Niveau verschil

Van de week kreeg ik een mailtje van NHA met daarin een aankondiging voor onderzoek naar van alles en nog wat met betrekking tot NHA en de opleiding die ik daar volg. Hoewel ik nooit zin heb om deel te nemen aan dit soort onderzoeken doe ik het meestal wel. Het is een vrij simpele manier om door te geven hoe je iets ervaart, Nu zit ik met een dilemma. Ik volg twee cursussen bij NHA en zoals de titel al zegt, er zit niveau verschil in.

Over de yoga opleiding heb ik niets dan lof. Zeker nu ik een app mijn oefenprogramma van de dag laat bepalen besef ik hoe goed de docent de oefeningen, inclusief eventuele aanpassingen wanneer je lichaam om wat voor reden dan ook de oefening (nog) niet kan zoals het moet. heeft beschreven.

Natuurlijke Geneeswijzen daarentegen. De eerste drie lessen (inclusief de gratis proefles op basis waarvan ik mij heb ingeschreven) waren goed. Leerzaam. Een paar open deuren, maar de vragen dwongen mij wel na te denken over mijzelf. Sinds de vierde les holt het niveau achteruit. Het eerste wat mij opviel was dat het lesmateriaal oud is. Geschreven in een tijd dat Natuurlijke Geneeswijzen in het taboehoekje bivakkeerden. Dat is tegenwoordig een stuk minder.

Buiten dat staan er ook fouten in. In de les over ademhaling wordt in één van de vragen gerefereerd aan het liedje All I need is the air that I breath… van de BeeGees volgens de docent. Van The Hollies weet ik en Google is het met mij eens. De fout in de vraag maakt dat mijn hersenen geen ander antwoord dan ‘Dat nummer is van The Hollies’ kon bedenken. Dat was 100% zeker niet het gewenste antwoord, maar ik kreeg voor die les wel een 10. En, net even in de online versie van de cursus gekeken, de fout staat nog steeds in het lesmateriaal.

Verder ben ik, om maar een dwarsstraat te noemen, achterhaalde ideeën over de maatschappelijke houding t.o.v. roken en de onbekendheid van stress als diagnose door huisartsen tegengekomen. En werd in les 9 verwezen naar de winkelketen De tuinen van… als een plek waar je verzorgingsproducten kunt kopen die diervriendelijk en groen geproduceerd zijn. Ik weet niet hoe lang De tuinen van… al niet meer bestaan, maar het is zeker drie jaar. Dit is trouwens de eerste les waar ik geen 10 voor heb gekregen. In het materiaal stonden een vijftal recepten om je eigen shampoo, douchegel, gezichtscreme etc te maken. Buiten dat ik al die producten sowieso groen koop, stond in elk recept wel iets waar ik allergisch voor ben. Dat heb ik in mijn antwoord aangegeven en de reactie was Je weet niet wat je mist.

Eigenlijk zou ik vandaag aan les 10 beginnen maar, terwijl ik dit aan het schrijven ben, realiseer ik mij dat ik het helemaal gehad heb met deze cursus. Dat ik er geen vertrouwen meer in heb nog iets bruikbaars te leren en dat ik mijn tijd wel beter kan gebruiken.

Heb ik al schrijvend mijn dilemma mooi opgelost. Als ik in het onderzoek aan kan geven om welke cursus het gaat vul ik dat ding in en anders niet. Ga ik nu mijn yoga huiswerk maken. Toedels!

15 Comments

 1. Mijn nekharen gaan overeind staan bij die opmerking: “je weet niet wat je mist?!” nou echt wel!! En cursus zou iets zijn wat ik totaal niet zou missen. Zo de prullenbak in…

  Like

 2. Nou jaaaa zeg… je weet niet wat je mist… Die had er duidelijk even geen zin in! Ik was ook gestopt – en ben overigens daarom ook lang geleden al formeel gestopt met mijn Deense lessen (niet van NHA trouwens). In de tijd dat we hier nog niet woonden, en ik dus ECHT nog niks kaas had gegeten van dat rare taaltje, haalde ik de ene na de andere fout uit de lessen (door logisch redeneren). De juf was dan wel ‘geschrokken’ en ‘dankbaar’, en ik hoop maar dat mensen na mij er iets aan gehad hebben… maar je vertrouwen keldert inderdaad wel, als de fouten zich opstapelen. Fijn dat de yoga beter is!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ze zouden het zo makkelijk kunnen verbeteren als ze het zelf een zouden volgen. Maar het verdient natuurlijk wel makkelijk als iedereen afhaakt.

  Like

  1. Maar dat is ook negatieve publiciteit.
   De docent heeft niets met mijn opmerkingen gedaan; misschien het instituut wel.

   Like

 4. Je weet niet wat je mist? Terwijl je aangegeven had dat je allergisch bent voor een product?
  Dat zou voor mij al een reden zijn om niet door te gaan met zo cursus.
  Succes en veel plezier met yoga.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.