Geen cent teveel

Ik weet niet meer waar ik het heb gelezen of gehoord, dus ik kan het even niet fact checken, maar Nederlanders schijnen een dusdanig voorzichtig volkje te zijn, dat wij ons per definitie oververzekeren. Een tientje per maand betalen om een telefoon van €1000 te verzekeren is logisch. Datzelfde tientje voor een toestel van €200 is niet handig. Zeker niet met een standaard looptijd van 24 maanden. Kan je het geld beter zelf aan de kant zetten. Of een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: een doorlopende reisverzekering afsluiten en nooit op reis gaan. Weggegooid geld noemen ze zoiets.

In principe hoef je alleen die zaken te verzekeren die maken dat je failliet gaat mocht je het bedrag zelf op moeten hoesten. Zoals ziektekosten, opstal, inboedel, wettelijke aansprakelijkheid, auto of rechtsbijstand. Maar ook die belangrijke verzekeringen kunnen soms goedkoper. Zo ben ik een paar jaar geleden tot de conclusie gekomen dat ik qua ziekte kosten niet over verzekerd was. Iets met een prijs die jaarlijks steeg tegenover een dekking die daalde.

Ooit gaf een aanvullende verzekering om het jaar recht recht op een bril/lezen voor €150. Toen werd het eens in de drie jaar €100 euro. In datzelfde pakket zat ook extra fysio die ik al jaren niet had gebruikt. En nog wat dingetjes waar je op mijn leeftijd niets meer mee hoeft. Tegenwoordig heb ik de basisverzekering plus een tandarts verzekering. Mocht ik een jaar wel extra fysio nodig hebben, dan heb ik dat geld zelf achter de hand. En die bril en lenzen betaal ik ook zelf. In plaats van in drie jaar meer betalen dan de eenmalige vergoeding.

Dit jaar bekeek ik mijn autoverzekering. Hoewel ik Grumpy nog altijd als nieuw bestempel staat hij al sinds 2017 op de oprit. Het advies was dan ook om hem minder heftig te verzekeren. Dat heb ik nog niet gedaan. Hij is nog steeds WA + volledig casco verzekerd maar ik heb voor een eigen risico van €300 per keer gekozen. Scheelt € 7,78 per maand. Iets wat ik, gezien het feit dat ik in 2011 voor het laatst schade heb gehad (ook nog zelf veroorzaakt, vandaar volledig casco) , eerder had moeten doen.

Soms voel ik mij net Zeeuws Meisje… Geen cent teveel.

13 Comments

 1. Ik ben nogal slecht in dit soort dingen. En dat is niet zo best natuurlijk.

  Like

  1. Wat niet is kan nog komen. Jarenlang vond ik het ook best. Geen zin in vergelijken (nog niet; wsl ben ik bij een ander goedkoper uit, maar dat vind ik dan weer lastig, want overstappen pfff…)

   Like

 2. Ik wil het altijd opnieuw bekijken, maar omdat dat de drukste periode van het jaar is, komt het er zelden van… Ik baal van de ziektekostenverzekering: er zat écht geen enkele brilvergoeding meer in. Ik moet nog kijken naar de tandartsverzekering, want ik kreeg onlangs minder uitbetaald dan verwacht, omdat het maximum bereikt zou zijn – dus dat moet ik ook nog “even” uit gaan zoeken.. Aan een reisverzekering doe ik niet meer – ik blijf meestal in Nederland, en mocht er iets ernstig misgaan met mijn uitrusting kan ik dat zelf wel betalen (en moet ik dat zelf wel betalen – de reisverzekering kent zoveel uitzonderingen…)
  Vwb de ziektekostenverzekering zit ik al jaren goed en goedkoop, ik wil alleen dit naar weer eens kijken naar inboedel en WA – ik denk dat dat goedkoper / beter kan…

  Like

 3. Ik dek me graag aan alle kanten in maar ik reken eerst ongeveer ook wel uit of het loont om een verzekering af te sluiten. Over het algemeen verzeker ik inderdaad ook alleen dat wat ik zelf niet kan betalen. En ik lees voor ik een verzekering afsluit áltijd de kleine lettertjes. Ooit door zo’n colporteur aan de deur overgehaald om een andere begrafenisverzekering te nemen. Was stukken goedkoper, inderdaad. Toen de polis binnenkwam, bleek dat kindertjes onder vijf niet mee verzekerd waren. En ik had een ukkie rondlopen. De boel meteen weer teruggedraaid. Gelukkig, gelukkig, gelukkig was het niet nodig maar ik wilde wel graag dat mijn kind meeverzekerd was.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ooit stopte ik vrijwillig met werken en toen moest ik aan een particuliere ziektekostenverzekering. Die waren destijds behoorlijk prijzig. Kortom 1200 gulden eigen risico en de huisarts uit het pakket. Dat kon toen nog. Had uitgerekend dat ik 8x per jaar naar de huisarts zou moeten als ik die in de premie zou betalen. De huisarts ziet me al aankomen. Hoog eigen risico is nog steeds voor veel mensen lonend. Ik vind het alleen wat aso, lees minder solidair naar mensen die een slechtere gezondheid treffen.

  Aan reisverzekeringen heb ik nooit gedaan. Sloot niet erg aan op m’n zwerffietsvakanties. De kans dat er iets zou worden uitgekeerd leek me nihil.

  Like

  1. Eigen risico verhogen binnen de ziektekostenverzekering vind ik om de een of andere reden nooit gedaan. Ook nooit gehoeven trouwens.

   Reisverzekering heb ik dus wel een tijdje gehad. Dat scheelde in totale premie nauwelijks iets, en leverde een korting op het betaalpakket op. Toen ik het betaalpakket ging uitkleden, had ik de korting niet meer nodig en de verzekering (nooit gebruikt) ging eruiy.

   Sowieso heb ik zelden geclaimd. Meestal vergat ik het en die ene keer dat ik iets indiende werd het geweigerd.

   Like

Reacties zijn gesloten.