Oordopjes

In al die tijd dat ik nu thuis werk en via de laptop met de rest van de wereld communiceer, heb ik het slechts eenmaal nodig gevonden om oordopjes in te doen. Dit in tegenstelling tot ongeveer 75% van mijn gesprekspartners. Ik denk dat ik zo onderhand alles al voorbij heb zien komen. Van simpele oordopjes tot airpods, van kleine koptelefoons met microfoon tot constructies waar een beetje piloot jaloers is.

Ik ben nooit van de koptelefoons geweest. Ik had een walkman, maar werd gek van de koptelefoon die nooit zat waar dat ding moest blijven zitten. Het hardlopen was leuk, de aanmoediging van Evi was welkom, maar door die dingen in mijn oren raakte ik mijn gevoel voor mijn omgeving kwijt. Net als de oordopjes. Vooral mijn rechteroor is goed in het verwijderen van oordopjes.

Wat ik tijdens die ene keer dat ik met oordopjes in digitaal vergaderde vooral vervelend vond was het moment waarop ik iets moest zeggen. Mijn woorden, net als mijn toen wat snotterige ademhaling, galmden op misselijkmakende wijze door mijn hoofd alsof er geen hersenen waren om het geluid te dempen.

Tegenwoordig doe ik elke dag aan yoga. Via een 28 dagen plan. Momenteel bestaat het weekplan uit vier keer fysiek aan de slag gaan, en driemaal mediteren. Hoewel ik overtuigd ben van de positieve werking van meditatie, merkte ik wat moeite om mij langdurig op de stem uit mijn telefoon te concentreren. Zeg langer dan 30 seconden. Dus deed ik gisteren mijn oordopjes in. De les vloog voorbij en ik had totaal geen moeite om de woorden te verstaan, of mij op te concentreren. Ik miste zelfs de achtergrondgeluiden niet.

Misschien moet ik toch aan de oordopjes maar als ik Zoon rond zie lopen met die elektronische oorwarmers van hem, dan krijg ik het daar Spaans benauwd van. Dus misschien moet ik aan de (nep) airpods en dan meteen draadloos zodat ik mijzelf niet op kan hangen (ik heb talent). Maar gezien mijn oordop-verlies-ervaringen tijdens het rennen, ben ik er nog niet helemaal uit.

Wat voor oordoppen/koptelefoon gebruik jij en wat zijn in jouw ogen de voor- en nadelen?

14 Comments

 1. Ik heb gewoon hele simpele koptelefoontjes van die winkel waar ze worsten verkopen. En dan van die zachte in-ear dingetjes. De harde in-ear dingen verlies ik altijd. Ik heb een tijdje terug draadloze oordopjes gekocht bij de Action voor mijn liefste ex. Ze werkten prima, hij is er erg tevreden mee.

  Geliked door 1 persoon

 2. ‘Alsof er geen hersenen waren om het geluid te dempen’… grinnik. Wat je schrijft over mediteren met oortjes in snap ik heel goed: dat vind ik ook plezierig, een stem dan alleen in mijn hoofd en niet in de hele kamer… Ik heb oortjes met een draadje, dus moet dan wel dichtbij mijn laptop blijven (ik doe weinig anders met mijn telefoon dan bellen, al het andere gaat via de laptop), Yoga met een bedraad oortje wordt bij mij dus niks. Als ik mij door iemand wil laten leiden bij yoga, gaat dat dus wél door de hele kamer heen (en kan manlief meegenieten en/of meedoen 😉 )
  Over het algemeen heb ik een hekel aan oortjes en koptelefoons. De mensen die deze dingen dragen, sluiten zich zo van de buitenwereld af… Maar: ik begin te wennen aan het feit dat manlief steeds vaker met zijn oortjes (bedraad) in de kamer ergens naar zit te luisteren, omdat hij het anders moeilijk verstaat. Hij kan zich, net als jij met mediteren, beter concentreren op wat hij hoort met oortjes in.

  Geliked door 1 persoon

  1. Yoga doe ik wel met het geluid via de speaker. Ik doe meestal yoga voordat ik mijn lenzen in heb, en moet er niet aan denken dat ik naast mijn bril ook mijn oortjes in de gaten moet houden. Bovendien is het snoer te kort. Maar mediteren gaat prima.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben slechthorend, daarom heb ik mijn solo-apparatuur aan mijn laptop gekoppeld. Ik heb dus een soort eigen ringleiding (inductielus) om mijn nek hangen.

  Ik wil wel nog iets zeggen over jouw al dan niet gebruiken van oordopjes. Het gaat voor jou om het luisterdeel, maar ook het microfoondeel is van belang. Ikzelf hoor meteen als iemand “zonder” werkt. Dan vervliegt het geluid al deels voor het in de microfoon terecht komt. Voor mij het verschil tussen wel en niet verstaan. Om die reden gebruiken al mijn collega’s een microfoon, sommigen een losse, ander een heuse koptelefoon met microfoon, en ook de gewone oortjes kunnen natuurlijk.

  Fijne dag gewenst,
  Arianne

  Like

  1. Dank voor die laatste tip. Volgens mij nog niet van toepassing voor mijn collega’s, maar wanneer we vergaderen waarbij een deel van de collega’s op locatie zijn (en in één ruimte zitten) hebben een aantal van ons die thuis zitten moeite hen te verstaan. Inderdaad, geen gerichte microfoon.

   Like

 4. Ik heb laaaang geleden zo’n enorme koptelefoon gekocht – draadloos, maar wel met een “apparaat” aan de laptop of telefoon verbonden (ik weet niet of ik het duidelijk genoeg beschrijf?) Die gebruikte ik altijd (soms) om muziek te luisteren, als ik verder weg was van de radio of tv. Sinds corona kwam hij weer vaker uit de kast – dan versta ik alles via Zoom een stuk beter. En dan ben ik maar “ouderwets” en niet zo elegant in beeld, met mijn grote ding op mijn hoofd…. What works, works…. IK houd niet zo van dingen in mijn oren – en daar HOREN ook al hoorapparaten te zitten, dus geen ruimte meer voor nog meer extra fancy oortjes – wit, paars of grijs…..

  Geliked door 1 persoon

  1. Is dat wat Arideman omschrijft een idee voor jou?

   En sinds haar opmerking denk ik ook na over hoorapparaat en koptelefoon en de (on)mogelijkheid.

   Like

   1. Het hangt af van hoe erg je gehoorverlies is of je solo apparatuur vergoed krijgt (via je zorgverzekering). Maar je hebt ook goedkopere oplossing, vergelijkbaar met oortjes “aan een draadje”, waarbij je in plaats van oordopjes een soort haakjes achter je oren hebt. Met de hoortoestellen op de T-stand (ringleiding) werkt het dan ook. En er zijn ook nog andere streaming mogelijkheden. Audiciens weten dit vaak niet allemaal, maar een hoorinfotheek kan je alle mogelijkheden vertellen.

    Geliked door 1 persoon

 5. Oordopjes… ik kon er echt niet tegen. Toen kreeg ik jaren geleden een draadloze koptelefoon cadeau van mijn schoonzoon. Ik zei laatst nog tegen hem dat dat zo’n geweldig cadeau is geweest. Ik heb er zoveel plezier en gemak van. Het is de Sony MDRXB650BT. Inmiddels (ik heb het ding al zeker zes jaar), zal er vast een vernieuwde uitvoering bestaan, maar die heb ik (nog) niet nodig!

  Geliked door 1 persoon

 6. Op mijn thuiswerkplek gebruik ik gewoon een koptelefoon met draad. Deze zit wel over mijn oren heen. Op mijn oren vind ik vervelend en na verloop van tijd wordt dat pijnlijk. Oortjes blijven bij mij ook niet zitten, dus daar begin in niet eens aan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik gebruik gewoon nog zo’n traditionele met een kabeltje eraan. Geen gedoe dat de bluetooth hapert of op verkeerde momenten wegvalt, etc… Dat kabeltje neem ik maar voor lief erbij.

  Gebruik het inderdaad ook om alles goed te horen, ook al ben ik vaak alleen thuis onder werktijd. Alhoewel bij mooi weer wordt er in de straat nogal eens geklust, dan zijn oordopjes sowieso zeer wenselijk 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.