Beginnersfoutje

Op 11 juli van dit jaar zei mijn app dat ik 100 dagen op rij een yoga- of meditatiesessie had gedaan. Daarnaast was ik rond die tijd ook al 50 dagen van de Dicloflenac af. Een beter bewijs van goed bezig zijn is er volgens mij niet. Een nieuwe goede gewoonte was geboren; applaus voor mijzelf.

Gesterkt door dit resultaat en een app waarin de voortgang van mijn gezonde gewoonte werd bijgehouden, stopte ik met het opnemen van de sessies in mijn planner. Ik had deze visuele reminder niet meer nodig. En omdat ik een wandelende inconsequentie ben, besloot ik vanaf 1 augustus de sessies in mijn nieuwe agenda in een jaaroverzicht bij te gaan houden omdat visuele reminders zo fijn zijn.

Het werd de laatste week van juli en uw koffieverslaafde blogster liep op haar tandvlees. De eindsprint naar de vakantie bleek een horde teveel. Het lijf protesteerde en kraakte aan alle kanten. De geest ging op automatische piloot en bleef, ook ‘s-nachts, aanstaan. De titel van de yoga sessie voor woensdag 27 juli klonk te heftig en in de planning veranderde ik yoga in meditatie. Voor het slapen gaan 10 minuten ontspannen: goed idee toch.

Woensdag hadden Zoon en ik een etentje met Broer en SchoneZus staan. Het was gezellig; dusdanig gezellig dat wij donderdag om 00:10 uur pas thuis waren. Voor mij was het nog woensdag, de app dacht er anders over en hoewel ik het wel probeerde konden lichaam en geest de motivatie niet meer vinden.

Lichtelijk balend besloot ik een korte pauze in te lassen en op 1 augustus vol goede moed aan een nieuwe serie te beginnen. Eentje die niet alleen via de app maar ook op papier bijgehouden wordt. Papier heeft het voordeel dat wanneer je een dag niets doet, er wel een vakje wit blijft, maar de gekleurde vakjes blijven gewoon zichtbaar, en daarmee het gevoel.

Ik volg al een aantal jaren een YouTube-er die regelmatig nieuwe gewoontes probeert op te bouwen, en zijn ervaring met de wereld deelt. Vrijdag zag ik zijn meest recente creatie voorbij komen. How a fresh start changed our life. In deze video praat Matt met een gedragswetenschapper onder andere over het beste moment om het slagingspercentage voor het creëren van een nieuwe gewoonte zo groot mogelijk te maken. Een fresh start, een duidelijk markeringspunt op de kalender (ibijv. nieuwjaar, maandag, de eerste dag van de lente, de eerste dag van de vakantie) is zo’n moment.

Wat je alleen niet moet doen is om, wanneer je lekker in een gewoonte zit er een nieuwe fresh start tegenaan gooien. Bijvoorbeeld door voor een andere manier van registreren te kiezen. Beginnersfoutje van mijn kant dus. Al zal de mega heftige fibromyalgie aanval die momenteel in mijn lijf huis houdt, er ook wel aan bijgedragen hebben. Dat is in ieder geval wel de reden waarom ik dat andere record (meer dan 50 dagen geen Dicloflenac) vannacht ook even aan de kant heb geschoven.

Maandag, officieel de eerste dag van mijn vakantie en de eerste dag van een nieuwe maand in een nieuwe agenda, is de perfecte dag om opnieuw aan een betere versie van mijzelf te werken.

Voor de liefhebbers link ik hier de video van Matt D’Avella How a fresh start changed our life.

3 Comments

  1. Oh dat viel wel tegen die fybromyalagie aanval . Wat zonde
    Hopelijk herstel he in je vakantie en kun je inderdaad een frisse start maken.
    Interessante link ik ga zeker kijken en luisteten Veel succes en beterschap

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.