Actief en passief

Halverwege de donderdagmiddag, net voor ik mijn fiets op ging halen, werd ik gebeld. Eén van de Musketiers. Na even gecheckt te hebben of ik niet toevallig aan de wandel was zei hij, Als je zin hebt in een lang weekend kan ik morgen de toko wel waarnemen. Ik zou er even over nadenken. Wat maar goed was ook, want ik was vergeten dat ik in de ochtend nog een afspraak had staan. Ik ging voor een middag vrij. Gisterenmiddag dus.

Van te voren had ik plannen, maar er kwam niets van terecht. Het was kouder dan gedacht en het werd een luierdag. Buiten de boodschappen deed ik niks. Beetje social media surfen, spelletje spelen. Nah.

Voor vandaag, de laatste dag van april. Een dag waarop ik vijfenvijftig jaar lang de vlag heb zien wapperen omdat mijn vader jarig was (en vooruit, omdat twee Koninginnen op rij die dag hun verjaardag vierden). Wederom ging ik voor een luierdag. Alleen anders.

Daar waar ik gisteren passief luierde, en gevoelsmatig mijn tijd verlummelde, had ik vandaag een actieve luierdag. Bewust een uurtje met mijn planner bezig zijn. Bewust met een boek buiten in de zon zitten. Bewust even mijn ogen dicht doen en genieten van de zon. Zelfs bewust even door social media scrollen. Het bleek een Yeah-dag.

En ik (her)leerde dat je van actief luieren veel meer energie krijgt dan van passief luieren. Al is dat laatste soms gewoon nodig en alles wat er inzit voor een dag.

6 Comments

  1. Gek, he? Zonder die vlaggen. En zonder hem.
    Actief luieren is trouwens module 2 van de cursus ‘Effectief luieren voor gevorderden’. Ik zit nog in de eerste module. Ja, inderdaad; die van passief luieren. Ik kijk overigens nu al erg uit naar module 3 over multitasken: Luieren en snacken tegelijk

    Like

Reacties zijn gesloten.