Dat wat er niet is

Ooit ging ik met enige regelmaat met een vriendin winkelen. In de stad. Eindhoven in dit geval. Toen ik nog op school zat en daar nog woonde. Zo lang geleden dus. Meestal fietsen we slechts het laatste stuk met elkaar op, dit keer ging ik haar ophalen. Veel plezier, zei haar vader, met winkelen voor dat wat er niet is. Ik keek de beste man verbaasd aan. Op vrijdagavond gaat ze altijd met haar moeder naar de stad zodat ze op zaterdag weet wat er niet is, en daar naar op zoek gaat., lichtte hij zijn opmerking toe.

Altijd wanneer ik op sneaker-zoektocht ga, moet ik aan de woorden van de beste man denken. Want dat wat ik graag wil hebben valt in de categorie dat wat er niet is. Dat wat ik qua materiaal mooi vind, heeft niet het juiste model. Dat wat het juiste model heeft, is voorzien van stukjes lak of nep krokodillenleer, of panterprint of ritsjes aan de zijkant. Dat ene paar wat wel bijna aan alle eisen voldoet, dat loopt voor geen meter en het andere paar loopt wel perfect maar is niet in de kleuren zwart of wit te krijgen.

Elk jaar trek ik er een winkel of vijf voor uit, om uiteindelijk of met lege handen, of met iets wat het net niet is, thuis te komen. Die ik vervolgens wel gewoon draag, maar niet onder elke broek/rok/jurk omdat ze daar niet bij kleuren. Elk jaar opnieuw begin ik aan de zoektocht.

Vanmorgen ben ik naar Venlo-stad gewandeld en vijf winkels tweemaal doorkruist. Ik heb een paar gevonden wat perfect zat maar alleen in off-blauw te krijgen is (en daarmee nauwelijks te combineren met mijn zomergarderobe). Ik zag een paar wat er op afstand perfect uitzag maar dichtbij bekeken voorzien bleek van nep lak-krokodillenleer en panterprint. Ik heb een paar aangehad wat voor geen meter liep. Ik ben driemaal terug gegaan naar de winkel met de off-blauwe schoenen maar ben voor de verandering niet gezwicht.

Vanmiddag ben ik (voor de onweersbui uit) naar Tegelen gefietst. De winkel waar ik hoopte te slagen bleek daar niet meer te zitten. Bij de andere schoenenwinkel heb ik alleen ge-window-shopt. Ik zag wel wat aardige modelletjes maar voor de prijzen die je daar betaald wil ik geen aardig modelletje maar een perfect model.

Terwijl het buiten dondert en bliksemt ben ik er via het net achter gekomen dat die ene schoenenwinkel wel nog in een ander dorp zit. Hoewel ik vind dat ik eigenlijk al lang genoeg heb gezocht, ga ik daar morgenochtend ook nog even kijken. Mocht ik daar qua zwarte sneaker niet slagen, en dit exemplaar is er wel…. dan zou het zomaar kunnen dat ik mijn aversie tegen ritsjes op sneakers aan de kant zet en ook dit jaar geen zwarte sneakers koop.

17 Comments

 1. Ze zijn gevaarlijk leuk! Ik was op zoek naar witte sneakers. Twee keer de winkel op z’n kop gezet en niks gevonden. Loop ik een paar dagen later binnen voor veters (voor mijn knutselproject), stáán ze daar gewoon! Hebbes!

  Like

 2. Oh, die zijn leuk! Maar en veters, en een rits, dat vind ik echt teveel….

  Like

 3. Ik snap helemaal wat je bedoelt. Als je dan, zoals ik, ook nog met maat 42 opgescheept zit, dan wordt de keuze aan leuke sneakers wel heel erg klein.

  Like

  1. Dat lijkt mij helemaal een ramp worden ja. ik omschreef net aan Zoon wat er zoal in de winkel ligt en hij zij, ‘Dan worden Geer en Goor weer populair’.. Ik vond het wel een treffende omschrijving 😉

   Like

 4. Herkenbaar! Ik kan ook vaak niet vinden wat ik zoek. Terwijl ik het zelf iets logisch vind. Dan snap ik niet dat het zo moeilijk is om te vinden.

  Like

Reacties zijn gesloten.