Een geruststellende gedachte

Nu heel Nederland voor wat betreft hitte code rood heeft gekregen, vliegen de waarschuwing en adviezen mij virtueel om de oren. Ik mag mijn kind en huisdier(en) niet in de auto achterlaten. Als ik met de hond ga wandelen moet ik er op letten dat hij/zij de kussentjes onder de pootjes niet verbrand want asfalt (maar ook baksteen) worden warmen dan de buitentemperatuur. Ik moet aan de vogeltjes en insecten denken, en zorgen voor voldoende waterbakjes, liefst met een rust plekje voor insecten zodat een drinkend bijtje niet verdrinkt. Ramen en deuren gesloten houden. Etc etc etc.

Waar het internet niet voor waarschuwt is het internet zelf. Of beter gezegd, de verdeelkasten die her en der in het land staan. Die dingen kunnen niet zo goed tegen de hitte. Natuurlijk hebben de wat grotere exemplaren koeling ingebouwd, maar de kleintjes. O la la, vergeet het maar. Wordt het binnen in zo’n verdeelkast te warm, dan schakelt het kreng uit en zit iedereen die afhankelijk is van die kast zonder internet.

Hoe ik dat weet: vanmiddag kwam een melding binnen over een netwerkstoring binnen één van onze locaties*). De ICT-dienstverlener ging meteen met het ticket aan de slag, om tegen een muur van hitte die KPN heet te stuiten. Onze dienstverlener kan niets uitvoeren, en KPN deed haar best. Een blik op allestoringen.nl leerde mij dat KPN niet de enige provider met problemen was. Het is een probleem wat alle providers treft. Misschien heb je er zelf ook wel last van gehad.

Hoewel het k*&^$t is wanneer je internet het niet doet, vind ik de oorzaak wel een geruststellende gedachten. Ik ben namelijk een realist en een science fiction fan. Als realist weet ik dat de opwarming van de aarde een feit is. Als sci-fi fan krijg ik regelmatig boeken of films voorgeschoteld waarin robots de macht overnemen en de mensheid gedoemd is als slaaf te eindigen. Een soort speeltje zonder enige macht en plezier. Ontsnappen zit er ook niet in, want de wereld is verworden tot woestijn waarin een beetje mens binnen 5 minuten gebakken lucht is.

Nou dacht ik: als alle robotologisten per ongeluk vergeten een hittescherm of koeling in te bouwen… dan hebben we van die robots niks te vrezen. Moeten we alleen nog iets bedenken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een stuk minder simpel en (helaas) een stuk waarschijnlijker dan wereld dominantie door robots. Zucht. Ga ik nu weer verder met smelten.

*) Om kwart over vijf las ik het bericht dat de getroffen locatie weer online is.

11 Comments

 1. Tja eigenlijk geen geruststellende gedachten wat betreft warmte, opwarming van de aarde, droogte, neerslagtekort en waanzinnig energie en waterverbruik van ons allen. Als je nagaat wat alle datacenter, pc, laptops, opladers enz aan stroom verslinden zou je spontaan weer terug naar onze jeugd willen vliegen ( en terwijl ik dit type op mijn IPad, troost ik me met de gedachte dat deze is net opgeladen met onze eigen zonnestroom panelen )
  Ondanks het mooie zonnetje eigenlijk geen zonnige toekomst.

  Like

  1. Nee, de toekomst is al lang niet meer zonnig. En iedereen die denkt goed bezig te zijn door (bijvoorbeeld) geen foto’s meer te printen (want beter voor het milieu) maar elke foto, ook al zijn het 10 bijna dezelfde) op slaat in de cloud heeft niet door hoeveel stroom dat kost. Net je eigen stroom, wel de stroom van een datacentrum.
   Of wat te denken hoeveel energie het kost om een elektrische auto, mn de accu, te maken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Nah… Ik denk eerder aan een of andere achterlijke gekke wetenschapper. Zoals de bouwer van de schaakrobot die dat joch zijn vinger heeft gebroken.

   Like

 2. Bezoek aan de Floriade: vooraf digitaal toegangsbewijs en parkeerplaats betalen en reserveren. Alle versnaperingen op het terrein digitaal betalen.

  Like

 3. Ach jee, ook dat nog… dan besef je op zo’n moment hoe afhankelijk we met z’n allen zijn geworden van… (noem maar op). Wat Rob ook zegt: onze ongedwongen jeugd was zonder… (noem maar op). En kijk eens hoe ver we het nu geschopt hebben… Sterkte met smelten!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wie weet is er een toekomst als SF-schrijfster voor jou weggelegd?

  De klimaatverandering baart mij zorgen.

  Mijn ongedwongen jeugd was zonder internet. Al blijkt nu meer en meer dat alles in ons huidige leven internet afhankelijk is geworden?

  Warme groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Afhankelijk en sneller dan gedacht. Begin jaren negentig werd nog gezegd, het zal zo’n vaart niet lopen maar zonder internet tel je nauwelijks nog mee.

   Like

Reacties zijn gesloten.