Lekker ouderwets

Ik kan mij mijn eerste flat nog herinneren. Niet supergroot maar meer dan groot genoeg voor één persoon en twee goudvissen. Die laatste twee namen belachelijk weinig plaats in. IKEA bestond nog niet echt; aangezien ik geen huis vol eiken wilde was het even zoeken, maar via de huishoudbeurs (kuch) kwam ik in aanraking met Hedi; een meubelzaak vol met grenen meubels in Heeswijk-Dinther. Liefde op het eerste gezicht. Uiteindelijk kocht ik daar de volledige inrichting met uitzondering van de logeerkamer (mijn ouder slaapkamer van thuis) en de keuken (de tafel en twee banken stonden ook al op mijn slaapkamer). Mijn zes persoons servies kwam bij V&D vandaan en de negen persoons (de kleinste maat in die tijd) cassette kocht ik bij het cassettehuis en mijn linnengoed… Tja, dat haalde ik bij Walra. Via een Walra party. Net zoiets als een Tupperware party maar dan zonder deksels.

Van al het spul wat ik in 1987 kocht heb ik nu alleen de cassette (op 1 lepel na) en de slaapkamer nog. Waarschijnlijk zijn het servies en de gebaksbordjes ook nog in gebruik, maar zeker weten doe ik dat niet. Iets met geen familie meer zijn.

In 1998 kwam ik nogmaals met Walra in aanraking. Dit keer voor beddengoed voor het Amerikaanse bed met dusdanig afwijkende maat dat een HEMA-tje of IKE-Aatje niet ging werken. Aangezien die slaapkamer na de scheiding bij ex bleef, bleef het beddengoed daar ook. En dat was het wat mijn Walra bezit betreft.

Een paar maanden geleden kocht Zoon nieuw beddengoed. Van Walra. Eigenlijk was ik best wel verbaasd dat het merk nog bestaat. Nog verbaasder was ik dat het nog steeds dezelfde zware kwaliteit van ooit is, en dat het spul naar verhouding niet veel duurder is geworden. Zeker niet wanneer je prijs – kwaliteit in de vergelijking mee neemt.

Toen ik in 2011 ging verhuizen, trakteerde ik mijzelf deels op nieuw badkamerlinnengoed. Handdoeken, baddoeken en washandjes. Van de HEMA. Het deel wat al wat ouder dan 11 jaar is (ik bedacht net dat ik twee handdoeken in gebruik heb waar nog een naamlabel van mijn grootvader inzit. De beste man is in 1995 overleden. Het zal jullie dus niet verbazen dat mijn handdoeken aan vernieuwing toe zijn. Dus toen de grootgrutter met een spaaractie voor handdoeken kwam, spaarde ik braaf mee. Vandaag was ik in de winkel en kocht 4 washandjes, twee baddoeken en een eenpersoons hamamdoek. Van de Walra zag ik bij thuiskomst. Een stukje jeugd wat er nog gewoon is. k werd er gewoon nostalgisch van.

Wat heb jij nog uit je eerste huis?

26 Comments

 1. Walra – daar spaarde mijn oudste zus vanaf begin jaren ’70 haar uitzet bij elkaar. Ik was niet zo degelijk – had ook geen uitzet….Wel heb ik een tijdje terug de handdoeken die ik erfde van zus nr 2 verkocht: vintage ’76. Ik heb nog wel handdoeken in gebruik van mijn eerste kamer – wat gerafeld aan de randjes maar nog best bruikbaar. Planten! Sommigen al 40 jaar in mijn bezit. Boeken natuurlijk. Een enkele pan. De tafel / het bureau uit mijn derde studentenkamer. De strijkplank erfde ik van mijn moeder, de hamer van mijn vader (zo waren de rollen verdeeld…)

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuke vraag. Heb er zwaar over zitten nadenken, maar kom toch niet verder dan een Brabantia strijkplank die ik kocht toen ik op kamers ging ongeveer 52 jaar geleden en daar strijk ik nu nog steeds op met wel inmiddels het vierde stoomstrijkijzer 🙂

  Like

  1. Je zet me aan het denken. Gebruik ik nog mijn eerste strijkplank of heb ik deze gekocht na de scheiding (en heeft ex mijn eerste strijkplank in gebruik…).
   Hum…

   Like

 3. Salontafel. Dat was het enige wat we destijds nieuw kochten. Wij waren al heel erg van het hergebruik en recyclen in 1980 (dat en heel weinig geld te besteden na de aankoop van ons huis). Het is een salontafel met onregelmatig gehakte natuursteen op de bovenkant en een gedisselde (dikke strepen in het hout) rand en poten. Ik heb hem eens kaalgeschuurd met de bedoeling om hem een whitewash te geven, maar kaal was hij eigenlijk ook prima. Het is een oerlelijke tafel (eigenlijk) maar hij kan overal tegen. Bij een tekort aan stoelen kun je er prima op zitten. Hij kan tegen alle ranja, sinas, wijn en bier ongelukken (die er al veel geweest zijn) Hij kan tegen honden en kattenpoten. De kleinkinderen lopen er overheen of liggen erop met de ipad. Er wordt lego op gebouwd en knikkerbanen. Er wordt op geknutseld en gelijmd. Hij zit vol met glitter en verf en dat poets je er zo weer af.
  Dus tsja….hij zal nog wel een tijdje bij ons blijven 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zou iets Brabants – Limburgs kunnen zijn. De fabriek staat (stond) in Valkenswaard, en het spul ligt (of lag, nu verkoopt AH het) niet in de winkel.

   Like

    1. Waalre.. Dat had ik moeten weten… Ben vaak genoeg in Waalre geweest. Heb er zelfs gewerkt. Alleen niet bij de Walra.

     Like

 4. Goh, Walra… Jarenlang niet meer aan gedacht maar inderdaad; dat was kwaliteit!

  Mijn eerste huis was een piepkleine etage waar ik ging wonen met een fout vriendje toen ik 17 was. Dat liep fout. Uiteraard. Ben terug naar mijn ouders gegaan met mijn tandenborstel en mijn draagbare cassetterecorder in een plastic tasje. Ik heb nooit meer iets terug gezien van de inboedel. Bovendien betaalde meneer de huur niet meer toen ik eenmaal weg was en had mijn vader het huurcontract destijds getekend (omdat ik pas 17 was) en bleef ik ook nog met een schuld achter. 1-0 achter op je 19e. Het enige wat ik dus ik dus nog heb uit mijn eerste huis is die ervaring. Maar dat was ook het beste wat ik mee kon nemen. Dat was eens maar nooit meer! 🙂

  Like

 5. Hier een besteksetje dat ik kreeg bij mijn geboorte. Het is met mij meeverhuisd. En op zolder liggen nog wat knuffelbeesten die ik niet weg kon doen. Maar uit mijn echte eerste huis heb ik nog best veel mee genomen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Spullen uit mijn eerste huis?
  Niet zoveel dacht ik, maar zeker wel spullen van vroeger. En zeker ook spullen die we nog gebruiken.
  Een linnenkast van mijn grootouders, gemaakt toen zij trouwden, nu in gebruik als servieskast. In deze kast staan dingen voor dagelijks gebruik, maar ook mijn Melita kinderservies.
  Boeken van mijn oma, kookboek van mijn moeder, kinderboeken van mij zelf.
  Een kurketrekker van van mijn studentenkamer.
  Een handdoek van meer dan twintig jaar oud, zou zomaar Walra kunnen zijn.

  Like

  1. Ik heb afgelopen winter de laatste handdoeken (van Zeeman), die ik kocht toen ik op kamers ging na 36 gedegradeerd naar dweil.
   En eindelijk vervangen door een maatje groter.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik recycle al m’n hele leven, het meeste aan meubels is dan ook uit het ouderlijk huis. Prima eenvoudige stoelen etc. De RVS-messen zijn nog van een aanbieding bij een winkelier die al 40 jaar geleden is gestopt. Handdoeken en beddegoed slijt en haal ik doorgaans bij de Hema. Ben nog nooit in een Ikea geweest. Heb ook niet zoveel met huisraad, als het maar functioneel is. Het laatste meubelstuk, een wandmeubel met 16 vierkante vakken, viel zo’n 10 jaar geleden letterlijk uit de lucht. Precies wat ik nodig had.

  Like

  1. Mijn ouders konden hun meubels niet missen toen ik vertrok… (en later werd ik er niet blij van).
   Het wandmeubel wat uit de lucht is komen vallen intrigeert mij..

   Like

 8. Ik heb nog een antieke eetkamerstoel, een trommeltje en een zilveren suikerschepje van DE, het lepeltje met schuimspaan enz. Oh ja, ook een vloerkleed. Best veel …

  Like

  1. Ik heb tegenwoordig het servies van mijn grootouders en dat van mijn ouders, een deel van de eerste uitzet van mijn moeder, een zilveren servies van mijn overgrootouders… Maar dat is allemaal later pas mijn huis binnen gekomen.

   Like

 9. Walra! Ja, fijn spul! Is ook allemaal (vanwege het bed) bij de eerste ex gebleven. De boffert. Ik heb niks meer uit mijn eerste huis. Maar dat heeft natuurlijk vooral te maken met de giga-opruiming voor de verhuizing naar een piephuisje in Denemarken. (En terwijl ik dit typ besef ik me dat ik nog wél iets heb uit mijn eerste huis, uit mijn geboortehuis zelfs: een zilveren Deens kinderbestekje met blauwe vergeetmenietjes dat ik 60 jaar geleden kreeg van Deense vrienden van mijn ouders. Ik doe er niks mee, maar het ligt sinds mijn eerste huis in een keukenla ❤️)

  Like

  1. Grappig, Mrs T liet mij aan mijn boeken denken, en jij laat mij aan mijn eerste bekertje denken. Dat staat hier in de servieskas.
   Leuk, een echt aandenken aan ooit.

   Geliked door 1 persoon

 10. Uh, ik denk alleen mijn boeken nog.
  En bij Hedi kochten we een paar jaar geleden de tafel die nu onder ons afdak staat. Helemaal naar eigen wens gemaakt. Daar ben ik zoooooooo blij mee.

  Like

  1. Boeken ja. Ik heb hier ook nog wat oudjes staan die mijn opruimwoede overleefd hebben.

   Leuk om te lezen dat Hedi nog bestaat. Leuke mensen waren dat; Evert en Jeannette (als zij de eigenaren nog zijn).

   Like

Reacties zijn gesloten.