Ontspanningsoefeningen

Zaterdag had ik een brainwave en realiseerde me dat de aarzeling om aan sociale activiteiten deel te nemen wellicht minder met introversie maar veel meer met social anxiety te maken heeft. Niet alle sociale activiteiten trouwens. Wanneer het bij de activiteit behorende gezelschap vertrouwd en leuk genoeg is/voelt, zeg ik zonder enige bedenking ja.

Ik zeg brainwave maar eigenlijk is het iets wat ik al jaren weet. Of onbewust vermoed. Het zou in ieder geval een perfecte verklaring zijn voor 4 workshops Intuïtieve Ontwikkeling, opleiding tot aspirant Reiki-master, 5 jaar yoga les gevolgd, opleiding tot Natuurgeneeskundig specialist, workshop NLP, cursus Mindfulness en nu dan de yoga-opleiding. Alles, zo niet heel veel, om rust in het koppie te krijgen. Wat de laatste jaren beter lukt; vaak zelfs onbewust.

Alleen duren die momenten van totale ontspanning nooit zo heel lang. Zelfs het drie minuten ontspannen aan het einde van een yoga les (via de app) duurt mij meestal te lang. Omdat toeval niet bestaat, ben ik vandaag begonnen aan les 19 van de yoga-opleiding. Les 19 is de start van het onderdeel Ontspanningsoefeningen. Liggend, zittend en staand.

Als dit zo doorgaat heb ik straks geen enkel excuus meer om zo af en toe in de stress te schieten. 😉

7 Comments

 1. Ik mediteer nooit. Maar op een of andere manier ben ik altijd ontspannen en relaxt*. Ik zou willen dat ik een gouden tip had. Maar ik denk dat het vooral te maken heeft met de Groningse genen van mijn stoïcijnse, nuchtere vader. Niets, maar dan ook niets kreeg die man uit zijn evenwicht. En hou ouder ik word, hoe meer ik op hem ga lijken. Als je zulke genen hebt, heb je gewoon geen meditatie nodig.
  *oké, behalve in de auto dan

  Like

 2. Ik ben het niet met je eens – meditatie is ook iets wat nogal wat discipline vergt – tijd nemen, gewoon DOEN – ook als je er “eigenlijk” geen tijd voor / zin in hebt, als het “niets” oplevert aan fijn gevoel, of diepe inzichten….
  Je begrijpt: Ik “moet” ook van mezelf meer mediteren / bidden (maar “kom er nooit toe”……)

  Geliked door 1 persoon

  1. Als er iets niet handig is met mediteren is moeten (heb ik ontdekt).
   Van de week ben ik op het balkon gaan liggen en heb (onder begeleiding van wat vage muziek) gewoon tien minuten naar de zwaluwen gekeken. Volledig in het moment, geen enkele afleidende gedachten (behalve zo af en toe het idee ‘ze vliegen wel laag..’ )

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.