Ik merk effect

De eerste helft van 2021 was ik enorm fanatiek bezig met mijn yoga studie. Ik oefende bijna dagelijks. Sommige oefeningen waren voor mij eigenlijk te hoog gegrepen maar niemand zegt dat je een les per week moest doen. Ik bleef net zo lang in een les hangen als ik nodig had om een oefening onder de knie te krijgen. Elke les kwamen er oefeningen bij, en om het yoga moment enigszins behapbaar te houden, vielen er elke keer wat oefeningen uit de vorige les (sen) weg.

In augustus had ik vakantie en besloot ook de yoga studie even de yoga studie te laten. Ik deed nog wel wat oefeningen maar een stuk minder fanatiek en de gekozen oefeningen vielen allemaal in de categorie daar draai ik mijn hand niet voor om. Dom van mij want niet echt motiverend en met het tijd- en energiegebrek wat volgde, liet ik de yoga al snel schieten. December vorig jaar pakte ik de studie weer op, maar ik beperkte mij al snel tot het lesmateriaal. Ademhalingsoefeningen. Daar kan je van buiten adem raken, maar echt soepel word je er niet van.

Dat ik steeds minder soepel werd merkte ik wanneer ik mijn sokken aan- of uit trok en mijn teennagels knippen werd steeds lastiger. Ik moest weer aan de slag en pakte mijn oude schema op. Niet erg uitdagend en het had ook geen effect op mijn lenigheid. Ik besloot een voor mij bekende app Daily yoga wederom te downloaden en gooide er meteen de stok achter de deur in de vorm van een abonnement tegenaan. Dat bleek niet te werken. Soms deed ik één of twee dagen achter elkaar een sessie, maar die derde, die kwam maar niet.

Ergens in maart had ik de app weer eens open staan en meldde mij aan voor een 15-dagen uitdagen. Vijftien dagen op rij yoga-en. Op dag zeven werd ik ziek maar een week later startte ik de 15-dagen uitdaging weer op en volgende een beginnersprogramma. Op dag zeven merkte ik dat de verveling toesloeg en besloot eindelijk gebruik te maken van mijn abonnement en de smart coach aan te zetten. Ik koos voor een dertig dagen programma waarin ik ging weken aan mijn armen en mijn flexibiliteit.

Dat bleek een goede zet. De smart coach heeft namelijk besloten dat ik geen beginner ben en een programma op level 2 en 3 opgesteld. De oefendagen worden afgewisseld met zogenaamde rustdagen. Dagen waarop aandacht wordt besteed zaken als ademhaling en meditatie. Ik werk al 13 dagen met de smart coach, heb de 15 dagen yoga uitdaging afgerond, ben nu bezig met een 30 dagen yoga uitdaging en heb er lol in. Buiten dat de oefeningen voldoende uitdaging bieden en er voor zorgen dat ik spieren in mijn lichaam heb ontdekt waarvan ik het bestaan nooit heb vermoed, merk ik ook een positief effect. Sokken aantrekken is geen probleem meer, en ik kan zonder problemen lang genoeg voorover gebogen zitten om mijn teennagels goed te verzorgen. Een grote win dus.

Nu is het alleen nog zaak om op bleh-dagen het positieve effect te blijven zien en niet weer in ledigheid (en stijfheid) terug te vallen.

7 Comments

 1. Fijn dat je toch een programma hebt gevonden wat bij je past, toch wel belangrijk. Ik merk ook echt een verschil tussen of ik wel of niet sport (alleen in mijn geval is dat kick boksen haha)

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi om te lezen! In welke app zit die smart coach van jou? Ik blijf een beetje hangen in dezelfde routine. En die zorgt er wel voor dat ik – ook al ben ik de 60 al gepasseerd… 😉 – nog steeds op 1 been moeiteloos sokken kan aan- en uittrekken en mijn teennagels de aandacht kan geven die ze verdienen, maar soms wil je wel eens wat meer…

  Like

  1. De app heet Daily Yoga … En is voorzien van een aantal gratis oefenprogramma’s op, ik meen, drie niveaus.

   Like

Reacties zijn gesloten.