Misbruik of Voor wat hoort wat?

Zoon kookt al jaren de sterren van de hemel, maar zijn repertoire was wat beperkt. Zijn risotto is er eentje (in meerdere varianten) om je vingers bij af te likken, de airfryer heeft geen geheimen voor hem, de hamburgerbakkers van MacDrek kunnen nog wat van hem leren en haal ik een vers pakket met duidelijke instructies in huis, dan krijgt hij het ook wel voor elkaar. Gezien de variatie in ons menu (niet extreem groot maar groter dan de rugzak van Zoon) roerde ik toch het meest in de pan.

Sinds een paar maanden is Zoon vrijwillig thuis, om na te denken over zijn professionele toekomst. Ik vaar daar wel bij. Hij steekt nog vaker dan voorheen de handen uit de mouwen, doet bijna altijd de boodschappen en kookt vaker wel dan niet. Aangezien ik meestal het boodschappenbriefje maak (en daarmee het menu samenstel) is zijn repertoire aan het groeien. Zijn versie van de Mexicaanse bonenschotel smaakt net zo goed als die van mij (misschien wel beter want ik hoef niet te koken) en ook voor de typisch Hollandse kost draait hij zijn hand niet om. Zijn eerste poging om sukadelappen tot een goed en uit elkaar vallend einde te brengen is 100% geslaagd.

Kookte hij eerst alleen nog wanneer ik na half 5 nog aan het werk was, tegenwoordig hoef ik niet eens meer de schijn op te houden. Om half vijf ga ik buiten zitten, een eindje wandelen of met een boek op de bank, en hij gaat ergens tussen half 5 en 5 uur de keuken in. Eerst voelde dat als misbruik maken van de situatie maar dat idee heb ik losgelaten. Het is gewoon een kwestie van voor wat, hoort wat.

Ik kan hier aan wennen. Maar dat schreef ik volgens mij wel eens eerder.

14 Comments

 1. Heerlijk zeg als het zo geregeld is. Ik vind het ook heerlijk om maandag thuis te komen van werk, dan is het eten ook al klaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Je wilde hem niet afstaan ter adoptie aan mij, toch? Nou ja, dat word ik toch gewoon je schoondochter?

  Like

 3. Nee hoor, niets misbruik. Ik vind het ZOOO onpedagogisch, al die “kinderen” tegenwoordig die niets hoeven bij te dragen aan het huishouden, niet in geld en niet in hulp. Als ze groter worden / zijn is het een gedeelde verantwoordelijkheid om alles te laten draaien – dat zou hij ook moeten doen als hij op zichzelf woonde!

  Like

  1. Dat weet hij ook.
   En we zijn het eens voor wat betreft kinderen die niets hoeven. Ik hoor soms zelfs over volwassen kinderen die de hele dag thuis zijn, en als pa of ma dan moe van het werk thuiskomt is de eerste vraag ‘wat eten we vandaag..’

   Like

 4. Mijn dochter moch toen ze ging werken kiezen kostgeld betalen of meehelpen in huis ze koos voor het laatste. En soms vond ze dat niet echt leuk, maar toen ze op zichzelf ging wonen was ze er maar wat blij mee. Een aantal van haar vrienden en vriendinnen hoefde thuis niets te doen en die viel het behoorlijk tegen omdat ze thuis nooit iets hoefden te doen. Er zijn een paar gerechten die nog wel bij moeders uit de vriezer komen, zoals hachee, stoofpeertjes en gehaktballen , die volgens haar ,maar ook mijn vriend niet te evenaren zijn .

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoon betaald kostgeld en steekt een handje toe. Nu meer dan toen hij net werkte, dat wel.
   Ik vind dat kinderen er niet slechter van worden als ze thuis mee mogen helpen. Inderdaad fijn voor later.

   Like

 5. Een chef-kok of keukenprins ben ik niet.

  Thuis heb ik nooit leren koken.
  Twee van mijn geliefden waren horeca-tijgers met de juiste keuken skills.

  Ik vermoed dat jouw zoon stilletjes ook wel geniet van zijn kookkunsten.

  Vrolijke groet,

  Like

  1. Van zijn 9e tot zijn 14e wilde hij kok worden. Uiteindelijk is hij de techniek in gegaan. Maar de liefde om te koken zat er al jong in.

   Like

 6. Ik vind het heel tof dat hij dat doet, maar eigenlijk ook niet meer dan normaal. Jij bent druk met werken, hij heeft meer tijd En natuurlijk is het fijn voor jou én voor hem dat hij lekker kan koken. Als mijn man meer tijd heeft vanwege zijn werk doordat een klus klaar is of hij eerder thuis is om wat voor reden dan ook dan kookt hij ook, lapt de ramen en pakt hij de stofzuiger. Dat heeft ie allemaal van zijn moeder geleerd want zij werkte en hij was vroeg uit school…. plukt ie nu nog de vruchten van want hij kan heerlijk koken!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.