Pomodoro

Nee, ik ga het niet over tomaatjes hebben. Pomodoro is een techniek uit het productiviteitskamp. Het verhogen van de productiviteit. Het idee is simpel. Je hakt de tijd die je aan een bepaalde taak besteed in hapklare brokken met tussendoor korte en langere pauzes. 20-25 minuten gefocust werken, 5 minuten pauze. Drie focusblokken worden gevolgd door een langere pauze. Een prachtige techniek voor mensen die het Spaans benauwd krijgen bij het idee een hele middag aan één stuk te moeten studeren en dan uitstelgedrag gaan vertonen. Om maar een dwarsstraat te noemen.

Qua productiviteit zit er een groot gat tussen mijn professioneel en mijn persoonlijk leven. Ben ik aan het werk voor de baas heb ik geen Pomodoro nodig. Verre van. Na een kwartier tot half uur schiet ik de hyperfocus in en ga dan als een trein. Het is dat ik van nature een zeikerd ben, anders zat ik met gemak 8 uur aan mijn scherm gekluisterd. Mijn persoonlijke productiviteit gaat ook als een trein. Denk 3 april 2022. Je reinste stilstand met opstartproblemen dus. Mooier kan ik het niet maken.

Vandaar mijn al jaren durende interesse in productiviteitstechnieken. Om mijn persoonlijke tijd wat effectiever te benutten. Het komt er alleen niet van om in het weekend te klootviolen met wekkers die om de 20-25 minuten gaan. Iets met uitstelgedrag. En niet alleen in het weekend. Want de afwezige reistijd wordt al lang niet meer gebruikt om tweemaal daags een stukje te wandelen. Die vier uur minder werktijd… wordt nog steeds gewerkt.

Zondag speelde ik met mijn nieuwe telefoon en zag de app Digitaal welzijn. Mijn online activiteiten zijn de grootste oorzaak van mijn gebrekkige persoonlijke productiviteit en besloot de app in te richten om die online activiteiten wat te minderen. Maximaal aantal uren per dag, bij aanvang bedtijd veranderd de telefoon weergave naar zwart-wit, en ik zag dat ik wat alarmbellen af kon laten gaan. En toen dacht ik… Als ik Pomodoro nou eens ga gebruiken om door de weeks wat meer rust in de dag in te bouwen, en in het weekend wat meer te gaan doen?

Hoe het van het weekend gaat werken kan ik niet inschatten. Maar gisteren en vandaag heb ik heerlijk gePromodorood. 25 minuten werk en dan even door de kamer wandelen. Na drie blokken op mijn gemak wat drinken. Rustig lunchen. Half uurtje wandelen. Buiten de zeer goed voelende tussentijdse rustmomentjes heb ik minder last van de hyperfocus waardoor ik mij, hoe gek het ook mag klinken, beter concentreer op waar ik mee bezig ben want dar hoeft niet roef roef af want ik mag er 25 minuten voor gebruiken. En laat geconcentreerd bezig zijn ook nog eens minder vermoeiend zijn dan de hyperfocus. Win-win.

Morgen ga ik even naar locatie. Ben benieuwd wat de collega’s van het regelmatig terugkerende alarm gaan vinden. 😎

9 Comments

 1. Als het werkt, werkt het. Ik pomodoor met logjes. Drie logjes lezen, iets doen, drie logjes lezen, iets doen. Nou, doei! Ik ga even de wc schoonmaken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is sowieso de afspraak met de leidinggevende. Geen overwerk maar jaaruren. En al die jaaruren samen, leveren extra vrije tijd op. Of als snipperdag of als een week of meer vrij.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik zat er NET gisteren aan te denken, hoe ik mijn privétijd vooral gebruik om NIET te doen wat ik moet doen… Als jij de oplossing hebt: stuur ‘m naar het Noorden!!!

  Like

 3. Als je al zo ontzettend productief bent in je professionele leven, waarom mag het dan persoonlijk niet gewoon een tandje minder? Of twee? Of drie? Lummelen, lanterfanten, nietsdoen, BIJKOMEN van alle prikkels die tegenwoordig 24/7 op je afgevuurd worden… we hebben het heel hard nodig. Die rustmomentjes tussendoor: helemaal geweldig. Ga die nu eens uitbouwen… 😉

  Like

  1. Ik wil privé ook wel eens meer doen dan alleen uitrusten. Als ik een boek wil uitgeven moet ik het wel schrijven. Om maar een voorbeeld re noemen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.