist niet om welk boekje het kon gaan en wenste mij succes. Maar je mag ook terugschrijven dat we het gevraagde boek niet in de collectie hebben, zei hij.

Een uitdaging dus. Ik trok mij met een kop koffie terug in de bibliotheek en ging aan het zoeken. Ik zal een systeem hebben bedacht, maar dat heb ik niet onthouden. Wat ik wel weet is dat ik aan het eind van de middag een semi-potentiele kandidaat had gevonden. Het ging over management, was dun en niet al te groot, de kaft was bruin met groene letters, en de tekst was gewoon in zwart gedrukt.

Ik stuurde het boek richting aanvrager. Zonder de vraag is dit het boek wat je bedoelt? want de aanval is de beste verdediging. Vier weken later kwam het boek retour. So far, so good.

Een half jaar later nam ik deel aan een interne Philips opleiding. Tijdens het voorstellen zei een van de heren. je naam komt mij bekend voor en noemde de zijne. En ik zei, In mijn studententijd heb ik een boek gelezen over management wat ik graag nogmaals zou lezen. De auteur of titel weet ik niet maar het is een dun boekje en de letters zijn groen.

EN IK HAD GOED GEGOKT!

16 Comments

 1. Hahaha! Geweldig! Dan ben je wel een toppertje, hoor!

  Ik heb ooit na een verhuizing de bieb aangeschreven over een boekje wat ik vond tussen de spullen van het kind. Vergeten in te leveren in de vorige woonplaats. Omdat kind nogal verzot was op dat boekje, vroeg ik of ik het boekje mocht houden. Als ze me lieten weten wat de kosten waren, zou ik die overmaken. Kreeg een keurige email terug. Dat ze dit zó netjes van me vonden dat ik het boekje (gratis) mocht houden. 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. Jij verpest het nu een beetje voor me, he? Ik vond het nog wel zo aardig…

    Like

    1. Is het ook. Ik ken ook van die stereotypetjes die voor een boek zonder waarden de deurwaarder inschakelen…

     Like

  1. Zeker met internet kan je een eind komen. Maar een beetje bibliothecaris is aardig belezen. Beroepsdeformatie noemen ze dat.

   Like

 2. Oh, wat een heerlijk verhaal. Een soort sprookje, maar dan echt. Wat gaaf. En dáár heb je het voor gedaan dus; je opleiding, je werk… voor dat ene boek. Geweldig!

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat zijn nou precies de taken waar je mij zielsgelukkig mee maakt. Zoek ‘even’ dit onmogelijke ding op/uit, of vat deze complexe inhoud ‘even’ simpel samen. Mijn droombaan was dus ook ooit bibliothecaris (inclusief die bibliotheekopleiding). Maar ja, als de opleiding ter ziele gaat…

  Like

  1. Al heel lang niet meer. Heb zelfs wel eens een directeur van een bibliotheek ontmoet die niet wist dat er ooit een HBO opleiding voor was.
   Ik heb begrepen dat een aantal directeuren de wens hebben uitgesproken dat er weer een opleiding voor komt maar of dat daar ooit gehoor aan gegeven gaat worden.. Ik betwijfel het.

   Like

Reacties zijn gesloten.