Anti-Impulsaankoopgedrag

Ik ben altijd goed geweest met geld in de zin dat ik goed kan sparen. Omdat ik goed kan sparen was ik ook altijd makkelijk in geld uitgeven. Het fenomeen impulsaankoop is mij niet vreemd. Net zo min als spijt hebben van of vergeten dat ik het heb. De belangrijkste reden dat ik ooit ben begonnen met budgetteren was dan ook om inzicht te krijgen in mijn uitgavenpatroon. Wat viel er nu allemaal onder de vaste lasten? Over welke aanschaffen had ik nagedacht, en welke uitgaven kon ik missen als kiespijn.

Dankzij mijn budget en vooral de 101 verschillende budget categorieën die zo lekker inzicht geven, ben ik zo goed als genezen van het fenomeen impulsaankoop. Ten eerste was daar het besef dat een hoop van die kleine, goedkope dingen, geen enkele toegevoegde waarden hadden. Die uitkomst had ik wel verwacht. Maar dat een deel van de impulsief aangeschafte kwaliteitsproducten met dito prijskaartje ook eigenlijk niet nodig waren had ik eigenlijk niet verwacht.

Ik ben er achter gekomen dat wanneer ik iets heel heel heeeeel leuk vind, en ik maak er een budget-categorie voor dat item aan, dat ik bewuster nadenk over nut en noodzaak. Menig budgetcategorie heb ik na een maand of drie weer verwijderd, en het gespaarde bedrag verdeeld over de echt belangrijke categorieën. Gelukkig niet altijd; soms weet ik echt goed wat ik wil en, om maar een voorbeeld te noemen, met mijn laatste impulsaankoop (de gele rugzak) ben ik elke dag nog heel blij. Ik kan het dus wel.

Een paar maanden geleden was ik samen met Vriendin bij een doe-het-zelf/budget winkel en zag een schitterend lampje liggen. Dat zou het goed doen boven mijn eettafel, vertrouwde ik Vriendin toe. Zij was het met mij eens. Ik kocht het lampje niet want ‘dat komt wel als ik vakantie heb. Dan ga ik met de woonkamer aan de slag en als ik het lampje dan nog steeds mooi vind ….’.

Ten eerste ging ik deze vakantie niet met de woonkamer aan de slag en had ik dat wel gedaan, dan had ik nog pech gehad. Zondag was ik samen met Vriendin bij de betreffende winkel en… het lampje is uit de collectie gehaald. Niet eens meer online te bestellen. Sta je dan met je goed gedrag. Misgrijpen door anti-impulsaankoopgedrag. Moet ik het keuzeproces weer van voren af aan opstarten. Zucht.

BTW. Anti-Impulsaankoopgedrag.. hoeveel punten levert dat op tijdens WordFeud? Iemand een idee?

8 Comments

Reacties zijn gesloten.