Bijstellen in plaats van uitstellen

In de aanloop naar mijn vakantie genoot ik drie weken op rij van slechts vier dagen werken per week. Het bleek niet voldoende; als de rek er eenmaal uit is, is de rek er uit. Dus deed ik deze week wat ik iedereen in mijn omgeving beloofd heb te doen, en riep hulp van mijn collega’s in om op die manier twee vrije middagen te regelen.

Om te voorkomen dat beide middagen al passief luierend enorme energielekken zouden worden, bedacht ik wat activiteiten. Voor dinsdag stond een rondje met het pontje. Het idee was om via de Blerickse kant van de Maas naar Kessel te fietsen, daar de pont te pakken, om via de Venlose kant huiswaarts te keren.

Tussen de middag, op weg naar huis, waaide ik bijna van mijn zadel af. Misschien moest ik mijn plan gewoon uitstellen. Tenslotte heb ik volgende week vakantie en dan heb ik een week de tijd om niet te gaan fietsen. Want ik ken mijzelf. Dus dwong ik mijzelf bij thuiskomst mijn fiets buiten te laten staan zodat er weer een reden minder was om na de lunch niet te gaan fietsen.

Tijdens de lunch sloot ik een compromis met mijzelf. Ik zou ondanks windkracht 100 gewoon gaan fietsen en mocht het ondanks hulpmotor in hoge stand toch te zwaar zijn, kon ik een pontje eerder pakken en zo mijn rondje inkorten. Tevreden over mijzelf stapte ik na de lunch op de fiets en kwam er achter dat die harde wind geen excuus maar keiharde realiteit was.

Ik was daarom best verbaasd dat ik het eerste pontje links liet liggen; ik zou doorfietsen tot de sluis en dan beslissen of ik verder naar Kessel zou fietsen of om zou keren en in Baarlo op het veer zou stappen. Het werd dat laatste hoewel ik, nadat ik om was gekeerd, even aarzelde of ik niet toch door fietsen naar Kessel. Met de wind in de rug vloog ik huiswaarts.

Ik deed het niet. Een beslissing waar ik, toen ik in Steyl van het pontje affietste, blij om was. De wind was gedraaid en wel met iets minder tegenwind, maar nog steeds voldoende wind om compleet te verwaaien, fietste ik naar huis. Wel met een tevreden gevoel. En daar waar het mij vorige week niet was gelukt het rondje met het pontje van mijn tien kleine dingen lijstje te strepen, is mij dat deze week wel gelukt.

Volgende week fiets ik gewoon verder. Zeg ik nu….

1 Comment

Reacties zijn gesloten.